Αν και σε όλα τα σιδηροδρομικά δίκτυα του κόσμου, δίνεται μεγάλη βαρύτητα στην ασφάλεια των τρένων εν τούτης τα δυστυχήματα δεν αποτρέπονται. Βασική αιτία στα περισσότερα δυστυχήματα ο ανθρωπινός παράγοντας. Ας ελπίσουμε η νέα χρόνια να είναι χωρίς δυστυχήματα και σε όλα τα δίκτυα του κόσμου τα τρένα να είναι καλοτάξιδα. Παραθέτουμε τα πιο σημαντικά συμβάντα στον κόσμο την χρονιά που φεύγει.
Αίγυπτο. 24/10/2009. 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 55 τραυματίστηκαν όταν δύο επιβατικές αμαξοστοιχίες συγκρούστηκαν στην περιοχή της Γκίζας, νοτιοδυτικά του Καΐρου. Τα δύο τρένα ταξίδευαν στην ίδια γραμμή. Το πρώτο, που κατευθυνόταν προς το Σαγιούμ (100 χλμ. νοτίως του Καΐρου) σταμάτησε ξαφνικά, ενώ το δεύτερο τρένο με κατεύθυνση από το Κάιρο προς το Ασιούτ (400 χλμ. νοτίως του Καΐρου) συνέχισε την πορεία του κανονικά χωρίς να επιβραδύνει, με αποτέλεσμα να χτυπήσει το πρώτο τρένο από την πίσω μεριά. Στο Αλ-Αγιάτ σημειώθηκε το 2002 το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δυστύχημα: τουλάχιστον 360 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, όταν παγιδεύτηκαν σε τρένο που ανατράπηκε και έπιασε φωτιά.
Ινδια. 1-11-09 . 11 άτομα έχασαν τη ζωή τους και 40 τραυματίστηκαν από τη σφοδρή σύγκρουση φορτηγού οχήματος με επιβατικό συρμό σε "αφύλακτη" διάβαση στο κρατίδιο Ούταρ Πραντές στη βόρεια Ινδία. Η σύγκρουση υπήρξε τόσο σφοδρή, που το μεγάλο φορτηγό όχημα κυριολεκτικά κομματιάστηκε, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Οι ινδικοί κρατικοί σιδηρόδρομοι απέδωσαν την ευθύνη του φονικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στην αμέλεια του οδηγού του φορτηγού οχήματος, ο οποίος δεν αντιλήφθηκε το τρένο που πλησίαζε. Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο στην Ινδία σημειώνονται αρκετά φονικά σιδηροδρομικά δυστυχήματα, κυρίως εξαιτίας των υπεράριθμων επιβατών, αλλά και του εύρους του ινδικού σιδηροδρομικού δικτύου. Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου 8.500 συρμοί μεταφέρουν καθημερινά σε ετήσια βάση περίπου 16 εκατομμύρια επιβάτες, σε ένα δίκτυο συνολικού μήκους 63.000. Το 1981... 800 είναι οι νεκροί στο χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα του κόσμου, στο Μπιχάρ της Ινδίας
Ρωσία. 27-11-09 . Πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα σημειώθηκε στη Ρωσία, με 39 νεκρούς. Ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών ανακοίνωσε ότι ο εκτροχιασμός της υπερταχείας οφείλετε σε τρομοκρατική επίθεση που προκλήθηκε από την τοποθέτηση βόμβας και στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 39 άτομα και τον τραυματισμό σε άλλα 100. Ο επικεφαλής της FSB Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ ενημέρωσε τον πρόεδρο τη Ρωσίας Ντίμιτρι Μεντβεντέφ ότι βόμβα 7 κιλών ΤΝΤ ήταν αυτή που προκάλεσε τον εκτροχιασμού του τρένου στη γραμμή μεταξύ Μόσχας και Αγίας Πετρούπολης.
Ιταλία. 11-7-09. Αμαξοστοιχία του θανάτου. Στον αέρα τινάχτηκαν δύο βαγόνια με υγραέριο όταν εκτροχιάστηκε ο συρμό. 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη δύο βαγονιών φορτωμένων με υγραέριο μετά τον εκτροχιασμό εμπορικής αμαξοστοιχίας στο Βιαρέτζο της Ιταλίας. Από τη μεγάλη έκρηξη τραυματίστηκαν δεκάδες, ανάμεσά τους 37 που νοσηλευτήκαν στα νοσοκομεία, σε σοβαρή κατάσταση από τα εγκαύματα.
Ισπανία. 9-10-09. Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν, όταν το τρένο στο οποίο επέβαιναν συγκρούστηκε στο τέλος των σιδηροδρομικών γραμμών του στο σταθμό της πόλης Λεζάμα στην βόρεια Ισπανία, όπως ανακοίνωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος της χώρας των Βάσκων. Τα αίτια της σύγκρουσης παραμένουν άγνωστα μέχρι στιγμής.
Κροατία. 21-12-09. Σαράντα άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων ένας σοβαρά, όταν το τρένο στο οποίο επέβαιναν και εκτελούσε το δρομολόγιο Σισάκ - Ζάγκρεμπ, στην Κροατία, προσέκρουσε σε μπάρα, καθώς εισερχόταν στον κεντρικό σταθμό του Ζάγκρεμπ.