Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Η απεργία των τρένων παραλύει το Βέλγιο

Παρέλυσαν οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες και προκλήθηκε κυκλοφοριακό χάος στους δρόμους του Βελγίου εξαιτίας 24ωρης γενικής απεργίας των υπαλλήλων της κρατικής σιδηροδρομικής εταιρείας SNCB.
Κανένα τρένο δεν πραγματοποιούσε δρομολόγια στη Βαλονία και στις Βρυξέλλες, ενώ πολύ σπάνια και περιστασιακά εκτελούνται κάποια δρομολόγια σε μικρές διαδρομές στη Φλάνδρα. Η απεργία προκάλεσε μεγάλη κυκλοφορική συμφόρηση στους δρόμους, με τα μποτιλιαρίσματα να υπολογίζονται σε συνολικά 350 χιλιόμετρα γύρω στις 08:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδος). Τα πράγματα αναμένεται να γίνου ακόμη χειρότερα αργότερα, στο κλείσιμο καταστημάτων και επιχειρήσεων.
Η 24ωρη απεργία γίνεται κατόπιν αιτήματος του σοσιαλιστικού συνδικάτου CGSP και υποστηρίζεται από το ανεξάρτητο συνδικάτο SIC, σε διαμαρτυρία για το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση της SNCB όσον αφορά τις συνθήκες απασχόλησης και την απώλεια θέσεων εργασίας.
Συμπίπτει με τις μαζικές διαμαρτυρίες στη γειτονική Γαλλία. Μάλιστα, οι διαμαρτυρίες στις δύο χώρες έχουν μπλοκάρει τις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες σε μεγάλο μέρος της δυτικής Ευρώπης.
Η κυκλοφορία των τρένων υψηλής ταχύτητας Thalys και Eurostar μέσω Βελγίου προβλέπεται να είναι ανύπαρκτη ως το βράδυ της Δευτέρας, σύμφωνα με τις δύο εταιρείες.