Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Στην Αθήνα οι ελεγκτές της τροϊκας


Στην Αθήνα έφθασαν οι ελεγκτές της τρόικας, οι οποίοι από τη Δευτέρα ξεκινούν τους νέους ελέγχους στα στοιχεία της Οικονομίας, προκειμένου να συντάξουν την έκθεση για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου από τον μηχανισμό στήριξης. Στο μικροσκόπιο των ελέγχων θα μπουν οι προβληματικές ΔΕΚΟ, τα χρέη των νοσοκομείων, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα φορολογικά έσοδα και τα οικονομικά των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Νέοι έλεγχοι από τη Δευτέρα
Από τη Δευτέρα 26 Ιουλίου, οι ελεγκτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεκινούν 15νθήμερο ««τεστ» ελληνικής οικονομίας έως τις 6 Αυγούστου.
Το ενδιαφέρον τους θα επικεντρωθεί:
* Στις ζημιογόνες ΔΕΚΟ που «γεννούν» συνεχώς ελλείμματα και για τις οποίες πιστεύουν ότι έχουν υπεράριθμο προσωπικό. Επίσης, οι ελεγκτές θα λάβουν επικαιροποιημένα οικονομικά στοιχεία για όλες τις μη εισηγμένες ΔΕΚΟ και θα ενημερωθούν για το νομοσχέδιο που αφορά την αναδιάρθρωση του ΟΣΕ. Τα συσσωρευμένα χρέη των ΔΕΚΟ θα επιβαρυνθούν το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 0,8% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος κατά 5% του ΑΕΠ. Μόνο από τα χρέη του ΟΣΕ που αναλαμβάνει το Δημόσιο η επιβάρυνση προσεγγίζει τα 10 δισ. ευρώ.