Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΗΝ «Κ.Ε.» ΠΕΝΤΕ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΔΕΚΟ


Συνδικαλιστές σε απόγνωση

Κόντρα στα νέα μέτρα δηλώνουν ακόμη και στελέχη της ΠΑΣΚΕ που προσπαθούν να σώσουν ό,τι σώζεται

Της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΣΙΟΥΤΗ siouti@enet.gr

Οι ηγεσίες των συνδικαλιστών στις ΔΕΚΟ, οι οποίες πρόσκεινται κυρίως στην ΠΑΣΚΕ, εδώ και χρόνια δέχονται διπλή κριτική, από δεξιά και αριστερά: Από δεξιά ότι συγκυβερνούν τις ΔΕΚΟ με τις εκάστοτε κυβερνήσεις και ότι ευθύνονται για το όργιο σπατάλης, ρουσφετιών και αδιαφάνειας, ενώ από αριστερά ότι ασκούν συναινετικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό. Οι ΔΕΚΟ έχουν χαρακτηριστεί επίσης «κομματικά μαγαζιά» και «φέουδα» των εκάστοτε υπουργών που επιδίωκαν τη συμμαχία των συνδικαλιστών. Στις προηγούμενες κινητοποιήσεις ενάντια στο μνημόνιο η συμμετοχή των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ ήταν υποτονική (με εξαίρεση την 5η Μαΐου), καθώς κυριάρχησε η άποψη ότι «την έβγαλαν σχετικά φτηνά» με τις όποιες περικοπές έγιναν στους μισθούς τους. Πολλοί ήταν κι εκείνοι που προτίμησαν να βγουν άρον άρον στη σύνταξη. Σήμερα όμως οι ΔΕΚΟ μπαίνουν στο μάτι του κυκλώνα - και κυρίως της τρόικας, η οποία δεν θεωρεί επαρκείς τις προηγούμενες περικοπές και αλλαγές. Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΔΕΚΟ επιχειρούν να διαπραγματευτούν, η καθεμία για τον δικό της χώρο, την εξαίρεσή τους από πρόσθετα μέτρα και απαιτούν από τον αρμόδιο υπουργό να διαπραγματευθεί μαζί τους τα «του οίκου τους». Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, εξακολουθούν να δίνονται υποσχέσεις από κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ ότι «κάτι θα κάνουμε», καλλιεργώντας προσδοκίες ότι και αυτή τη φορά «θα τη βγάλουμε». Ολα δείχνουν, όμως, ότι αυτή η φορά είναι διαφορετική. Η «Κ.Ε.» απευθύνθηκε σε προέδρους εργαζομένων στις ΔΕΚΟ και τους ρώτησε τι θα πράξουν σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση τους προτείνει αυτό που ήδη συζητείται: μηδενικές απολύσεις με αντάλλαγμα νέες περικοπές μισθών και αλλαγές στον κανονισμό εργασίας.

*Απόστολος Ραφτόπουλος, πρόεδρος Τεχνικών ΕΘΕΛ (ΠΑΣΚΕ): «Θα πράξουμε τα δέοντα. Οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες θεωρούμε αυτονόητο ότι μια σοσιαλιστική κυβέρνηση δεν θα κάνει απολύσεις. Στην ΕΘΕΛ έχουμε υποστεί ήδη μείωση των αποδοχών μας κατά 18%. Δεν γίνεται να δεχτούμε άλλη μείωση. Πλανάται πλάνην οικτράν όποιος νομίζει ότι θα δεχθούμε νέα συρρίκνωση στους μισθούς μας. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθούμε αλλαγές στον κανονισμό εργασίας. Εχουμε ζητήσει ραντεβού από τον αρμόδιο υπουργό, Δ. Ρέππα, και περιμένουμε να μας δεχθεί για να συνδιαμορφώσουμε το νομοσχέδιο για τις συγκοινωνίες.

Ας μην θεωρούν αδυναμία ότι δεν βγαίνουμε στα κεραμίδια, γιατί, αν χρειαστεί, θα το κάνουμε, όπως το κάναμε το 1992 επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη».

*Αντώνης Σταματόπουλος, πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων ΑΜΕΛ (ΠΑΣΚΕ): «Δεν δεχόμαστε ούτε απολύσεις, ούτε περικοπές. Το ξεκαθαρίζουμε και θα αγωνιστούμε γι' αυτό. Ο κόσμος δεν αντέχει. Πώς θα ζήσουν οι εργαζόμενοι; Προσωπικά, παρ' ότι είχα εκλεγεί με την ΠΑΣΚΕ, έχω διαχωρίσει τη θέση μου από τότε που άρχισε το κυνηγητό των εργαζομένων. Είμαι ανένταχτος, με τους εργαζόμενους, ενάντια στην τρόικα και το μνημόνιο».

*Βαγγέλης Δημούδης, πρόεδρος Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ (ΠΑΣΚΕ): «Γιατί να κάνουν περικοπές σε εμάς; Δεν είμαστε στην ίδια κατάσταση με άλλες ΔΕΚΟ, που είναι προβληματικές. Η ΕΥΔΑΠ δεν παίρνει ούτε ένα ευρώ από το κράτος. Αν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση μας προτείνουν περικοπές, ανάλογα με τις προτάσεις, θα το σκεφτούμε και θα το συζητήσουμε. Κύριο ρόλο -σε κάθε περίπτωση- παίζει η προστασία της εργασίας».

*Γιώργος Βασιλόπουλος, πρόεδρος Ομοσπονδίας Ταχυδρομικών (ΠΑΣΚΕ): «Δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για απολύσεις, ούτε για περικοπές μισθών, ούτε για άλλες αλλαγές στον κανονισμό εργασίας. Το προσωπικό είναι λιγότερο από το αναγκαίο. Οι περικοπές που μας έκαναν το προηγούμενο διάστημα είναι γύρω στο 22%. Οσο για τον κανονισμό εργασίας, μας έχουν φέρει ήδη από την πίσω πόρτα ένα σωρό αλλαγές που έχουν καταστρατηγήσει όλα όσα μέχρι πριν από λίγο καιρό ήταν δεδομένα. Είμαστε αντίθετοι με τέτοιες προτάσεις, οι οποίες αν πραγματοποιηθούν στα ελληνικά ταχυδρομεία θα σημαίνουν το κλείσιμό τους».

*Θανάσης Λεβέντης, πρόεδρος εργαζομένων ΟΣΕ: «Ας εξαντλήσουν πρώτα την προσπάθεια να μειώσουν τις σπατάλες και μετά συζητάμε. Δεν είναι δυνατόν όμως, να συζητάμε για μείωση θέσεων εργασίας ή περικοπές μισθών όταν δεν έχει φτιαχθεί πρώτα ένα σχέδιο εξορθολογισμού στον ΟΣΕ που θα μειώνει τις σπατάλες και θα αυξάνει τα έσοδα. Η περικοπή των μισθών μας έγινε μία φορά, δεν μπορεί να συνεχιστεί».