Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

«Ψαλίδι» έως και 25% στις νέες επικουρικές συντάξεις.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΝΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ


Mε μειώσεις έως και 25% στις νέες επικουρικές συντάξεις, οι οποίες φαίνεται πως ξεπαγώνουν μετά από πολύμηνη αναμονή, έρχεται το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που καταθέτει σήμερα στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας.

Επιπλέον, περιλαμβάνει- σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο- επιστροφή εισφορών με συμψηφισμό από τα «χαράτσια» του ΕΦΚΑ και με χρέη στα Ταμεία, πλαφόν περικοπής 30% στις πρόωρες συντάξεις του Δημοσίου, υπολογισμό σύνταξης και με αποδοχές 5 ετών, αλλά και «μηδενικές εισφορές» για μηχανικούς και δικηγόρους μόνο αν είναι άνεργοι με διακοπή δραστηριότητας στην εφορία.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και σειρά από νέες ρυθμίσεις για εργασιακά ζητήματα , με κύρια τη ρύθμιση που κατά το υπουργείο θα διασφαλίζει ότι ένας εργαζόμενος που δεν παίρνει τον μισθό του στην ώρα του θα έχει δικαίωμα να λάβει ειδικό επίδομα από τον ΟΑΕΔ, αφού πρώτα καταγγείλει τον εργοδότη του και αποδειχθεί στα δικαστήρια ότι η καθυστέρηση στην καταβολή του μισθού συνιστά βλαπτική μεταβολή της σύμβασης και θεωρείται ως «σκιώδης» απόλυση.

Οι βασικότερες διατάξεις του υπό κατάθεση νομοσχεδίου περιλαμβάνουν:
Επιστροφή χαρατσιών από τον ΕΦΚΑ μετά από συμψηφισμό ή με παρακράτηση τυχόν οφειλών.
Υπολογισμός σύνταξης με αποδοχές τουλάχιστον μιας «5ετίας».
Αλλαγή στον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων και μειώσεις στα νέα ποσά ανεξάρτητα από το πότε υποβλήθηκε η αίτηση.
Πλαφόν περικοπής 30% στις πρόωρες συντάξεις του Δημοσίου ακόμη και αν η διαφορά από το όριο ηλικίας πλήρους σύνταξης είναι πάνω από 5 έτη.
Μηδενικές εισφορές για μηχανικούς και δικηγόρους στην περίπτωση που είναι άνεργοι και έχουν διακοπή δραστηριότητας στην εφορία.


Πηγή:iefimerida.gr