Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Εν τάχει. Αποκρατικοποιήσεις. Πρώτος στην λίστα ο ΟΣΕ

«Γύρω από το τραπέζι όπου θα διεξαχθούν οι συζητήσεις για τις αποκρατικοποιήσεις θα καθίσουν σύμφωνα με πληροφορίες υπεύθυνοι επιχειρήσεων όπως ο ΟΣΕ και μεγάλο τμήμα της ΕΥΔΑΠ (με την κυβέρνηση να φέρεται διατεθειμένη να διατηρήσει το 51%)».
«ΤΟ ΒΗΜΑ»
«Πρώτος στη λίστα του Προγράμματος αποκρατικοποιήσεων εμφανίζεται ο ΟΣΕ με παράλληλη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του, ο οποίος ζημιώνει το Δημόσιο κατά 1 δισ. ευρώ ετησίως! Εξετάζεται συγκεκριμένα η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ με εξαίρεση το σιδηροδρομικό δίκτυο το οποίο θα παραμείνει υπό τον έλεγχο του Δημοσίου. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει παραχώρηση μέχρι 49% σε στρατηγικό επενδυτή που θα αναλάβει και το μάνατζμεντ».
« ΚΕΡΔΟΣ»
«Πέρα από τις ήδη γνωστές περιπτώσεις της ΛΑΡΚΟ και των καζίνων, προωθείται δραστήρια η παραχώρηση ποσοστού ως 49% αλλά και του μάνατζμεντ της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (η εταιρεία που διαχειρίζεται το σιδηροδρομικό δίκτυο). Για την ακίνητη περιουσία του ΟΣΕ δρομολογείται η αξιοποίηση, με σύμβαση παραχώρησης σε ιδιώτες, των κομβικών σιδηροδρομικών σταθμών με μεγάλη επιβατική κίνηση (ο Σταθμός Λαρίσης στην Αθήνα και οι σταθμοί της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και του Πειραιά) με στόχο τον εκσυγχρονισμό τους και την αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρουν στους επιβάτες. Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία χώρων με μοντέρνα αρχιτεκτονική οι οποίοι θα περιλαμβάνουν εμπορικά κέντρα, χώρους εστίασης και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, αλλά και σύγχρονες εγκαταστάσεις για τη στάθμευση των τρένων».
«ΤΟ ΒΗΜΑ»