Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Χατζηδάκης: Στην τελική ευθεία αυτοκινητόδρομοι – ΤΡΑΙΝΟΣΕ

της Μάρως Τσαντήλα
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η υπόθεση των αυτοκινητοδρόμων για την οποία η Ελλάδα αναμένει την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου στην συνέχεια να δώσει το «ok» και η ελληνική Βουλή τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης παραδίδοντας στον νέο υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοϊδη τον κλάδο των Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων που αποσχίσθηκε από το υπερυπουργείο Ανάπτυξης.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι η επιτυχία στην υπόθεση των αυτοκινητοδρόμωνδεν ήταν δεδομένη ενώ ο ίδιος εξέφρασε προσωπική ικανοποίηση για την εξέλιξη αυτή.
Ο υπουργός Ανάπτυξης έκανε επίσης ειδική αναφορά και στην υπόθεση αποκρατικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την οποία είπε ότι υπήρχαν μεγάλες νομικές δυσκολίες ωστόσο, σημείωσε, αίρονται πλέον όλα τα εμπόδια και μέσα στο επόμενο 15νθήμερο θα ξεκινήσει η διαδικασία αποκρατικοποίησης της εταιρείας καθώς και της Rosco, της εταιρείας συντήρησης τροχαίου υλικού.
Ο κ. Χατζηδάκης υποσχέθηκε συνεργασία με τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη ενώ αποτιμώντας τις σημαντικές δράσεις του υπουργείου Υποδομών, στάθηκε ιδιαίτερα στις θεσμικές παρεμβάσεις που έγιναν για τον κατασκευαστικό κλάδο και αφορούν στην διαιτησία αλλά και τις διευκολύνσεις με το θέμα των εγγυητικών επιστολών.
Επίσης αναφέρθηκε στα 60 έργα ύψους 2,5 δισ. ευρώ που δημοπρατήθηκαν τον τελευταίο χρόνο, αλλά και στην σύνδεση του σιδηροδρομικού δικτύου με το λιμάνι του Πειραιά.
Ο υπουργός Ανάπτυξης μίλησε επίσης για την συνέχιση των έργων των έργων του μετρό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, παρά τις μεγάλες δυσκολίες ειδικά στην δεύτερη περίπτωση, αναφέρθηκε στα σιδηροδρομικά έργα που προχωρούν, στην επίλυση ζητημάτων που αφορούσαν στα αεροδρόμια και την ΥΠΑ και είχαν ως αποτέλεσμα την προσέλκυση σημαντικού ενδιαφέροντος από αξιόπιστους ομίλους στο πλαίσιο της διαδικασίας αποκρατικοποίησης, ενώ αναφορά έκανε και στα έργα rural broadband και FTTH για τα οποία θα υπάρξουν εξελίξεις άμεσα.