Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

ΑΝΤΙ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΑΝΑΓΚΕΣ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Τρελές ιστορίες με τις μετατάξεις

Των ΠΑΣΧΑΛΗ ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ - ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΛΙΝΑΡΔΟΥ
Ιστορίες καθημερινής τρέλας στα παρασκήνια της γραφειοκρατίας του Δημοσίου. Οι μετατάξεις υπαλλήλων από τις ΔΕΚΟ και τους υπό κατάργησιν φορείς προς άλλες υπηρεσίες και υπουργεία, σε πολλές περιπτώσεις ήρθαν να προσθέσουν νέα προβλήματα, παρά να καλύψουν επιτακτικές ανάγκες ή να μπαλώσουν τρύπες.
Μεταταχθείς υπάλληλος άλλαξε τέσσερις θέσεις στη νέα του υπηρεσία επικαλούμενος προβλήματα προσαρμογής.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, άφησε να εννοηθεί ότι είναι ανοιχτό ακόμα και το θέμα της απόλυσης για όσους κάνουν «λευκή» απεργία ή είναι αργόμισθοι, την ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση μελετά την υιοθέτηση μιας εκδοχής «εργασιακής εφεδρείας». Χρειαζόταν άραγε να αναφερθεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος;
Αποτελεί κοινό μυστικό ότι σε αρκετές δημόσιες υπηρεσίες οι υπάλληλοι έχουν σιωπηρά υιοθετήσει να «απαντήσουν» με λευκή απεργία στο ψαλίδισμα των μισθών τους. Ακόμα περισσότερο, για μεταταχθέντες από ΔΕΚΟ, που είδαν να μειώνονται οι απολαβές τους μέχρι και στο μισό στις νέες τους θέσεις!
* «Δεν μπορούν να προσαρμοστούν στα νέα τους καθήκοντα. Τους έχουμε αλλάξει τρεις με τέσσερις θέσεις, χωρίς αποτέλεσμα» περιγράφουν από μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας και αναφέρονται σε προσωπικό από τον ΟΣΕ, που τώρα είναι σε διοικητικά καθήκοντα. «Είναι γνωστό ότι το επίπεδο υπηρεσιών στο Δημόσιο είναι μέτριο έως κακό. Φανταστείτε ότι τέτοιες περιπτώσεις ρίχνουν τον πήχη ακόμη πιο χαμηλά» προσθέτουν με εμφανή απόγνωση.
* Εντύπωση έχει προκαλέσει η περίπτωση ενός εργαζομένου στις συγκοινωνίες, που μεταφέρθηκε σε υπηρεσία υπουργείου. Μέσα στο πρώτο δίμηνο μετακινήθηκε σε τέσσερις διαφορετικές θέσεις, επικαλούμενος διάφορα προβλήματα προσαρμογής. Τελικά «κατέληξε σε κάποια θέση στα αζήτητα, ώστε να βρούμε και εμείς την ησυχία μας» λένε συνάδελφοί του. Εκ των υστέρων, έμαθαν ότι στην προηγούμενή του υπηρεσία είχε ακολουθήσει επί σχεδόν μία 20ετία την ίδια τακτική και ανήκε στους... εξαφανισμένους. Μήπως είναι ο μόνος;
* Υφυπουργός μέχρι προ τινος στην κυβέρνηση μας έλεγε περήφανα ότι επί των ημερών του είχαν εντοπίσει υπάλληλο που είχε να πατήσει στο γραφείο τρία χρόνια. Ποιες οι συνέπειες; Τίποτα. Απλώς τον υποχρέωσαν να... εργάζεται. Κατά τον τέως υφυπουργό αρκούσε, γιατί «έλαβαν το μήνυμα οι υπόλοιποι»!!!
**Αλλες περιπτώσεις σε υπουργεία, αναφέρονται σε υπαλλήλους που, αν και πήγαν με μετάθεση, παρουσιάζονται κανονικά τις εργάσιμες ώρες καθημερινά, αλλά δεν κάνουν... τίποτα. Οχι με δική τους ευθύνη, αφού εκκρεμεί η επίσημη τοποθέτησή τους σε κάποιο γραφείο και η ανάληψη καθηκόντων!
* Την ίδια ώρα που για κάποιους οι διαδικασίες είναι εξαιρετικά χρονοβόρες, για άλλους τρέχουν γρήγορα. Αντιδήμαρχος δυτικών προαστίων της Αθήνας μετέβη ο ίδιος σε υπουργείο, προκειμένου να ξεμπλοκάρει το ζήτημα της μετάταξης της συζύγου του, που εργάζεται σε υπό κατάργησιν οργανισμό. Το θέμα λύθηκε αυθημερόν.
* Ο Ν. Κιουτσούκης, γραμματέας της ΓΣΕΕ και πρώην γ.γ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών Υπαλλήλων, υποστηρίζει ότι «οι μετατάξεις γίνονται ρουσφετολογικά». Επιμένει ότι «στα γραφεία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ γίνεται παρέλαση. Το πελατειακό σύστημα δεν έχει αλλάξει, αντιθέτως, λόγω αβεβαιότητας και ανασφάλειας, έχει ισχυροποιηθεί».
* Ο ίδιος αναφέρεται σε πρώην τεχνικούς του ΟΣΕ, που σήμερα καλούνται να κάνουν τους τραυματιοφορείς ή τους διασώστες στο ΕΚΑΒ. Και ο ΟΣΕ αναθέτει σε εταιρεία security τον έλεγχο εισιτηρίων, καθώς δεν έχει προσωπικό.
* Από την άλλη, αρκετές φορές εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ έχουν καταγγείλει την κάλυψη θέσεων διασωστών από πρώην οδηγούς σε ΔΕΚΟ, παρ' ότι προβλέπεται να προηγείται εκπαίδευση.
* Η ΠΟΕΔΗΝ έχει επανειλημμένως καταγγείλει τη «διαρροή» νοσηλευτικού προσωπικού προς οργανισμούς του Δημοσίου, αλλά και προς βουλευτικά γραφεία. Τη διετία 2009-2010 έφυγαν από διάφορα νοσοκομεία μέχρι και σε ποσοστό 40% προς ασφαλιστικούς οργανισμούς και υπουργεία.
* Να 'ταν μόνο αυτά; Τον περασμένο Απρίλιο γνωστοποιήθηκε σε εργαζόμενους της ΕΡΓΟΣΕ ότι υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις για μετάταξη στο μετρό. Την ίδια ώρα που το μετρό εμφανίζεται με πλεονάζον για μετάταξη προσωπικό. Κάτι παρόμοιο συνέβη με εργαζόμενους της παλιάς Ολυμπιακής που πήγαν σε συγκοινωνιακούς φορείς. Και κανείς δεν σκέφτηκε να πάνε μηχανικοί της Ολυμπιακής στην ΕΑΒ, στην οποία έχουν παγώσει οι προσλήψεις και δίνει δουλειές σε εργολάβους. Μύλος!
* Ανάλογο είναι και το σκηνικό στην τοπική αυτοδιοίκηση. Σε δήμο της ανατολικής Αττικής (Αχαρνές) διαπιστώνουν ότι σε μερικές υπηρεσίες το προσωπικό είναι υπεράριθμο. Παρ' όλα αυτά προσανατολίζονται στη δημιουργία νέων υπηρεσιών για τις οποίες πρόκειται να ζητήσουν εξειδικευμένους. Παράδειγμα; Θέλουν να φτιάξουν τμήμα... «τουριστικής ανάπτυξης», όπως μας ενημέρωσαν! Φυσικά, μπροστά σε τέτοιες καταστάσεις στο Δημόσιο, η επέκταση του ωραρίου κατά μισή ώρα, ώστε να εργάζονται οκτάωρο όπως στον ιδιωτικό τομέα, μάλλον μοιάζει με το πιο σύντομο ανέκδοτο.