Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

ΕΝΟΤΗΤΑ: "Θετική εξέλιξη για τον υπολογισμό των δευτερευουσών απολαβών στο Εφάπαξ"


Σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών "Η ΕΝΟΤΗΤΑ" αναφέρει:


Με έγγραφο του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που υπογράφει ο Υπουργός κ. Ιωάννης Βρούτσης προς τη διοίκηση και τις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ, δίνεται πολιτική λύση στο θέμα των δευτερευουσών απολαβών στο Εφάπαξ για τους συναδέλφους που αποχώρησαν για συνταξιοδότηση από 1/9/2013 και μετά και ενημερώνουμε όλους τους συναδέλφους συνταξιούχους που τους αφορά το θέμα ότι δεν χρειάζεται να κάνουν αιτήσεις ή να προσφεύγουν σε δικηγόρους.

Το τελευταίο διάστημα γίνεται πολύ συζήτηση για τον υπολογισμό των δευτερευουσών απολαβών στο Εφάπαξ. Ο καθένας προσπαθεί να πείσει ότι αυτός και μόνο προσπάθησε για να λυθεί το θέμα. 

Χωρίς να υποτιμάμε ή να μηδενίζουμε ενέργειες που έγιναν από συναδέλφους, μεμονωμένα ή και συλλογικά, πιστεύουμε ότι ο κάθε συνταξιούχος μπορεί να κρίνει τις δράσεις όλων μας με βάση την εμπειρία που έχει (εξάλλου σε συνταξιούχους απευθύνονται). 

Το προεδρείο της «ΕΝΟΤΗΤΑΣ» θέλει να ενημερώσει όλους τους συναδέλφους συνταξιούχους υπεύθυνα για την πορεία του θέματος και την δράση του Σωματείου μας σε αυτό. 

· Καθοριστικό ρόλο για τη θετική εξέλιξη του θέματος έπαιξε η εγκύκλιος αριθμ. πρωτ. Φ30269/15083/Δ16.394 /21-5-2019, του πρώην Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Αναστάσιου Πετρόπουλου. (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

· Η «ΕΝΟΤΗΤΑ» με το υπ’αριθμ. πρωτ. 692/27-2-2019, προς τον Διοικητή του ΕΤΕΑΕΠ κ. Νικόλαο Μπρίκη, έθετε το θέμα των δευτερευουσών απολαβών στον υπολογισμό του Εφάπαξ. (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

· Επίσης με το υπ’αριθμ. πρωτ.718/17-2-2020 προς τον Διοικητή του ΕΤΕΑΕΠ κ. Ευάγγελο Κωνσταντίνου, επανήλθαμε για το θέμα μιας και είχε τοποθετηθεί νέα Διοίκηση. (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

· Στις 9-3-2020 το Σωματείο μας έστειλε εξώδικο στην Διοίκηση του ΕΦΚΑ και στον Διοικητή κ. Χρήστο Χάλαρη, μετά την ένταξη του ΕΤΕΑΕΠ στον ΕΦΚΑ με το νόμο 4060/28-2-2020, που με σαφήνεια και αναλυτικά αναδείξαμε το θέμα και καλούσαμε τη Διοίκηση του ΕΦΚΑ να δώσει λύση. (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

· Στις 10-3-2020 το Σωματείο μας μαζί με συναδέλφους, έκανε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΦΚΑ Ακαδημίας 22, και ζήτησε συνάντηση με τον κ. Χρήστο Χάλαρη. Παρά την επιμονή μας δεν έγινε η συνάντηση με τον κ. Χάλαρη λόγω φόρτου εργασίας όπως μας είπαν. Το προεδρείο του Σωματείου μας συναντήθηκε με τον Υποδιοικητή του ΕΦΚΑ κ. Νίκο Παγώνη, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι το θέμα βρίσκεται στον Υπουργό Εργασίας κ. Ιωάννη Βρούτση και ότι από τον Υπουργό περιμένουμε απάντηση. 

· Με την υπ’ αριθμ. πρωτ. Φ30269/2231/Δ.16.83/8-4-2020 έγγραφο του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που υπογράφει ο Υπουργός κ. Ιωάννης Βρούτσης, δίνεται πολιτική λύση στο θέμα και ενημερώνουμε όλους τους συναδέλφους συνταξιούχους που τους αφορά το θέμα ότι δεν χρειάζεται να κάνουν αιτήσεις ή να προσφεύγουν σε δικηγόρους. (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

Αυτές είναι οι ενέργειες και η προσπάθεια που έκανε το Σωματείο μας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ» ώστε να λυθεί αυτό το σοβαρό πρόβλημα. 

Έχουμε δικαίωμα σαν Σωματείο να ρωτήσουμε αυτούς που λένε ότι αγωνίστηκαν γι αυτό το πρόβλημα, πού ήτανε όταν η «ΕΝΟΤΗΤΑ» έκανε συγκεντρώσεις στην Καρόλου, στο ΕΤΕΑΕΠ, στο Υπουργείο Εργασίας και τελευταία στις 10-3-2020 στη Διοίκηση του ΕΦΚΑ;. Εκτός και αν εννοούν ότι αγωνίστηκαν μπαινοβγαίνοντας στα μεγαλοδικηγορικά γραφεία. 

Και ένα τελευταίο ερώτημα: Το συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο να πληρωθεί για την ένσταση που συνέταξε και κατέθεσε στον e-ΕΦΚΑ, αλλά, γιατί να εισπράξει το 10% από το ποσό που δικαιούνται οι συνάδελφοι και έχουν υπογράψει εργολαβικό; Νόμιμο είναι, ηθικό όμως είναι; Γι αυτό το θέμα θα επανέλθουμε. 

Το Σωματείο μας θα παρακολουθεί το θέμα μέχρι την οριστική διευθέτησή του, δηλαδή, την υλοποίηση του επανυπολογισμό των δευτερευουσών απολαβών στο Εφάπαξ για τους συναδέλφους που αποχώρησαν για συνταξιοδότηση από 1/9/2013 και μετά.