Πέμπτη 17 Ιουλίου 2025

Τέμπη: Κατατέθηκε το πόρισμα της προανακριτικής για τον Καραμανλή



Την Τρίτη 22/7 η ψηφοφορία για την άσκηση δίωξης.του Γιώργου Λυκουρέντζου

Στον Πρόεδρο της Βουλής παραδόθηκε από το προεδρείο της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τα Τέμπη το πόρισμα της επιτροπής με το οποίο η Νέα Δημοκρατία προτείνει την άσκηση δίωξης κατά του πρώην Υπουργού Κώστα Καραμανλή.

real.gr

Στο πόρισμά τους οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας επισημαίμουν ότι δεν μπορεί στο παρόν στάδιο να συναχθεί με βεβαιότητα ότι ο κ. Καραμανλής υπό την ιδιότητα του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών άσκησε τα καθήκοντά του, που αφορούσαν την χρηματοδότηση, ή αντιθέτως εκ προθέσεως παρέβη τα καθήκοντα αυτά με σκοπό να βλάψει οικονομικά την εταιρεία ΟΣΕ ΑΕ. Εν προκειμένω δηλαδή προκύπτει η συνδρομή πραγματικών περιστατικών ικανών να αποτελέσουν αντικείμενο ανακριτικής διερεύνησης. Επισημαίνεται ωστόσο, ότι η συνδρομή των προϋποθέσεων που απαιτεί ο νόμος για την κίνηση της ποινικής δίωξης δεν ταυτίζονται με τις ενδείξεις ενοχής σε βάρος του ελεγχόμενου για την παραπομπή του στο ακροατήριο”.

Κατά τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας η συνδρομή των ενδείξεων ενοχής για την παραπομπή στο ακροατήριο αποτελεί ένα στάδιο μεταγενέστερο στην ακολουθία της ποινικής διαδικασίας, διακριτό από το στάδιο ελέγχου της βασιμότητας της κατηγορίας. Δεν απαιτείται επομένως ο ίδιος βαθμός ενδείξεων για την έναρξη της ποινικής δίωξης με αυτόν που πρέπει να συντρέχει για την παραπομπή στο ακροατήριο.

“Με βάση το σύνολο των προαναφερόμενων στοιχείων κρίνεται ότι υπάρχουν κατά το παρόν διαδικαστικό στάδιο οι ενδείξεις που απαιτούνται κατά το άρθρο 157 του Κανονισμού της Βουλής για την κίνηση σε βάρος του Κωνσταντίνου Καραμανλή ποινικής δίωξης για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος εις βάρος της εταιρείας ΟΣΕ ΑΕ, όπως αυτό περιγράφεται στην πρόταση κατηγορίας των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας” καταλήγει η Ν.Δ.

Η συζήτηση και η ψηφοφορία στην Ολομέλεια θα διεξαχθεί την προσεχή Τρίτη 22 Ιουλίου.