Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Παίζουν με τη φωτιά.

Αποτέλεσμα εικόνας για Τρενο στο κοσοβοΜπορεί μια σιδηροδρομική γραμμή να φέρει στην επιφάνεια εθνικιστικά πάθη και να απειλεί να τινάξει στον αέρα την ειρήνη σε μια ευαίσθητη περιοχή; Στα Βαλκάνια όλα είναι δυνατά, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη ότι έχουν περάσει μόλις 20 χρόνια από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, που στιγμάτισε ολόκληρη την περιοχή.
Οι σερβικοί σιδηρόδρομοι ανακοίνωσαν πριν από μερικές μέρες ότι εγκαινιάζουν και πάλι, για πρώτη φορά μετά τους πολέμους της Γιουγκοσλαβίας, απευθείας σιδηροδρομική σύνδεση ανάμεσα στο Βελιγράδι και τη Μιτρόβιτσα, μία πόλη στο Κόσσοβο, όπου διαμένουν κυρίως Σέρβοι. Πρόκειται για ένα τρένο το οποίο διακοσμήθηκε στα εθνικά χρώματα της Σερβίας και με μηνύματα όπως «Το Κόσοβο είναι Σερβία». Η κυβέρνηση της Πρίστινα αντέδρασε και τελικά η ίδια η Σερβία σταμάτησε το τρένο, λίγο πριν τα σύνορα με το Κόσοβο.

Πολλοί κατηγορούν και τις δύο πλευρές ότι παίζουν προεκλογικά παιχνίδια. Στη Σερβία μέσα στους επόμενους μήνες θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές. Κάλπες θα στηθούν επίσης και για την ανάδειξη νέου δημάρχου στο Βελιγράδι. Από την άλλη, βουλευτικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για φέτος να γίνουν και στο Κόσοβο. Τι θα πείσει τους ψηφοφόρους να πάνε να ψηφίσουν; Μια ένταση, επομένως είναι αρκετή για να ανεβάσει την προεκλογική ατμόσφαιρα στα ύψη.

Στις σχέσεις των δύο χωρών επικρατεί πολεμικό κλίμα. Η Πρίστινα τονίζει πως δεν θα ανεχτεί καμία αμφισβήτηση και η Σερβία δεν σταμάτησε ποτέ να επιμένει πως η επαρχία είναι δική της. Στο παιχνίδι έχουν μπει τόσο η Αλβανία στο πλευρό του Κοσόβου, όσο και η Ρωσία σταθερός σύμμαχος της Σερβίας. Υπάρχουν πληροφορίες ότι γίνονται προετοιμασίες, πως εκπαιδεύονται παραστρατιωτικές ομάδες έτοιμες να παρέμβουν αν χρειαστεί.

Φυσικά πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη. Η φλόγα του εθνικισμού, ειδικά σε αυτή τη γωνιά της Γης δεν είναι καθόλου δύσκολο να ανάψει. Συνολικά 120.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις πολεμικές συγκρούσεις, εθνοκαθάρσεις και εγκλήματα πολέμου που σημάδεψαν τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Αμέτρητοι οικισμοί και χωριά ισοπεδώθηκαν, οικονομίες διαλύθηκαν. Οι πολιτικοί θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικοί και να μην παίζουν με τη φωτιά. Οι πληγές που άνοιξε ο τελευταίος πόλεμος, ακόμη δεν έχουν κλείσει. Τα Βαλκάνια, η Ευρώπη δεν μπορούν να αντέξουν ακόμα μια ένοπλη σύγκρουση.

Συντάκτης: Ξένια Τούρκη
Πηγή: philenews.com