Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Η ΓΑΙΑΟΣΕ αξιοποιεί την ακίνητη παρουσία του ΟΣΕ σε Θεσσαλονίκη –Αμφίπολη και Αλεξανδρούπολη

Τις τελευταίες ήμερες κλιμάκιο της ΓΑΙΑΟΣΕ με επικεφαλή τον πρόεδρο της Αθανάσιο Σχίζα βρέθηκε στην Βόρειο Ελλάδα προκειμένου να έρθει σε επαφή με τους τοπικούς άρχοντες της αυτοδιοίκησης για να συντονίσουν από κοινού τις ενέργειες τους για την καλύτερη αξιοποίηση των ακινήτων του ΟΣΕ.

Με πρώτο σταθμό το δήμο Αμφιπόλης το κλιμάκιο της ΓΑΙΑΟΣΕ με επικεφαλή τον πρόεδρο της Αθανάσιο Σχίζα συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Αμφίπολης κ. Κωνσταντίνο Μελίτο και συζήτησαν το θέμα της από κοινού αξιοποίησης της περιουσίας του ΟΣΕ στην ευρύτερη περιοχή της Αμφιπόλης και ιδιαίτερα την μεγάλη έκταση που κατέχει ο ΟΣΕ στο λιμάνι της Αμφιπόλης που φτάνει τα 275 στρέμματα. Η αξιοποίηση αυτής της έκτασης θα αποφέρει σημαντικά κέρδη τόσο στην τοπική αυτοδιοίκηση όσο και στον Οργανισμό σιδηροδρόμων. Εκείνο που χρειάζεται στην προκειμένη περίπτωση είναι να τρέξουν γρήγορα όλες οι διαδικασίες αξιοποίησης της έκτασης ιδιαιτέρα τώρα που η Αμφίπολη έχει την τιμητική της με τα σημαντικά ευρήματα στον λόφο Καστά. Επίσης πρέπει να επαναξιολογηθεί η δυνατότητα σιδηροδρομικής σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με την Αμφίπολη μετά τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από τις αρχαιολογικές ανασκαφές. 

                                Στην Αλεξανδρούπολη 

Σημαντική ήταν η επίσκεψη του κλιμακίου και του Προέδρου της
ΓΑΙΑΟΣΕ κ. Σχίζα στον δήμο Αλεξανδρούπολης, όπου οι δυο πλευρές, ΓΑΙΑΟΣΕ και Δήμος, συμφώνησαν στην παραχώρηση-εκμίσθωση των Αποθηκών του ΟΣΕ που βρίσκονται στην κεντρική προβλήτα του Λιμανιού προκειμένου αυτές να αναπαλαιωθούν, να διαμορφωθούν και να αποδοθούν στους Δημότες μέσα από νέες χρήσεις και λειτουργίες. Σύντομα θα υπογραφεί η σχετική συμφωνία και μέσα στο 2015 θα ξεκινήσει η εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Θα πρέπει να σημειώσουμε η ΓΑΙΑΟΣΕ έχει στα σχέδια της ένα ευρύτερο πρόγραμμα αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ στον νομό Έβρου και ιδιαίτερα τους σταθμούς εκείνους που έχουν ιστορική σημασία όπως είναι οι ξύλινοι σταθμοί που έχουν μοναδικά αρχιτεκτονικά στοιχεία.

                 Μεγαλόπνοα σχέδια για την Θεσσαλονίκη

Μεγαλόπνοα σχέδια για την αξιοποίηση της περιούσιας του ΟΣΕ έχει η ΓΑΙΑΟΣΕ και για την περιοχή της Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες μας,  η ΓΑΙΑΟΣΕ σχεδιάζει, μετά την ολοκλήρωση των έργων του Μετρό και την λειτουργία του, την αξιοποίηση του χώρου που βρίσκεται πίσω από τον επιβατικό σιδηροδρομικό σταθμό στην οδό Μαργαροπούλου, με την δημιουργία ενός μεγάλου εμπορικού κέντρου που θα καλύπτει όχι μόνο την έκταση του ακάλυπτου χώρου αλλά και πάνω από τις αποβάθρες χωρίς να επηρεάζεται η κίνηση των τρένων. Το Εμπορικό κέντρο θα έχει χαρακτηριστικά όπως και άλλων εμπορικών κέντρων που λειτουργούν σε ευρωπαϊκούς σιδηροδρομικούς σταθμούς. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι και στο παρελθόν υπήρξαν μελέτες που συνέταξαν μηχανικοί του ΟΣΕ για αξιοποίηση του χώρου αυτού αλλά ποτέ δεν υλοποιήθηκαν. Ελπίζουμε τώρα να γίνουν πράξει τα σχέδια της ΓΑΙΑΟΣΕ.