Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Η Δημοκρατική Συμμαχία καταγγέλλει παράνομες μετατάξεις υπαλλήλων από τον ΟΣΕ στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος «το ΠΑΣΟΚ, πιστό στη νοοτροπία του βολέματος ημετέρων, μετέταξε εντελώς παράνομα υπαλλήλους με άσχετες ειδικότητες, από τον προβληματικό ΟΣΕ στο Ελεγκτικό Συνέδριο, με την ανοχή και την κάλυψη της συγκυβερνώσας ΝΔ».

Η Δημοκρατική Συμμαχία σημειώνει ότι «κι όλα αυτά την ώρα που για τις οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, για την ανεργία που ξεπερνά το 1.000.000 και για τη μείωση των κατώτατων μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ευθύνεται αποκλειστικά το προβληματικό μέγεθος του κράτους, η καθυστέρηση υλοποίησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων και η εμμονή στις πελατειακές εξαρτήσεις και εξυπηρετήσεις.
Οι εξαγγελίες για αξιοκρατία και αναδιοργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης, όταν προωθούνται τέτοιες αποφάσεις από την πίσω πόρτα, αποδεικνύονται κούφια λόγια. Δυστυχώς οι κυβερνώντες δεν έχουν καταλάβει ούτε που βρισκόμαστε, ούτε τι συμβαίνει γύρω τους». καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

Μάλιστα, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη φέρνει το θέμα στη Βουλή με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στον Υπουργό Δικαιοσύνης.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης;
«ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

στον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Κύριο Μιλτιάδη Παπαϊωάννου

Θέμα : «Παράνομες μετατάξεις υπαλλήλων του ΟΣΕ στο Ελεγκτικό Συνέδριο»

Το Μάιο του 2011, με την υπ΄αριθμόν 22195/20.04.2011 ΚΥΑ των υπουργείων Μεταφορών και Δικαιοσύνης και την υπ΄αριθμόν 22188/20.04.2011 ΚΥΑ των υπουργείων Εργασίας και Δικαιοσύνης μετατάχθηκαν 5 άτομα (3 από την ΕΡΓΑ ΟΣΕ ΑΕ χωρίς αναφορά στο νόμο περί εξυγίανσης ΟΣΕ και 2 από το Παρατηρητήριο Απασχόλησης Ερευνητικής Πληροφορικής ΑΕ) σε θέσεις μονίμων υπαλλήλων του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Τον Ιούνιο του 2011, με την υπ΄αριθμόν 29747/01.06.2011 ΚΥΑ των υφυπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών, του υπουργού Υποδομών και του υπουργού Δικαιοσύνης, μετατάσσονται 59 άτομα από την ΟΣΕ ΑΕ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ, βάσει του ν. 3981/10, περί εξυγίανσης ΟΣΕ, στο Ελεγκτικό Συνέδριο με σχέση εργασίας ιδιωτικού αορίστου χρόνου, με την ίδια εργασιακή σχέση , εκπαιδευτική βαθμίδα και ειδικότητα.

Οι δύο περιπτώσεις αυτές είναι παράνομες. Εφόσον ξεκάθαρα με το ν. 3772/09, που ανοίγει τις μετατάξεις στο Ελεγκτικό Συνέδριο αναφέρεται, ότι γίνονται δεκτοί μόνο μόνιμοι υπάλληλοι και όχι ΙΔΑΧ. (Ν.3772/09 (ΦΕΚ 112 Α/10/07/2009)).

Το Φεβρουάριο του 2012, οι 59 μεταταχθέντες κατέθεσαν προσφυγές ενώπιον του επταμελούς Δευτεροβάθμιου Υπηρεσιακού Συμβουλίου, ζητώντας αλλαγή της απόφασης του πενταμελούς Πρωτοβάθμιου Υπηρεσιακού Συμβουλίου, προκειμένου να χαρακτηριστούν ως δικαστικοί υπάλληλοι και να πάρουν οργανική θέση. Κίνηση η οποία στερείτε λογικής και νόμιμης βάσης. Δεδομένου πως υπάρχει παρανομία εξ αρχής στις μετατάξεις τους.

Είναι ξεκάθαρό πως, η υπόθεση πάσχει εξ΄ αρχής, δεδομένου ότι έχει καταστρατηγηθεί ο νόμος περί εξυγίανσης του ΟΣΕ, καθώς και οι διαδικασίες μετάταξης των προαναφερθέντων υπαλλήλων είναι παράνομες, δεδομένου ότι παραβιάζονται οι ισχύουσες διατάξεις, περί ΙΔΑΧ και μονίμων υπαλλήλων. Παράλληλα, οι ειδικότητες των μεταταχθέντων, δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο και το σκοπό του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Τα παραπάνω δημιουργούν τεράστια ερωτηματικά για το λόγο που παραβιάσθηκε τόσο βάναυσα ο νόμος, όσο και για τη σπουδή που παρουσίασε σύσσωμη η προηγούμενη κυβέρνηση στην υπογραφή των παραπάνω μετατάξεων..

Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.Με ποια κριτήρια υπέγραψε τις ΚΥΑ που μετατάσσουν τους συγκεκριμένους υπαλλήλους στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος;

2. Πως σκοπεύει να κινηθεί η κυβέρνηση στο εξής και σε ποιες κινήσεις προτίθεται να προβεί προκειμένου να επιβληθεί ο νόμος;

Η βουλευτής

Ντόρα Μπακογιάννη»