Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019

Η ιστορία της σιδηροδρομικής γραμμής Αγίας Μαρίνας - Λαμίας - Μπεκής (1892-1905).


Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Λαμίας είναι ένας σιδηροδρομικός σταθμός στο κέντρο της Λαμίας. Ο σταθμός άνοιξε το 1904 και εξυπηρετείται από τα τοπικά τρένα ανάμεσα στο σιδηροδρομικό σταθμό Λειανοκλαδίου και το σιδηροδρομικό σταθμό Στυλίδας.

Το τραίνο που συνέδεσε το Λειανοκλάδι και το Μπεκί (Σταυρός) με την Λαμία και την Αγία Μαρίνα αρχικά και αργότερα δε προεκτάθηκε έως και την Στυλίδα , είχε μια μεγάλη ιστορία πίσω του.

Κατασκευάστηκε πριν από τον κυρίως Λαρισαϊκό σιδηρόδρομο ως προπομπός αυτού , προκειμένου τα υλικά κατασκευής του σιδηροδρόμου Αθηνών-Λαρίσης να φτάνουν με πλοίο στο λιμανάκι της Αγίας Μαρίνας και στη συνέχεια σιδηροδρομικώς στο μέτωπο των εργασιών της κύριας γραμμή.

Λειτούργησε αρχικά μεταξύ 1892 και 1898 με ένα μικρο συρμό που είχε ως κινητήριο μονάδα την ιστορική ατμάμαξα ΜΑΡΙΝΑ , αγγλικής κατασκευής . Μετά την επέκταση της γραμμής από Αγία Μαρίνα σε Στυλίδα άρχισε νέα τακτική εκμετάλλευση της γραμμής (1905).


Η ατμάμαξα Μαρίνα σε φωτογραφία του 1892
Περισσότερα ιστορικά ντοκουμέντα στο βιβλίο του Ζήση Πρωτοπαπά «Ο άγνωστος σιδηρόδρομος Αγ. Μαρίνας - Λαμίας - Μπεκής (1892-1905)