Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

Επέκταση Τραμ προς Πειραιά: Από Οκτώβρη δοκιμαστικά δρομολόγια, σε λειτουργία την Άνοιξη του 2019.

Η τελευταία πράξη στις κατασκευές για την επέκταση του Τραμ στον Πειραιά θα ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουλίου καθώς όπως αναφέρουν πηγές της Αττικό Μετρο στο ypoodomes.com με απόφαση του ΚΑΣ αποφασίστηκε η κατάχωση των αρχαιολογικών ευρημάτων στο τμήμα 100 μέτρων που απέμενε επί της Βασιλέως Γεωργίου στο τμήμα μεταξύ της Φίλωνος και της Εθνικής Αντιστάσεως στον Πειραιά.

Οι εργασίες κατάχωσης των αρχαιοτήτων και κατασκευής του τροχιόδρομου εκτιμάται ότι θα πάρει περίπου ένα μήνα ενώ μέχρι τις αρχές Φθινόπωρου θα έχει ολοκληρωθεί και ο Υποσταθμός που είναι απαραίτητος για τη λειτουργία της επέκτασης.

Επίσης σε διαδικασία τοποθέτησης είναι τόσο οι στάσεις στα προεπιλεγμένα σημεία, αλλά και η τηλεματική και οι στύλοι με τα καλώδια ηλεκτροκίνησης που επίσης αναμένεται να ολοκληρωθούν σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αρχές Φθινοπώρου.

Η εκτίμηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι πως τον Οκτώβριο θα ξεκινήσουν τα δοκιμαστικά δρομολόγια με τα Τραμ να επανεμφανίζονται στον Πειραιά περίπου 5 δεκαετίες μετά. Τα δοκιμαστικά αυτά δρομολόγια χωρίς επιβάτες θα διαρκέσουν περίπου 5-6 μήνες και μετά, εφόσον όλα τα τέστ στις γραμμές, στα συστήματα και γενικότερα στην κατασκευή είναι επιτυχημένα, η επέκταση θα δοθεί σε εμπορική λειτουργία στην ΣΤΑΣΥ.

Η κατασκευή της επέκτασης από το σημερινό τέρμα στο ΣΕΦ, στο Φάληρο ήταν κυριολεκτικά ατελείωτη και γεμάτη προβλήματα. Η υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία ΘΕΜΕΛΗ, πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2013 με αρχικό χρονοδιάγραμμα 25 μήνες (τόσο συνηθίζεται να διαρκούν ανάλογα έργα Τραμ παγκοσμίως).

Αν τελικά η επέκταση λειτουργήσει στις αρχές της επόμενης χρονιάς αυτό σημαίνει ότι θα έχει συνολικά διαρκέσει περίπου έξι χρόνια δηλαδή τον τριπλάσιο χρόνο από τον προβλεπόμενο.

Γιατί; στο έργο συνέβησαν πολλά από τα δομικά προβλήματα που συναντάμε στα έργα της χώρας. Μόνο η ολοκλήρωση των κυκλοφοριακών μελετών διήρκησε περίπου 2 χρόνια, όσο δηλαδή η αρχική του χρονική προθεσμία. Τα αρχαιολογικά ευρήματα ήταν παντού σε όλη την πορεία των έργων και κυριολεκτικά η Αττικό Μετρό δούλευε 100-100 μέτρα σε τμήματα που απελευθερώνονταν κατά τη διαρκεια του έργου. Το ειρωνικό και σε αυτό το έργο είναι πως χρηματοδοτικά το έργο ήταν πάντα εξασφαλισμένο...

Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΧΑΡΤΗ ΤΟΥ ΤΡΑΜ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

Η αναμενόμενη λειτουργία του Τραμ μέσα στην επόμενη Άνοιξη θα αλλάξει τον κυκλοφοριακό χάρτη του Πειραιά και το ίδιο το Τραμ σαν μέσο. Η έλευση του μέσου στο κέντρο και το λιμάνι της πόλης θα καλύψει πολλές ανάγκες μετακίνησης και θα σημάνει και την μερική αναδιάρθρωση λεωφορειακών γραμμών, άρα και ελάφρυνση του κυκλοφοριακού φόρτου.

Το ίδιο το μέσο επιτέλους θα έχει φτάσει σε ένα σημαντικό προορισμό μιας και τόσα χρόνια θεωρούνταν ένα μέσο που είναι τυφλό λόγω του τέρματος που δεν ήταν σε κάποιο σημαντικό αστικό σημείο αλλά στο αθλητικού ενδιαφέροντος τέρμα στο Φάληρο, σημείο που δεν εξυπηρετούσε την πλειοψηφία των επιβατών που είχαν ως προορισμό τον Πειραιά.

Σύμφωνα με παλιές μελετές η έλευση του Τραμ στο κέντρο και το λιμάνι του Πειραιά θα προσθέσει περίπου 25.000 νέους επιβάτες στο μέσο και θα αναβαθμίσει τη σημασία του ως κύριο μέσο μετακίνησης στην πρωτεύουσα.

Νίκος Καραγιάννης
ypodomes.com