Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Νέα εξέλιξη με την απάτη με τα εισιτήρια - Η εταιρεία χρησιμοποίησε «πλασματικά στοιχεία» για το πόρισμα της.

Πειθαρχικό και ποινικό έλεγχο ζητά η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης για τους υπαλλήλους και τα στελέχη της ΣΤΑ.ΣΥ μετά το πόρισμα εσωτερικού ελέγχου που δημοσιοποίησε η εταιρεία το οποίο παρουσιάζει ότι τα διαφυγόντα κέρδη από την πώληση εισιτηρίων είναι μόλις 17.000.
Να υπενθυμίσουμε ότι είχε προηγηθεί ο έλεγχος από επιθεωρητές του ΓΕΔΔ ο οποίος διήρκεσε σχεδόν ένα χρόνο και αφορούσε το έτος 2015 το οποίο αποκάλυπτε την διαδικασία που ακολουθούσαν υπάλληλοι της ΣΤΑΣΥ .Συγκεκριμένα αναφερόταν στην πώληση εισιτηρίων και καρτών από υπάλληλους της εταιρείας σε Εκδότες (πωλητές) Σταθμών του Μετρό, συνολικού ύψους 1.156.321,20€ προς πώληση στο κοινό, χωρίς να βρεθούν κατά τον έλεγχο του ΓΕΔΔ, τα αντίστοιχα παραστατικά στοιχεία διακινήσεων των εν λόγω εισιτηρίων/καρτών.

Το πόρισμα δόθηκε στην δημοσιότητα στις αρχές Φεβρουαρίου και προκάλεσε μεγάλο θόρυβο ωστόσο λίγες ημέρες αργότερα η ΣΤΑΣΥ μετά από εσωτερικό έλεγχο έρχεται να πει ότι το η ζημία από τα εισιτήρια είναι μόλις 17.000 ευρώ.

Το ερώτημα που είχε δημιουργηθεί τότε ήταν γιατί το πόσο στο οποίο αναφέρεται ως ζημία έχει τόσο μεγάλη διαφορά από αυτό που παρουσιάζει το πόρισμα της ΓΕΔΔ όταν οι πηγή των στοιχείων των επιθεωρητών είναι η ίδια η εταιρεία; Το βασικό όμως ερώτημα που δημιουργείτε είναι αν έχει ελεγχθεί η εγκυρότητα των στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν ώστε η ΣΤΑΣΥ να καταλήξει σε αυτό το αποτέλεσμα.

Μετά από αυτή την εξέλιξη η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης κ Μαρία Παπασπύρου εξέδωσε Εντολή Ελέγχου στη ΣΤΑ.ΣΥ ΑΕ .
Τα συμπεράσματα είναι αποκαλυπτικά καθώς για το πόρισμα σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΕΕΔ χρησιμοποιήθηκαν πλασματικά στοιχεία .Δηλαδή στο πόρισμά της η ΣΤΑ.ΣΥ παρουσιάζει τΙς επιστροφές των εκδοτών στην εταιρείας ως πωλήσεις και γι αυτό τον λόγο υπήρχε αυτή η χαοτική διάφορά στο τελικό ποσό ανάμεσα στα δυο πορίσματα της ΓΕΕΔ και της ΣΤΑ.ΣΥ
Αυτό που έχει όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι σύμφωνα με τον νέο έλεγχο της ΓΕΕΔ κατά την διαδικασία εκκαθάρισης των εκδοτών όταν δηλαδή οι εκδότες κλήθηκαν να επιστρέψουν τα εισιτήρια με την παλαιότερη τιμή  αλλά και το «ταμείο» ακολουθήθηκε μια άλλη τακτική από αυτή που αναφέρει ο εσωτερικός κανονισμός της εταιρείας. Συγκεκριμένα όπως αναφέρουν πληροφορίες του koutipandoras.gr οι εκδότες κατά το παρελθόν έκανα εκκαθάριση αυτοπρόσωπος υπογράφοντας παράλληλα και το "έντυπο εκκαθάρισης εκδότη" το οποίο υπέγραφε και η πλευρά της εταιρείας. Στην συγκεκριμένη εκκαθάριση ζητήθηκε από τους εκδότες να παραδώσουν τις επιστροφές των εισιτήριων αλλά και το ταμείο σε σάκους οι οποίο θα ελέγχονταν από επιτροπή της εταιρείας. Σε εκείνο το σημείο σύμφωνα με πληροφορίες του koutipandoras.gr έγινε το «μαγείρεμα» με σκοπό να καλυφθεί τόσο το χρηματικό έλλειμμα στα ταμεία όσο και να μειωθεί το απόθεμα εισιτήριων στις αποθήκες της εταιρείας.
Η Έκθεση διαβιβάσθηκε στην Εισαγγελία κατά Εγκλημάτων Διαφθοράς στο πλαίσιο της Προκαταρκτικής Εξέτασης που διενεργείται σχετικά με την μη απόδοση εισπράξεων.  

Συντάκτης: Αντιγόνη Μιχοπούλου 
Πηγή: koutipandoras.gr