
Ο νέος Γερμανός Υπουργός Μεταφορών είχε την ευκαιρία να δει από πρώτο χέρι τα προβλήματα της Deutsche Bahn ακριβώς στην αρχή του πρώτου επίσημου ταξιδιού του με τρένο. Ο Steffen Bilger αναγκάστηκε να αλλάξει βαγόνια σε ένα τρένο ICE από το Βερολίνο στο Αμβούργο, μετά από βλάβη στο σύστημα κλιματισμού.
Ο νέος Γερμανός Υπουργός Μεταφορών, Στέφεν Μπίλγκερ , βίωσε από πρώτο χέρι ένα από τα προβλήματα για τα οποία παραπονέθηκαν οι επιβάτες της Deutsche Bahn ακριβώς στην αρχή ενός ταξιδιού αφιερωμένου στο σιδηροδρομικό σύστημα.
Τη Δευτέρα, ο Μπίλγκερ ταξίδευε με τρένο ICE από το Βερολίνο στο Αμβούργο όταν το σύστημα κλιματισμού σε ένα βαγόνι δεύτερης θέσης χάλασε.
Το βαγόνι εκκενώθηκε και στη συνέχεια έκλεισε, και οι επιβάτες, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού, αναγκάστηκαν να βρουν θέσεις σε άλλα βαγόνια του τρένου.
Το περιστατικό συνέβη σε μια περίοδο που η Γερμανία βιώνει υψηλές θερμοκρασίες.
Είχε ξεκινήσει να διερευνά ζητήματα που αφορούν τις σιδηροδρομικές μεταφορές
Η ειρωνεία της κατάστασης τονίζεται επίσης από τον σκοπό του ταξιδιού.
Ο Μπίλγκερ βρισκόταν στην αρχή ενός διήμερου ταξιδιού στη βόρεια Γερμανία, κατά τη διάρκεια του οποίου επρόκειτο να εξετάσει, μεταξύ άλλων, την ασφάλεια στα τρένα και την καθαριότητα στους σταθμούς .
Ο Steffen Bilger ανέλαβε Ομοσπονδιακός Υπουργός Μεταφορών μετά από πρόσφατο ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου με επικεφαλής τον καγκελάριο Friedrich Merz. Μία από τις κύριες προκλήσεις της θητείας του θα είναι η αναδιάρθρωση της Deutsche Bahn και των γερμανικών σιδηροδρομικών υποδομών, οι οποίες μαστίζονται εδώ και χρόνια από προβλήματα ακρίβειας, βλάβες και δυσαρέσκεια των επιβατών.
Ο προκάτοχός του, Πάτρικ Σνίντερ, είχε δηλώσει στα τέλη Ιουνίου ότι η Deutsche Bahn είχε σημειώσει πρόοδο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούνται από τις υψηλές θερμοκρασίες.
Είπε ότι ο φορέας εκμετάλλευσης διέθετε κινητές ομάδες ικανές να ανταποκρίνονται γρήγορα σε βλάβες στα συστήματα κλιματισμού, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι τα προβλήματα δεν μπορούν να εξαλειφθούν πλήρως όταν οι θερμοκρασίες γίνονται ακραίες.
Μπόνους για τα στελέχη της Deutsche Bahn που συνδέονται με την ακρίβεια των τρένων
Το περιστατικό με την ICE έρχεται λίγες μόλις ημέρες αφότου ο Μπίλγκερ ανακοίνωσε ότι ήθελε να συνδέσει τα μπόνους των στελεχών της Deutsche Bahn πιο άμεσα με την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η γερμανική κυβέρνηση.
Ένας από τους κύριους δείκτες θα είναι η ακρίβεια.
Τα τρέχοντα αποτελέσματα είναι «εντελώς μη ικανοποιητικά», δήλωσε ο υπουργός, δεδομένου ότι μόνο το 60% περίπου των τρένων μεγάλων αποστάσεων ήταν στην ώρα τους κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Σύμφωνα με τους στόχους που ισχύουν σήμερα, η ακρίβεια των τρένων μεγάλων αποστάσεων θα πρέπει να φτάσει το 70% έως το 2029 .
Ο Μπίλγκερ προειδοποίησε, ωστόσο, ότι η ακρίβεια 100% δεν είναι ρεαλιστική στο άμεσο μέλλον και ότι, κατά την άποψή του, ένα τέτοιο επίπεδο δεν υπάρχει ούτε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Οι ειδικοί αποδίδουν τα προβλήματα της Deutsche Bahn, μεταξύ άλλων, σε δεκαετίες ανεπαρκών επενδύσεων σε υποδομές, σε μια εποχή που η σιδηροδρομική κυκλοφορία συνεχίζει να αυξάνεται. Η γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να επενδύσει δισεκατομμύρια ευρώ στον εκσυγχρονισμό του δικτύου, παράλληλα με την αναδιάρθρωση του φορέα εκμετάλλευσης.