Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

«Αιμορραγούν» οι αστικές συγκοινωνίες. Έως και τα 60 εκατ. ευρώ φτάνει η εισιτηριοδιαφυγή.


Ανησυχία στο υπ. Μεταφορών προκαλεί η λαθρεπιβίβαση. Ελπίζει στο ηλεκτρονικό εισιτήριο. Πού “πατούν” οι επιβάτες και δεν αγοράζουν εισιτήρια.
Ολοένα και περισσότεροι είναι οι επιβάτες που δεν χρησιμοποιούν εισιτήριο κατά τις μετακινήσεις τους με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, με το ζήτημα της εισιτηριοδιαφυγής να λαμβάνει πρωτοφανείς διαστάσεις.

Την ίδια στιγμή η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών ελπίζει στην εγκατάσταση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, κάτι το οποίο δεν αναμένεται να συμβεί πριν από τα μέσα του 2017.

Καλύτερο άλλοθι για τους επιβάτες προκειμένου να μην πληρώνουν εισιτήριο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής της Κυριακής, αποτελεί το κίνημα “Δεν πληρώνω”, η απουσία των ελεγκτών αλλά και οι αλλεπάλληλες επιθέσεις στα ακυρωτικά μηχανήματα.

Οι συνέπειες της λαθρεπιβίβασης στα ΜΜΜ στα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών είναι τεράστιες και κάθε χρόνο εμφανίζουν μειωμένες πωλήσεις παρά το γεγονός πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι επιβάτες ολοένα και αυξάνονται.

Η έξαρση της λαθρεπιβίβασης έχει προκαλέσει σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις ζημιά η οποία κυμαίνεται μεταξύ 40 εκατ. και 60 εκατ. ετησίως, τα οποία θα μπορούσαν να καλύψουν μέρος της μαύρης τρύπας των εταιρειών.

Εξαιρετικά ανησυχητικές είναι οι συνθήκες για τις συγκοινωνίες για το 2016 αφού τα στοιχεία δείχνουν μειωμένες πωλήσεις σε σχέση με πέρυσι.


Το α΄ τρίμηνο του 2016 τα έσοδα από πωλήσεις εισιτηρίων και καρτών διαμορφώθηκαν στα 37,7 εκατ., καταγράφοντας μείωση 23,44% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2015 (49,2 εκατ.).

Οι χειρότερες επιδόσεις του τριμήνου αναλογούν στον Μάρτιο, με τα έσοδα να περιορίζονται κατά 30,8% και να διαμορφώνονται στα 11,9 εκατ. από 17,3 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2015.

Το σύνολο του έτους προμηνύεται ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς σύμφωνα με τους προϋπολογισμούς των εταιρειών αναμένεται οι ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) και οι ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) να κλείσουν με ζημίες 77 εκατ. το 2016. Οι μέχρι πρότινος απαλλαγμένες από την ανάγκη κρατικής χρηματοδότησης, λόγω κερδοφορίας, ΣΤΑΣΥ αναμένεται να εμφανίσουν ζημίες ύψους 32,5 εκατ. Τέλος, ζημίες ύψους 44,683 εκατ. προγραμματίζεται να εμφανίσουν οι ΟΣΥ.


Πηγή: antenna.gr