Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Βόλος: Ελαστικοί τάπητες στις διαβάσεις

Άνοιξε επιτέλους ο δρόμος για την υλοποίηση μιας παρέμβασης που αποτελούσε χρόνιο αίτημα των πολιτών και σταθερή διεκδίκηση του Δήμου Βόλου. Πρόκειται για την τοποθέτηση ελαστικών ταπήτων σε ισόπεδες διαβάσεις του ΟΣΕ που βρίσκονται εντός του Πολεοδομικού Συγκροτήματος, και συγκεκριμένα σε αυτές των οδών Μπότσαρη, Ζάχου και Αλαμάνας, όπου συμβαίνουν κατά καιρούς διάφορα ατυχήματα.
Η σχετική σύμβαση, η οποία υπεγράφη σήμερα ανάμεσα στον Δήμαρχο Βόλου κ.Πάνο Σκοτινιώτη και τον ανάδοχο κ.Γ.Βασιλείου, αφορά την προμήθεια και τοποθέτηση ελαστικών ταπήτων στις παραπάνω διαβάσεις, συνολικής δαπάνης 95.000 ευρώ, και προβλέπει την ολοκλήρωση του έργου εντός προθεσμίας δυο μηνών. 

Τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου ζητούσαν επί σειρά ετών από τον ΟΣΕ οι τέως Δήμοι Βόλου και Νέας Ιωνίας, χωρίς ωστόσο να υλοποιηθούν ποτέ οι δεσμεύσεις που κατά καιρούς είχαν αναληφθεί. Η παρούσα Δημοτική Αρχή, αντιλαμβανόμενη την αναγκαιότητα της παρέμβασης, επέμεινε στη διεκδίκηση του αιτήματος προς τον ΟΣΕ και, εν τέλει, προώθησε την σταδιακή υλοποίησή της από δημοτικούς πόρους (ΣΑΤΑ), αρχής γενομένης από τις τρεις προαναφερόμενες διαβάσεις. Η επιλογή έγινε με βάση το γεγονός ότι πρόκειται για τις πλέον πολυσύχναστες διαβάσεις της πόλης, οι οποίες δέχονται το μεγαλύτερο κυκλοφοριακό φόρτο πεζών και οχημάτων. Στόχος είναι να επεκταθεί η παρέμβαση, είτε με διεκδίκηση χρηματοδότησης από τον ΟΣΕ, είτε από άλλους πόρους, και σε άλλες σιδηροδρομικές διαβάσεις του Πολεοδομικού Συγκροτήματος. 

Σύμφωνα με τη μελέτη που εκπόνησε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Βόλου, στις συγκεκριμένες ισόπεδες διαβάσεις σιδηροδρομικών γραμμών θα τοποθετηθούν προκατασκευασμένες πλάκες για την καλύτερη σύνδεση των οδών και της σιδηροδρομικής γραμμής. Οι προκατασκευασμένες πλάκες θα είναι συμπαγείς, εξ ολοκλήρου από ελαστικό υλικό (καουτσούκ) με αντιολισθηρή επιφάνεια, όπως προβλέπεται από τις πλέον σύγχρονες ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Οι εργασίες τοποθέτησης των ελαστικών ταπήτων θα γίνουν σε συνεργασία των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Βόλου και της αντίστοιχης υπηρεσίας του ΟΣΕ, κάτω από ειδικές συνθήκες περιορισμένου βραδινού ωραρίου, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με τις οδικές και σιδηροδρομικές συγκοινωνίες. 
ΕΡΤ
(Δ.Τ.)