Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Χωρίς νόμιμη άδεια ανακατασκευή κτιρίου της Αττικό Μετρό.


Το κτίριο, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ερμού και Αθηνάς, μετατρέπεται σε χώρο εστίασης, ενώ η άδεια που είχε λάβει η Αττικό Μετρό το 2003 ήταν για τη μετατροπή του σε γραφεία της εταιρείας.

Σοβαρές παρατυπίες στον τρόπο που η Αττικό Μετρό δρομολόγησε τη μετατροπή ακινήτου της σε χώρο εστίασης επισημαίνει πόρισμα των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης. Υπερασπιζόμενοι την πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων, που παρενέβη στην υπόθεση, οι επιθεωρητές καταλήγουν ότι οι εργασίες στο κτίριο που βρίσκεται στο Μοναστηράκι πραγματοποιούνται χωρίς νόμιμη οικοδομική άδεια.

Το πόρισμα των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης αφορά το κτίριο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ερμού και Αθηνάς. Το κτίριο απαλλοτριώθηκε από την Αττικό Μετρό το 1992 και ένα χρόνο αργότερα χαρακτηρίστηκε διατηρητέο. Το 2002, με απόφαση του τότε υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, εγκρίθηκαν ειδικοί όροι δόμησης για τη μετατροπή του σε κτίριο γραφείων της Αττικό Μετρό: η προσθήκη δύο ορόφων σε ύψος και η κατασκευή, σε επέκτασή του, νέου πενταώροφου κτιρίου.

Το 2003 εκδόθηκε η οικοδομική άδεια. Ωστόσο, τα χρόνια πέρασαν χωρίς να ξεκινούν εργασίες και το κτίριο κατέληξε εστία τοξικομανών. Ετσι, η Αττικό Μετρό «σφράγισε» τα ανοίγματά του στο ισόγειο. Μέχρι το 2015, οπότε στο κτίριο ξεκίνησαν εργασίες για τη μετατροπή του όχι σε κτίριο γραφείων αλλά σε χώρο εστίασης (φούρνος, εργαστήριο, αναψυκτήριο και χώρος εστίασης). Οπως αποκαλύφθηκε ύστερα από καταγγελία, η Αττικό Μετρό προχώρησε σε συμφωνητικό εκμίσθωσης του κτιρίου σε ιδιώτη, έχοντας εγκρίνει νέες μελέτες για τη μετατροπή του κτιρίου. Χαρακτηριστικό είναι δε ότι στο εργοτάξιο, αντί του αριθμού της οικοδομικής άδειας, είχε αναγραφεί ο αριθμός «54466/23.3.15», που αντιστοιχούσε... σε επιστολή της Αττικό Μετρό προς τον εκμισθωτή του κτιρίου.

Η υπόθεση προκάλεσε χάος στον κρατικό μηχανισμό. Οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος πραγματοποίησαν την άνοιξη του 2015 αυτοψία και κατέληξαν ότι κακώς χρησιμοποιούνταν η οικοδομική άδεια του 2003, καθώς αφορούσε άλλη χρήση (γραφεία), με άλλα σχέδια. Παρενέβη η πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων, διέκοψε τις εργασίες και καταλόγισε πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτων. Κατόπιν παρενέβη ο γενικός γραμματέας Υποδομών, ο οποίος έσπευσε να καλύψει την Αττικό Μετρό: υποστήριξε ότι η πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων δεν είχε δικαίωμα να επέμβει, καθώς τα έργα της Αττικό Μετρό είναι στη δική του δικαιοδοσία.

Ακολούθησε επέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και, τέλος, των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης. Οπως καταλήγουν στο πόρισμά τους, η οικοδομική άδεια του 2003 δεν υφίσταται πλέον, καθώς, ακόμη κι αν είχε παραταθεί, θα είχε λήξει το 2011. Επιπλέον η οικοδομική άδεια που χορηγήθηκε το 2003 στην Αττικό Μετρό δεν αφορούσε το συγκεκριμένο κτίριο: «Τα νέα σχέδια που συνέταξε μονομερώς η Αττικό Μετρό το 2015 και αφορούν την αλλαγή χρήσης του κτιρίου από γραφεία της Αττικό Μετρό, αναγκαία για την υποστήριξη των λειτουργιών του σταθμού στο Μοναστηράκι, σε χώρο εστίασης (...) δεν επέχουν θέση οικοδομικής άδειας», αναφέρουν. «Επιπλέον παραβιάζονται οι εγκεκριμένοι όροι δόμησης και χρήσης (...)». Οι επιθεωρητές καταλήγουν ότι η παρέμβαση της πολεοδομίας του Δήμου Αθηναίων ήταν απόλυτα νόμιμη. Και προτείνουν ως λύση «η Αττικό Μετρό και το υπουργείο Υποδομών να μεριμνήσουν άμεσα για την έκδοση νέας άδειας δόμησης για το ακίνητο», φροντίζοντας «πριν από την έκδοσή της να λάβουν έγκριση από το συμβούλιο αρχιτεκτονικής και τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού».

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ
Πηγή: kathimerini.gr