Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

ΟΣΕ Τοπίο στην ομίχλη


Για μετατάξεις εργαζομένων στα τυφλά κάνουν λόγο οι συνδικαλιστές του ΟΣΕ, τονίζοντας ότι το πλαίσιο, τα μισθολογικά τους, οι περικοπές προσωπικού και οι θέσεις που προκύπτουν παραμένουν σε ομιχλώδες τοπίο παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Σιδηροδρομικών, δεν υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εθελοντικές μετατάξεις τη στιγμή μάλιστα που η προθεσμία για υποβολή αιτήσεων λήγει σήμερα. Από την άλλη, πηγές του υπουργείου Μεταφορών υπολογίζουν τις εθελοντικές αιτήσεις μετάταξης από ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς άλλες υπηρεσίες σε 1.100, αριθμός που κρίνεται ικανοποιητικός αφού ο νόμος προβλέπει τις μετατάξεις 2.351 σιδηροδρομικών.
«Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα σε ποιες γραμμές υπάρχει πλεονάζον προσωπικό, οπότε οι συνάδελφοι δεν μπορούν να ξέρουν αν πρέπει να κάνουν αίτηση ή όχι» είπε στην «Ε» ο πρόεδρος της ΠΟΣ, Θανάσης Λεβέντης (ΠΑΣΚΕ). «Δεν έχουμε εμπιστοσύνη σ' αυτόν τον εθελοντισμό. Εθελοντισμός σημαίνει να ζητήσω μια θέση για την οποία έχω τα προσόντα και να με πάρουν σ' αυτή. Διαβεβαιώσεις για κάτι τέτοιο δεν υπάρχουν, γι' αυτό είμαστε επιφυλακτικοί. Σαφώς και η αναμονή είναι δίκοπο μαχαίρι αφού μετά κάποιοι θα υποχρεωθούν να μεταταγούν, αλλά πείτε μου εσείς πώς ένας οδηγός από την Καλαμάτα θα ξέρει αν περισσεύει τη στιγμή που ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο με τα δρομολόγια».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η άποψη του πρώην προέδρου της ΠΟΣ Νίκου Κιουτσούκη (ΔΑΚΕ), ο οποίος επισημαίνει ότι δεν έχουν κατατεθεί πολλές αιτήσεις αφού αφενός «πολλές θέσεις φαίνονται μαϊμού» και αφετέρου «ζητήματα όπως το εφάπαξ και το μισθολογικό παραμένουν ανοιχτά παρά τις διαβεβαιώσεις. Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι είναι καλύτερη η υποχρεωτική μετάταξη, αφού σε περίπτωση που δεν τους συμφέρει θα διεκδικήσουν δικαστικά την αλλαγή της».
Λ.ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ spyropul@enet.gr
«Ελευθεροτυπία»