Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Ανακοίνωση της Πανελλήνιας Αγωνιστικής Συνδικαλιστικής Παράταξης Σιδηροδρομικών

Αγαπητοί Συνάδελφοι – Συναδέλφισσες
Νοιώθουμε την ανάγκη να σας εκφράσουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη με την οποία μας περιβάλατε, για την τιμή που μας κάνατε να επιλέξετε εμάς σαν την πρώτη σας επιλογή. Σας ευχαριστούμε και δεσμευόμαστε ότι θα κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό, αυτή την εμπιστοσύνη σας, να μη την διαψεύσουμε. Το γνωρίζουμε ότι με την ψήφο σας δεν μας δώσατε "λευκή επιταγή" διαχείρισης των μεγάλων προβλημάτων του εργασιακού μας χώρου, αλλά μας βάλατε μπροστά, να οργανώσουμε, να καθοδηγήσουμε τους αγώνες που θα δοθούν για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων μας, από την επίθεση που δέχονται από ξένα και ντόπια κέντρα (Δ.Ν.Τ. - Ε.Ε. - Κυβέρνηση)
Συνάδελφοι – Συναδέλφισσες
Όλοι γνωρίζουμε τη κατάσταση στην όποια βρίσκεται η χώρα μας. Όλοι γνωρίζουμε ποιοι πραγματικά φταίνε που φτάσαμε ως εδώ. Τις όποιες ευθύνες αναλογούν σε εμάς τους εργαζομένους, να τις αναλάβουμε. Όμως αυτό που συμβαίνει στις μέρες μας είναι εκτός τόπου και χρόνου. Τις εγκληματικές ευθύνες όλων αυτών που μας οδήγησαν σ’ αυτό το χάλι δηλώνουμε ότι θα τους τις καταλογίσουμε, όταν έρθει η κατάλληλη ώρα. Η πατρίδα πρέπει να σωθεί και θα σωθεί. Πρέπει όμως αναλογικά να συμβάλλουν όλοι. Εμείς οι εργαζόμενοι αρνούμαστε να παίξουμε το ρόλο της Ιφιγένειας. Αρνούμαστε να επωμιστούμε εμείς και μόνο εμείς όλο το βάρος της εξόδου από την κρίση. Να πληρώσουν όλοι αναλόγως των δυνατοτήτων τους και πρωτίστως αυτοί που ευθύνονται. Σε μια τέτοια πολιτική να βάλουμε πλάτη κι εμείς, ειδάλλως θα μας βρουν μπροστά τους. Ας διαλέξουν. Όλοι εξ άλλου κρινόμαστε.
Συνάδελφοι – Συναδέλφισσες
Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο οργανισμός μας είναι παρόμοια, αν όχι χειρότερη, από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας. Ο καθημερινός και ανελέητος βομβαρδισμός από τα ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά, από κάθε είδος "επαΐοντες" εξουσιαστές, πρώην και νυν, να προτείνουν "λύσεις" στα προβλήματα μας, μόνο θλίψη και απογοήτευση μας προκαλούν. Μεγάλο μέρος εξ αυτών εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία, προωθούν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Μην τους εμπιστεύεστε μην σας ξεγελάνε. Μόνο το καλό του ΟΣΕ και της πατρίδας μας δεν επιζητούν. Άλλα κρύβονται από πίσω. Θέλουν πρώτα από όλα να ετοιμάσουν την κοινή γνώμη να δεχθεί, σαν αναπόφευκτα, τα πιο επαχθή μέτρα. Για το καλό τάχα του τόπου. Κάποιοι σίγουρα φταίνε για αυτή τη κατάσταση που φτάσαμε. Σίγουρα όμως αυτοί δεν είναι οι εργαζόμενοι σιδηροδρομικοί. Κάτι πρέπει να γίνει. Πρέπει να αναστραφεί αυτή η τάση καθόδου που επικράτησε τα τελευταία χρόνια. Ο σιδηρόδρομος πρέπει να μπει σε τροχιά ανόδου. Πρέπει να ξανά γυρίσει η ελπίδα, η βεβαιότητα για το αύριο. Αυτή η αβεβαιότητα, η ανασφάλεια με την οποία ζούμε όλο αυτό το τελευταίο καιρό, μας πάει όλο και πιο κάτω, για αυτό πρέπει άμεσα να εκλείψει. Έχει υποχρέωση η κυβέρνηση, το υπουργείο να ανοίξει τα χαρτιά του, να ξεκινήσει διάλογο με τα συνδικαλιστικά μας όργανα, για το τι σκέφτεται για το σιδηρόδρομο.
Συνάδελφοι – Συναδέλφισσες
Πρωτόγονα και πρωτοφανή πράγματα πρόκειται να συμβούν, κυριολεκτικά αύριο, στο σιδηρόδρομο, αν αληθεύουν έστω και στο ελάχιστο αυτά που μέσω "διαρροών" αφήνει να διαφανούν το αρμόδιο υπουργείο και η κυβέρνηση. Μπρος σ’ αυτή τη κατάσταση, σ’ αυτή την επίθεση που θα δεχθούμε σαν εργαζόμενοι σε όλα τα επίπεδα (συρρίκνωση γραμμών και προσωπικού, αλλαγή εργασιακών σχέσεων, μείωση εισοδήματος) και άλλα πολλά, η παράταξή μας πρότεινε για την συγκρότηση του προεδρείου του σωματείου μας να είμαστε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.  Αυτά που έρχονται όλους θα μας πλήξουν, δεν θα κάνουν διαχωρισμούς σε πράσινους, μπλε, κόκκινους και όλοι μαζί πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε. Δεν χωρούν πλέον μικροκομματικοί ανταγωνισμοί. Τους εργαζόμενους λίγο πλέον τους ενδιαφέρουν αυτά που χωρίζουν εμάς τις παρατάξεις, άλλωστε οι επιλογές του φάνηκαν ευκρινέστατα με την πρόσφατη ψήφο τους. Τώρα αυτό που ζητάνε είναι ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να αποκρούσουμε αποτελεσματικά αυτό που έρχεται, να περιφρουρήσουμε το εργασιακό, συνταξιοδοτικό περιβάλλον μας, να διατηρήσουμε το βιοτικό μας επίπεδο σε επίπεδα Ευρωπαϊκής χώρας και όχι τριτοκοσμικής όπως επιχειρούν να το καταστήσουν. Σεβόμαστε τις διαφορετικές απόψεις και την απόρριψη της πρότασης μας από τις παρατάξεις της ΔΕΣΚ και ΣΕΚ. Δεν τις καταλαβαίνουμε, για αυτό και δεν μπορούμε να τις υιοθετήσουμε. Εμείς όμως δηλώνουμε: Η πρόταση μας έχει ΔΙΑΡΚΗ ΙΣΧΥ. Αν και εφόσον αναθεωρήσουν τη σημερινή τους θέση εμείς θα τους καλωσορίσουμε. Περιμένουμε. Όσον αφορά στην παράταξη της ΔΑΚΕ, οφείλουμε να πούμε ότι έκανε αποδεκτή την πρόταση μας, χωρίς καμία εκ των προτέρων συνεννόηση, χωρίς καμιά συναλλαγή. Το λέμε αυτό γιατί το οφείλουμε απέναντι στην αλήθεια και μόνο. Μετά την απόρριψη της πρόταση μας από τις δύο παρατάξεις και για να μη περάσει προς τα κάτω θολή η πρόταση μας, πιθανόν σαν μια πρόταση συνδιαλλαγής, δεξιάς προοπτικής – μιας και οι "αριστερές" παρατάξεις την απορρίπτουν – επιλέξαμε να συγκροτήσουμε το προεδρείο του σωματείου μας ΜΟΝΟΙ μας. Τις ευθύνες που εναπόθεσαν στους ώμους μας, με την ψήφο τους οι συνάδελφοι σιδηροδρομικοί, τις αναλαμβάνουμε όλες και στο ακέραιο. Η πρόταση μας δεν αποσκοπούσε, όπως αδίκως κατηγορηθήκαμε, σε διάχυση ευθυνών. Ο καθένας κρίνεται και εμείς θα κριθούμε στο χρόνο, όχι με το τι προθέσεις έχουμε, αλλά με το τι θα πράξουμε. Και ο μεγάλος κριτής είστε εσείς οι συνάδελφοι μας σιδηροδρομικοί. Εσάς θέλουμε να μπορούμε να κοιτάμε, όπως πάντα σας κοιτούσαμε, στα μάτια και να σας πούμε ότι κάναμε, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν, για την υπεράσπιση των δικών σας συμφερόντων. Αυτή είναι η δική μας, πιστέψτε μας, καθημερινή μας αγωνία, μη τυχόν και σας απογοητεύσουμε.
Συνάδελφοι – Συναδέλφισσες
Η προσπάθεια μας να συναντηθούμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ στην κορυφή δεν τελεσφόρησε. Δεν πειράζει. Εμείς πιστεύουμε ότι ο σπόρος έπεσε και θα έρθει ο καιρός που θα καρποφορήσει. Πιστεύουμε όμως και κάτι άλλο και το πιστεύουμε πολύ βαθειά. Σύντομα μα πολύ σύντομα θα συναντηθούμε και θα αγωνιζόμαστε πλάι – πλάι ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, εκεί κάτω στη βάση. Θα μας το επιβάλλετε εσείς.
ΕΜΕΙΣ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΑΠΟ ΕΔΩ
ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΠΡΩΗΝ ΚΑΙ ΝΥΝ ΑΠΟ ΕΚΕΙ
Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ
ΑΛΛΑ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ ΚΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
ΠΑΣΚ-Σ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ