
Η Επιτροπή επέλεξε 94 έργα μεταφορών για να λάβουν σχεδόν 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις στο πλαίσιο του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» της ΕΕ, με στόχο την ενίσχυση της διασυνοριακής συνδεσιμότητας και αποτελεσματικότητας, καθώς και της ανταγωνιστικότητας.
eubusiness.com
Τα επιλεγμένα έργα επικεντρώνονται στον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων, των εσωτερικών πλωτών οδών και των θαλάσσιων οδών σε όλο το διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών (ΔΕΔ-Μ), συνδέοντας τις ευρωπαϊκές περιφέρειες και πόλεις.
Οι σιδηροδρομικές μεταφορές θα λάβουν το μεγαλύτερο μερίδιο της χρηματοδότησης – 77% του συνόλου – με επενδύσεις που θα κατευθύνονται σε σημαντικές αναβαθμίσεις υποδομών σε όλο το βασικό και εκτεταμένο δίκτυο του ΔΕΔ-Μ, ιδίως στις χώρες συνοχής. Αυτό περιλαμβάνει την κατασκευή του Rail Baltica στην περιοχή της Βαλτικής και την Πολωνία, καθώς και βελτιώσεις στην Ελλάδα και τη Σλοβακία. Γραμμές υψηλής ταχύτητας θα αναπτυχθούν επίσης στην Τσεχία και την Πολωνία.
Επιπλέον, 46 έργα σε 11 κράτη μέλη – συμπεριλαμβανομένων της Αυστρίας, της Γερμανίας, της Ουγγαρίας, της Ιταλίας και της Σουηδίας – θα εφαρμόσουν το Ευρωπαϊκό Σύστημα Διαχείρισης Σιδηροδρομικής Κυκλοφορίας (ERTMS) σε τρένα και γραμμές, βελτιώνοντας την ασφάλεια των σιδηροδρόμων και τη διαλειτουργικότητα πέρα από τα σύνορα.
Μια σειρά έργων θα μειώσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των θαλάσσιων και εσωτερικών πλωτών μεταφορών. Αυτό περιλαμβάνει την αναβάθμιση λιμένων στην Ιρλανδία, την Κύπρο, τη Μάλτα, την Κροατία και την Πολωνία με ηλεκτροδότηση από την ξηρά για τη μείωση των εκπομπών από τα ελλιμενισμένα πλοία. Θα δοθεί επίσης στήριξη στην κατασκευή και αναβάθμιση παγοθραυστικών πολλαπλών χρήσεων στην Εσθονία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία για την ενίσχυση της ασφάλειας και της ανθεκτικότητας των υποθαλάσσιων καλωδίων, σύμφωνα με το πρόσφατο σχέδιο δράσης της ΕΕ. Στη Γαλλία και την Ισπανία, θα αναπτυχθούν ψηφιακά συστήματα διαχείρισης της κυκλοφορίας για τη βελτίωση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των θαλάσσιων μεταφορών μικρών αποστάσεων και τη μείωση της συμφόρησης.
Όσον αφορά τις εσωτερικές πλωτές οδούς, η Γαλλία θα δει αναβαθμίσεις κατά μήκος του Ρήνου, ενώ η ψηφιοποίηση των πλωτών μεταφορών θα προχωρήσει στο Βέλγιο.
Για τις οδικές μεταφορές, ασφαλείς και προστατευμένοι χώροι στάθμευσης θα κατασκευαστούν ή θα αναβαθμιστούν σε 10 κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ρουμανίας. Τα έργα θα υποστηρίξουν επίσης την ανάπτυξη Συνεργατικών Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών (C-ITS), βελτιώνοντας την οδική ασφάλεια και τη ροή της κυκλοφορίας, ιδίως στις αστικές περιοχές.
Η αστική κινητικότητα αναμένεται επίσης να ωφεληθεί, με χρηματοδότηση για την προετοιμασία της κατασκευής ή αναβάθμισης πολυτροπικών κόμβων επιβατών σε πόλεις όπως η Λέουβεν (Βέλγιο), το Νόρκεπινγκ (Σουηδία), η Νίκαια και η Μασσαλία (Γαλλία) και το Μπολζάνο (Ιταλία). Αυτοί οι κόμβοι θα παρέχουν απρόσκοπτες συνδέσεις μεταξύ διαφορετικών τρόπων μεταφοράς, διευκολύνοντας την μετακίνηση των ανθρώπων στις πόλεις.
Τα έργα θα βελτιώσουν τη σιδηροδρομική συνδεσιμότητα και τα σημεία διέλευσης των συνόρων μεταξύ Σλοβακίας και Ουκρανίας, καθώς και μεταξύ Ρουμανίας και Μολδαβίας. Η στήριξη της ΕΕ θα βοηθήσει την Ουκρανία να υιοθετήσει το τυποποιημένο σιδηροδρομικό εύρος της ΕΕ, διευκολύνοντας την απρόσκοπτη διασυνοριακή σιδηροδρομική κυκλοφορία και ενισχύοντας το περιφερειακό εμπόριο.