Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Έφυγε το βαγόνι από το ΑΠΘ

Το τέλος της εποχής που οι φοιτητές αναζητούσαν εντός του ΑΠΘ εισιτήριο, για να μετακινηθούν με τις αμαξοστοιχίες του ΟΣΕ, σήμανε χθες η απομάκρυνση του βαγονιού - εκδοτηρίου εισιτηρίων από το χώρο της πανεπιστημιούπολης.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr

Το εκδοτήριο, δίπλα από την κεντρική βιβλιοθήκη, εδώ και έξι χρόνια έπαψε να λειτουργεί λόγω περικοπής προσωπικού στον ΟΣΕ και έπειτα από κατάληψη είχε μετατραπεί σε στέκι ατόμων από τον λεγόμενο αντιεξουσιαστικό χώρο. Το αίτημα για την απομάκρυνσή του υπήρχε από την πρυτανεία από το 2009. Το τελευταίο διάστημα ζήτησε την απελευθέρωση του χώρου και το νοσοκομείο “ΑΧΕΠΑ”, στο οποίο φαίνεται να ανήκει η έκταση που καταλάμβανε το βαγόνι.
Η Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ) έστησε χθες μεγάλη επιχείρηση για την απομάκρυνση του βαγονιού με επιβλέποντες τους κυρίους Ευάγγελο Χρόνη και Ιωάννη Μουταφτσή, και τη συμμετοχή εργαζομένων στο εργοστάσιο Θεσσαλονίκης. Για τη μεταφορά του ήρθαν ειδικό όχημα μεταφοράς και γερανός από τον Πειραιά. Ο γερανός σήκωσε το βαγόνι, το οποίο έχει μήκος 17 μέτρα και βάρος 27 τόνους, και το τοποθέτησε πάνω στην καρότσα του ειδικού οχήματος, το οποίο έχει ενσωματωμένες σιδηροδρομικές ράγες. “Οι ράγες προσδίδουν επιπλέον ασφάλεια στη μεταφορά βαγονιών και ισοκατανομή βάρους” αναφέρει στη “Μ” ο κ. Χρήστος Γιαννακίδης, διαχειριστής της ιστοσελίδας “Σιδηροδρομικά Νέα”. Το φορτηγό έφυγε από το χώρο του ΑΠΘ συνοδεία περιπολικού της τροχαίας και μετέφερε το βαγόνι στο γήπεδο του “Θερμαϊκού”, όπου θα αξιοποιηθεί από τον αθλητικό σύλλογο των σιδηροδρομικών.
Η κατάληψη του βαγονιού από άτομα του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου απασχόλησε για πρώτη φορά την πρυτανεία του ΑΠΘ τον Ιανουάριο του 2009. Ο τότε πρύτανης Αναστάσιος Μάνθος είχε ζητήσει από τους καταληψίες να απομακρυνθούν και εκείνοι τον προπηλάκισαν. Στη Σύγκλητο, στις 28 Ιανουαρίου 2009, ο κ. Μάνθος έθεσε θέμα απομάκρυνσης του βαγονιού και επέμβασης της αστυνομίας σε περίπτωση που οι καταληψίες αρνηθούν να φύγουν. Η απόφαση “πάγωσε”.
Στις 10 Νοεμβρίου 2010 άγνωστα άτομα επιτέθηκαν στο βαγόνι με μολότοφ ενώ βρισκόταν υπό κατάληψη από άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου και ήταν σε λειτουργία ο αυτοοργανωμένος ραδιοσταθμός Radio Revolt. Οι νεαροί που βρίσκονταν μέσα, απομακρύνθηκαν τρέχοντας και ήρθαν σε συμπλοκή με τους επιτιθέμενους. Ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ προσπάθησε να έρθει σε συνεννόηση με τους νεαρούς που βρίσκονταν στο χώρο, ώστε να μπει στο ΑΠΘ δύναμη της Πυροσβεστικής, συνοδευόμενη από μία διμοιρία της ΕΛΑΣ. Εκείνοι αρνήθηκαν την παρουσία αστυνομίας, που έμεινε περιμετρικά του ΑΠΘ χωρίς να επέμβει. Η φωτιά αντιμετωπίστηκε με πυροσβεστήρες και τελικά οι επιτιθέμενοι έφυγαν.