Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

Ο ρόλος της Επενδυτικής Τράπεζας στις ιδιωτικοποιήσεις.

«Παρούσα» στις μεγαλύτερες επιχειρηματικές και χρηματοοικονομικές εξελίξεις είναι η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος, λειτουργώντας ως σύμβουλος, ανάδοχος κλπ. σε μια σειρά επιτυχημένων συναλλαγών.
Η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ, ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος σε δύο σημαντικές συναλλαγές.

Πρώτον, στην πώληση του 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους ιταλικούς σιδηρόδρομους, στην Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A., την τρίτη μεγαλύτερη σιδηροδρομική εταιρεία στην Ευρώπη, αντί 45 εκατ. ευρώ.

Η συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση, εκτός από την έλευση ενός σημαντικού επενδυτή στους ελληνικούς σιδηροδρόμους, τους οποίους θα αναβαθμίσει, επέφερε το κλείσιμο του φακέλου κρατικών ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το χρέος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς τον ΟΣΕ, ύψους 692 εκατ. ευρώ.

Δεύτερον, η Τράπεζα είναι χρηματοοικονομικός σύμβουλος στην ιδιωτικοποίηση της ΕΕΣΣΤΥ (Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού). Ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη, με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ να έχει υποβάλλει βελτιωμένη οικονομική προσφορά για το 100% της ΕΕΣΣΤΥ, ύψους 22 εκατ. ευρώ.

Τρίτον, ολοκληρώνονται οι πωλήσεις των Marfin Bank Romania και της συμμετοχής της CPB στη Lombard Bank Malta, όπου η Επενδυτική λειτουργεί ως σύμβουλος πώλησης.

Πηγή :tovima.gr