Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Ποινική δίωξη σε στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ

Της Έυας Καραμανώλη
Ποινική δίωξη σε βάρος του νυν και του πρώην προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΓΟΣΕ αλλά και σε βάρος υπαλλήλων της εταιρείας που είχε αναλάβει το έργο εκσυγχρονισμού της διάνοιξης της σήραγγας του ΟΣΕ στο τμήμα Λιανοκλάδι-Δομοκός ασκήθηκε από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών της Αθήνας. 

Η δίωξη αφορά απιστία στην υπηρεσία, άμεση συνέργια στην παραπάνω πράξη, ενώ για ηθική αυτουργία στα δύο αυτά αδικήματα κατηγορείται ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρίας Άκτωρ που είναι ο ανάδοχος του έργου.
Η προκαταρκτική έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε μετά από υποβολή αναφοράς εκ μέρους της ΕΡΓΟΣΕ, αλλά και μετά από έκθεση ελέγχου του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.
Στο πλαίσιο της ανάκρισης ζητείται να διερευνηθεί «η ύπαρξη και έκταση ποινικών ευθυνών σε βάρος των εμπλεκομένων προσώπων όσον αφορά τη μη ολοκλήρωση του έργουπαρά την ανελλιπή χρηματοδότησή του εξαιτίας υιοθέτησης επάλληλων προτάσεων της αναδόχου εταιρίας για τροποποιήσεις της συγκεκριμένης μελέτης που επέφεραν διόγκωση του κόστους, στην παράλειψη είσπραξης ποινικών ρητρών που κατέπεσαν, στη διπλοπληρωμή εργασιών που ήδη είχαν τιμολογηθεί, στην παράνομη καταβολή αποζημιώσεων που όφειλε να καταβάλει η ανάδοχος εταιρία ή η ασφαλιστική εταιρία κ.λπ.».



Τι απαντά η ΑΚΤΩΡ

Ζημιές υπέστη η ΑΚΤΩΡ από την κατασκευή της σήραγγας στο Λιανοκλάδι, τονίζει η εταιρία μετά την σχετική ποινική δίωξη που ασκήθηκε.
Παράλληλα, σημειώνει ότι αναμένει δικαίωση της θέσης της από την πραγματογνωμοσύνη που βρίσκεται σε εξέλιξη από επιτροπή του ΤΕΕ.

Ειδικότερα, η εταιρεία Ελλάκτωρ,
 προς ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, παραθέτει ανακοίνωση της θυγατρικής της εταιρείας ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ :

"ΔΗΛΩΣΗ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με αφορμή δημοσιεύματα περί της ασκηθείσης ποινικής δίωξης, για την εκτέλεση του έργου κατασκευής σήραγγας στο Λιανοκλάδι, κατά στελεχών της ΕΡΓΟΣΕ και της εταιρείας μας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα εξής:

1) Όπως αποδεικνύεται από αδιαμφισβήτητα στοιχεία Διεθνούς Ελεγκτικού Οίκου το κόστος των εργασιών του επίδικου έργου μέχρι την 30-9-12 ανήλθε στο ποσό των € 172.690.294, έναντι του οποίου η εταιρεία ΑΚΤΩΡ εισέπραξε το ποσό των € 160.181.210, έχοντας ζημία της τάξεως των € 12.509.084.

2) Είναι παράδοξο λοιπόν να αναζητούνται ποινικές ευθύνες για ένα έργο, που μάλιστα συνεχίζεται, από το οποίο η εταιρεία μας υπέστη αποδεδειγμένη ζημία. Θεωρούμε ότι η σχετική πραγματογνωμοσύνη της επιτροπής του ΤΕΕ, που αποτελεί τον επίσημο τεχνικό σύμβουλο της Πολιτείας και βρίσκεται σε εξέλιξη, θα δικαιώσει τις θέσεις μας.

3) Η δίωξη ασκήθηκε διότι, ατυχώς, υπήρξε μία Έκθεση Ελέγχου του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, η οποία υιοθέτησε μονόπλευρα τις απόψεις του μελετητή του έργου, ο οποίος βρίσκεται σε αντιδικία με την ΕΡΓΟΣΕ για απαιτήσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς οι συντάκτες της να αισθανθούν την ανάγκη να καλέσουν εκπροσώπους μας και να λάβουν πλήρη γνώση των θέσεών μας, που ανατρέπουν πλήρως τα συμπεράσματά τους.

4) Με βάση τα επίσημα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας είμαστε βέβαιοι ότι η αναμενόμενη πραγματογνωμοσύνη θα μας δικαιώσει και η ανάκριση που θα ακολουθήσει θα αναδείξει την ανυπαρξία δικών μας ευθυνών και οποιουδήποτε παρανόμου οφέλους, ώστε η υπόθ
εση αυτή να τερματιστεί το συντομότερο δυνατό." 
Euro2dey