Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Μικρά και ενδιαφέροντα για τον ΟΣΕ

 -Aμιαντούχα σκύρα στις ράγες του ΟΣΕ: Τη διερεύνηση της καταγγελίας του ΙΓΜΕ και στελέχους του ΟΣΕ ότι "σχεδόν όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο είναι στρωμένο με σκύρα γεμάτα με θανατηφόρο αμίαντο", ζητά η Ηρώ Διώτη, επισημαίνοντας ότι οι καταγγελίες αναφέρουν ότι έχουν στρωθεί σε Λάρισα, Καρδίτσα, Μαγνησία και στη γραμμή Αθήνα – Κόρινθος (υπουργείο Περιβάλλοντος).
«Αυγη»
 Στις Βρυξέλλες το σχέδιο για τον ΟΣΕ Κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα για το μέλλον του ΟΣΕ . Το σχέδιο εξυγίανσης του Οργανισμού βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες, όπου τρόικα το εξετάζει σε όλες του τις λεπτομέρειες. Το νομοσχέδιο προβλέπει ιδιωτικοποίηση της ΤΡΕΝΟΣΕ, μείωση προσωπικού μέσω μετατάξεων και κανονικής συνταξιοδότησης και περικοπή ζημιογόνων δρομολογίων. Σκληρές διαπραγματεύσεις κάνει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στις Βρυξέλλες για τον πλέον χρεωμένο οργανισμό στην Ευρώπη .Κόκκινη γραμμή και αδιαπραγμάτευτα σημεία αποτελούν οι απολύσεις προσωπικού και το λουκέτο στον ΟΣΕ. Η τρόικα ζητά αναλυτική ενημέρωση για κάθε πτυχή του σχεδίου εξυγίανσης. Τα 10 δις ευρώ έλλειμμα και το αν είναι εφικτό να εξυγιανθεί ο οργανισμός αποτελούν το μεγάλο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις.
ΕΡΤ
 Το Μνημόνιο δεν τελείωσε με το ασφαλιστικό Στην εισηγητική του ομιλία ο Αλ. Τσίπρας στάθηκε ιδιαίτερα στις κινητοποιήσεις και στους αγώνες που πρέπει να αναπτυχθούν το επόμενο διάστημα από τη στιγμή, που, όπως είπε, η εφαρμογή του Μνημονίου δεν τελείωσε με το ασφαλιστικό. “Υπάρχουν ακόμα ανοιχτά μέτωπα. Είναι το μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων, με αιχμές τον ΟΣΕ, τις εταιρείες ύδρευσης, των υποδομών. Είναι το εργασιακό μέτωπο, ο αγώνας να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας με όρους αξιοπρέπειας. Είναι το μέτωπο της ακρίβειας, που θα ξεσπάσει με την αύξηση του ΦΠΑ εξωθώντας ακόμα μαζικότερα τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα προς τη φτώχεια. Είναι το μέτωπο της κοινωνικής αλληλεγγύης απέναντι στα θύματα αυτής της επίθεσης”, είπε ο Αλ. Τσίπρας. Και πρόσθεσε: “Και βεβαίως, ό,τι έχει ψηφιστεί ήδη δεν πρέπει να θεωρείται τετελεσμένο. Τόσο η κυβέρνηση, όσο και το Μνημόνιο κρέμονται από μια κλωστή. Ένα ισχυρό κίνημα κοινωνικής αντίστασης μπορεί να αναστρέψει την κατάσταση. Εκεί οφείλουμε να είμαστε προσανατολισμένοι”. Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΝ έκανε την αυτοκριτική του, υπογραμμίζοντας ότι “παρά τον θυμό και τη δυσαρέσκεια η οποία καταγράφεται, η αριστερά δεν πιστώνεται τον αγώνα της ενάντια στο Μνημόνιο και τα κυβερνητικά μέτρα”.
«Αυγή»
 «Ράβε- ξήλωνε το σχέδιο αναδιάρθρωσης» Μετατάξεις υπαλλήλων που πλησιάζουν στη συνταξιοδότηση μείωση των δευτερευουσών αμοιβών στο 10% του βασικού μισθού και κλείσιμο ζημιογόνων γραμμών οι οποίες ωστόσο στοίχισαν στο ελληνικό κράτος δισεκατομμύρια για την ανακατασκευή τους θα περιέχει -κατά πληροφορίες- το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ που θα παρουσιάσει σύντομα η κυβέρνηση.
«Απογευματινή»