Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Τα κλεμμένα καλώδια κόστισαν 10 εκατ. ευρώ στον ΟΣΕ

Περίπου 100 χιλιόμετρα καλωδίων χαλκού υπολογίζεται ότι έχουν κλαπεί από το δίκτυο του ΟΣΕ την τελευταία τριετία
Περίπου 100 χιλιόμετρα καλωδίων χαλκού υπολογίζεται ότι έχουν κλαπεί από το δίκτυο του ΟΣΕ την τελευταία τριετία, με κόστος για τον πιο ελλειμματικό οργανισμό του Δημοσίου περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ενωσης Προσωπικού Ελξης. Σημειώνεται ότι στη ζημία από τις κλοπές στον ΟΣΕ, εκτός από την αξία των καλωδίων, συνυπολογίζεται και το κόστος της επανατοποθέτησής τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κλοπές υλικού, πέρα από την οικονομική επιβάρυνση στον ΟΣΕ, είναι και ιδιαίτερα επικίνδυνες. Από τη μια ευθύνονται για σημαντικό αριθμό καθυστερήσεων που παρατηρούνται στο σιδηροδρομικό δίκτυο και πολλαπλασιάζουν τις πιθανότητες για εκτροχιασμούς και ατυχήματα, από την άλλη θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων στον ΟΣΕ, αλλά και των ίδιων των δραστών. Εκπρόσωποι των εργαζομένων σημειώνουν ότι τουλάχιστον επτά μηχανοδηγοί έχουν τραυματιστεί το τελευταίο διάστημα από τις κλοπές καλωδίων. Πρόκειται για ένα φαινόμενο ιδιαίτερα συχνό και καταδεικνύεται, εκ του αποτελέσματος, ότι ο ΟΣΕ αδυνατεί να περιφρουρήσει την περιουσία του. Συζητήσεις έχουν γίνει για επικείμενη συνεργασία του ΟΣΕ με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προκειμένου να υποδειχθούν τρόποι προστασίας και φύλαξης της γραμμής, ενώ συζητείται και το ενδεχόμενο ο ΟΣΕ να προχωρήσει από μόνος του σε αφαίρεση καλωδίων σε τμήματα τα οποία δεν ηλεκτροκινούνται ακόμα. Ιδιαίτερα αποτελεσματική λύση, που απαιτεί όμως και τον ανάλογο προγραμματισμό, θεωρείται η τοποθέτηση των καλωδίων στο δίκτυο όσο πιο κοντά γίνεται χρονικά στην ηλεκτροδότηση των συγκεκριμένων τμημάτων προκειμένου να αποφεύγονται οι κλοπές.
Καθυστερήσεις
Να σημειωθεί ότι ο χαλκός αποτελεί ένα ιδιαίτερα πολύτιμο υλικό, με την τιμή πώλησής του σε παλαιοπωλεία να είναι περίπου 10 ευρώ το μέτρο, ενώ για καινούργιο υλικό, όπως αυτό των καλωδίων, μπορεί να φτάσει και τα 15 ευρώ. Τα φαινόμενα κλοπής και κοπής καλωδίων επιτείνουν την καθυστέρηση ολοκλήρωσης σημαντικών έργων υποδομής που θα συμβάλουν στην εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού. Οι εργαζόμενοι απειλούν με κινητοποιήσεις κατηγορώντας την Πολιτεία ότι δεν παρεμβαίνει για την αποκατάσταση της ασφαλούς κυκλοφορίας των τρένων. Οχι μόνο για τη διοίκηση του ΟΣΕ, αλλά και για την Ελληνική Αστυνομία αποτελούν πονοκέφαλο τα άτομα που κλέβουν καλώδια ηλεκτροκίνησης. Πριν από μερικές εβδομάδες πραγματοποιήθηκε μεγάλη επιχείρηση στη δυτική Αττική και συγκεκριμένα στον καταυλισμό σεισμοπαθών στο στρατόπεδο ΚΑΠΟΤΑ στο Μενίδι, με αποκλειστικό σκοπό την εξάρθρωση ομάδων που ευθύνονται για δολιοφθορές στη σιδηροδρομική γραμμή του ΟΣΕ. Σύμφωνα με την αστυνομία, τα περισσότερα περιστατικά καταγράφονται στο τμήμα της γραμμής μεταξύ Μενιδίου και Τιθορέας καθώς και στο τμήμα του προαστιακού σιδηροδρόμου μεταξύ Μενιδίου και Κιάτου. Στα τμήματα αυτά έχει τοποθετηθεί καλώδιο αλλά δεν έχει τεθεί ακόμα σε λειτουργία η ηλεκτροκίνηση.
Συλλήψεις
Οπως προκύπτει από τις υποθέσεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, στην κλοπή καλωδίων του ΟΣΕ δραστηριοποιούνται πλέον και αλλοδαποί μικροκακοποιοί. Ενδεικτικά, στις 21 Μαΐου συνελήφθησαν στη θέση Σφενδάλη - Αυλώνα Αττικής τρεις Βούλγαροι ηλικίας 27, 31 και 34 ετών. Εντοπίστηκαν έπειτα από παρακολούθηση τη στιγμή που βρίσκονταν σκαρφαλωμένοι σε πυλώνα καλωδίων ηλεκτροκίνησης και διαπιστώθηκε ότι ευθύνονται για πέντε κλοπές καλωδίων στο Πολυδένδρι, τέσσερις στον Αυλώνα και μία στην περιοχή του Αγ. Στεφάνου. Σε άλλη περίπτωση, στις 24 Μαΐου συνελήφθησαν έπειτα από επιχείρηση της Ασφάλειας Λιβαδειάς 12 άτομα, οι περισσότεροι πακιστανικής καταγωγής, για κλοπές καλωδίων στην περιοχή της Βοιωτίας.μΤέλος, όπως είχε ανακοινωθεί, στο πλαίσιο εφαρμογής ειδικού σχεδίου δράσης της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Δυτικής Αττικής, για την εξιχνίαση κλοπών ηλεκτροφόρων καλωδίων χαλκού, το πρωί της 27ης Μαΐου συνελήφθη στα Ανω Λιόσια Αττικής 55χρονος καθώς, στις εγκαταστάσεις ανακύκλωσης μετάλλων «ΣΚΡΑΠ» που διατηρεί, εντοπίστηκαν 57 τεμάχια τηλεπικοινωνιακού καλωδίου, το οποίο αποτελεί προϊόν κλοπής από το δίκτυο του ΟΣΕ.
Των Αλεξανδρα Kασσιμη – Γιαννη Σουλιωτη , στην "Καθημερινή"