Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Εκτός στόχων τα οικονομικά του ΟΣΕ

Της Αλεξανδρας Kασσιμη

Υπεγράφη χθες στον ΟΣΕ η πρώτη συλλογική σύμβαση εργασίας σε ΔΕΚΟ επί Μνημονίου, ύστερα από τρεις μήνες διαπραγματεύσεων κι ενώ ο νόμος για την εξυγίανση του Οργανισμού προέβλεπε διευθέτηση του ζητήματος εντός 30 ημερών. Η ΣΣΕ, που ενσωματώνει τον νόμο για τα μισθολογικά των ΔΕΚΟ, εξασφαλίζει μέσω της προσωπικής διαφοράς ότι οι περικοπές στις αποδοχές των σιδηροδρομικών δεν μπορούν να ξεπερνούν το 10%. Χθες εκδόθηκε και το ΦΕΚ με τις πρώτες 40 μετατάξεις εργαζομένων από τον ΟΣΕ (30 από τον ΟΣΕ και 10 από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ) σε φορείς που εποπτεύονται από το υπουργείο Εργασίας. Στο μεταξύ, οι καθυστερήσεις τόσο στην υπογραφή ΣΣΕ όσο και στην υλοποίηση των μετατάξεων έχει θέσει εκτός επιχειρησιακών σχεδίων τα οικονομικά του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Το business plan της εταιρείας λειτουργίας του ΟΣΕ προέβλεπε ότι τον Μάρτιο του 2011 η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα εμφάνιζε μηδενικές ζημίες. Κύκλοι μάλιστα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ υποστηρίζουν ότι το αισιόδοξο σενάριο θέλει την εταιρεία να εμφανίζει ισοσκελισμένο ισολογισμό μόλις τον Δεκέμβριο του 2011. Στόχος ήταν η δαπάνη μισθοδοσίας από 116 εκατ. ευρώ το 2009 για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ να περιοριστεί το 2011 στα 48,5 εκατ. ευρώ. Αντιστοίχως το επιχειρησιακό σχέδιο του ΟΣΕ θέλει τη δαπάνη μισθοδοσίας να πέφτει στα 122,5 εκατ. ευρώ το 2011 έναντι 234,7 το 2010. Στοίχημα και για τις δύο εταιρείες είναι η επιτάχυνση των μετατάξεων.
Θιγόμενοι στον μεγαλύτερο βαθμό από τη νέα ΣΣΕ είναι οι εργαζόμενοι στον τομέα της κίνησης, καθώς από τη μία περιορίζονται σημαντικά τα επιδόματα, ενώ αλλάζει και ο τρόπος υπολογισμού της χιλιομετρικής αποζημίωσης (αντί 24 ευρώ για κάθε 1.000 χλμ., τώρα θα λαμβάνουν 150 ευρώ για 7.100 χλμ. μηνιαίως και 75 ευρώ για κάθε 6.100 χλμ. μηνιαίως). Καταργείται, μεταξύ άλλων, και το επίδομα που λάμβαναν εάν η αμαξοστοιχία έφτανε στην ώρα της. Τέλος στο λεγόμενο επίδομα ΜΟΔΑ (Μέσος Ορος Δευτερευουσών Απολαβών) θέτει η σύμβαση, το οποίο αφορούσε εργαζομένους που δεν εκτελούσαν υπερωρίες κάποιο μήνα, λάμβαναν όμως ως επίδομα τον μέσο όρο των υπερωριών που εκτελούσαν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι.
Επίσης, η προσωπική διαφορά προβλέπει ότι σε περίπτωση που οι νέες αποδοχές, όπως προκύπτουν από τον βασικό μισθό και τα επιδόματα (πλην του επιδόματος θέσης), υπολείπονται του 90% των αποδοχών όπως διαμορφώνονταν την 1/1/2011, θα λαμβάνουν τη διαφορά αυτή ως επιπλέον ποσό. Παράλληλα, σε περίπτωση που οι νέες αποδοχές είναι υψηλότερες από αυτές που λάμβανε κάποιος εργαζόμενος την 1/1/2011, τότε το επιπλέον ποσό θα παρακρατείται από τη μισθοδοσία του. Ουσιαστικά παραμένουν ανέγγιχτες οι τακτικές αποδοχές των εργαζομένων, ωστόσο μειώνονται σημαντικά τα επιδόματα και οι υπερωρίες, ενώ πρόκειται να επανεξεταστούν τα βαρέα και ανθυγιεινά. Χαμηλότερες αποδοχές (έως και 25%) θα έχουν και οι νεοπροσλαμβανόμενοι (ξεκινούν από 740 ευρώ για απόφοιτο γυμνασίου).