Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Αδιαφορία επενδυτών για το εμπορευματικό στο Θριάσιο

Σε αποτυχία φαίνεται να οδηγείται ο διαγωνισμός της ΓΑΙΑΟΣΕ, που ξεκίνησε πριν ένα χρόνο, καθώς κανένας ενδιαφερόμενος δεν προσήλθε να καταθέσει δεσμευτική προσφορά για το εμπορευματικό κέντρο ιδιωτών στο Θριάσιο καθώς χτες ήταν η τελευταία μέρα για το διαγωνισμό.
Ωστόσο από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων δρομολογείται ένα Σχέδιο Β για να μην οδηγηθεί σε αδιέξοδο το όλο εγχείρημα και η χώρα μας να μπορέσει να αποκτήσει ένα σύγχρονο εμπορευματικό κέντρο.
Το βασικό πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι πρόκειται για ένα έργο πολύ μεγάλης κλίμακας, με αρχικό προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης που δυσχεραίνει την κατάσταση.
Επιπλέον αρκετοί από τους ενδιαφερόμενους για το έργο είχαν εκφράσει ενστάσεις σε σχέση με τους όρους του διαγωνισμού που προέβλεπαν ότι η ΓΑΙΟΣΕ θα λάμβανε ετήσιο εγγυημένο αντάλλαγμα, ποσοστό 15% επί του τζίρου της εταιρείας παραχώρησης καθώς και το 15% του μετοχικού κεφαλαίου της μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής της.
Το σχέδιο Β προτείνει το την κατάτμηση του έργου σε μικρότερα έργα προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα της εξεύρεσης πόρων αλλά και να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής και ελληνικών εταιρειών ώστε να μη χαθούν έργα αξίας 200 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη γίνει στην έκταση του ΟΣΕ στο Θριάσιο με ελληνικούς και κοινοτικούς πόρους.
newscode.gr