Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

ΝΕΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


Τα ψιλά γράμματα κρύβουν απολύσεις

Προωθούνται διατάξεις οι οποίες παρέχουν τη δυνατότητα στις διοικήσεις των εταιρειών να απολύουν εργαζομένους λόγω επαγγελματικής ανεπάρκειας ή για οικονομικούς και τεχνικούς λόγους..

Ευέλικτοι κανονισμοί προσωπικού, οι οποίοι παρέχουν τη δυνατότητα στις διοικήσεις των εταιρειών να απολύουν εργαζομένους λόγω επαγγελματικής ανεπάρκειας ή ακόμα και για οικονομοτεχνικούς λόγους, προωθούνται στις συγκοινωνιακές εταιρείες.
Ηδη ο νέος κανονισμός προσωπικού που εγκρίθηκε από τη διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προβλέπει απολύσεις εργαζομένων ύστερα από μονομερή καταγγελία της σύμβασης από τη διοίκηση της εταιρείας εξαιτίας επαγγελματικής ανεπάρκειας. Αλλες αιτίες λύσης της σύμβασης είναι αντιπειθαρχική συμπεριφορά, άρνηση εκτέλεσης εντολής, από την οποία προκλήθηκε μεγάλη ζημία στην εταιρεία ή σωματική βλάβη σε πρόσωπο και συμμετοχή σε κέρδος που εξαρτάται από τη διεξαγωγή της υπηρεσίας.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υποδομών Χάρη Τσιόκα, "η φιλοσοφία των κανονισμών προσωπικού τόσο στον ΟΣΕ όσο και στον ΟΑΣΑ δεν είναι οι απολύσεις και το κλείσιμο εταιρειών, αλλά η εξυγίανση και η ανάπτυξη. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο προβλέπεται ο τριμηνιαίος έλεγχος, ώστε στην περίπτωση που τα μεγέθη εμφανίζουν απόκλιση 10% και άνω από τους στόχους να ελέγχεται η πηγή του προβλήματος" σημειώνει.
Ο κανονισμός της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, πάντως, ορίζει ότι σε περίπτωση κατάργησης θέσης ή μείωσης του αριθμού των θέσεων απολύονται όσοι συμπληρώνουν εντός διετίας από την κατάργηση ή μείωση των θέσεων 35ή πραγματική και συντάξιμη υπηρεσία. Aν αυτοί είναι περισσότεροι από όσους πρέπει να απολυθούν, απολύονται κατά σειρά και κατά περίπτωση οι έχοντες τον μεγαλύτερο χρόνο πραγματικής υπηρεσίας ή οι μεγαλύτεροι στην ηλικία. Ο κανονισμός προβλέπει επίσης ετήσια αξιολόγηση των υπαλλήλων και δοκιμαστική περίοδο πρόσληψης έως και δύο ετών, στο τέλος της οποίας η διοίκηση θα κρίνει αν θα εντάξει τους δόκιμους στο μόνιμο προσωπικό ή θα τους απολύσει.
Ο εβδομαδιαίος χρόνος απασχόλησης του προσωπικού της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα είναι 40 ώρες, ενώ στις πειθαρχικές ποινές που ορίζονται περιλαμβάνεται και το πρόστιμο 1/4 των ημερήσιων τακτικών αποδοχών του υπαλλήλου για διάστημα 1-30 ημερών.
Ο νέος κανονισμός προσωπικού της ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει ήδη προκαλέσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων: "Με τον παλαιότερο κανονισμό προβλεπόταν απόλυση μόνο στην περίπτωση ποινικών και πειθαρχικών παραπτωμάτων. Πλέον ανοίγει ο δρόμος για περισσότερες απολύσεις, ακόμα και όταν οι διορισμένες διοικήσεις δεν πιάνουν τους στόχους" τονίζει το μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών και γ.γ. της ΓΣΕΕ, Νίκος Κιουτσούκης.
MAPIA ΛIΛIOΠOYΛOY