
Φωτογραφία: Υπουργείο Μεταφορών του Ιράν
Το Ιράν αποδίδει μεγάλη σημασία στη βελτίωση των διεθνών διαδρόμων για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης στις εμπορευματικές μεταφορές και τη διαμετακόμιση, δήλωσε η Υπουργός Οδών και Αστικής Ανάπτυξης του Ιράν, Farzana Sadiq, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στην Τεχεράνη στις 20 Απριλίου για να σηματοδοτήσει την υπογραφή μνημονίου για την αγορά σιδηροδρομικών οχημάτων μεταξύ της εταιρείας και των δύο τοπικών εταιρειών .
Ελνούρ Μπαγκίσοφ
en.trend.az
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μικτές οικονομικές επιτροπές του ιρανικού Υπουργείου Οδών και Αστικής Ανάπτυξης πραγματοποιούν εβδομαδιαίες διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για τον διάδρομο Ανατολής-Δύσης, με το Ιράκ στο διάδρομο Basra-Khanagh και με τη Ρωσία για τη σιδηροδρομική γραμμή Rasht-Astara εντός του διαδρόμου Βορρά-Νότου.
Ο Sadiq είπε ότι η ανανέωση των οχημάτων σιδηροδρομικών μεταφορών στη χώρα και ο εξοπλισμός τους με σύγχρονα οχήματα είναι το επίκεντρο της Εταιρείας Σιδηροδρόμων. Για να επιτευχθεί πρόοδος στην οικονομία της χώρας, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στις σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές και διαμετακόμιση.
Να σημειωθεί ότι σήμερα υπεγράφη μνημόνιο μεταξύ της εταιρείας Iranian Railways Company και δύο τοπικών εταιρειών για την αγορά περισσότερων από 2.000 οχημάτων αξίας 750 εκατομμυρίων δολαρίων.
Πρέπει να προστεθεί ότι τα θεμέλια του διαδρόμου μεταφορών «Βορράς-Νότου» τέθηκαν βάσει της διακυβερνητικής συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ Ρωσίας, Ιράν και Ινδίας στις 12 Σεπτεμβρίου 2000. Συνολικά, ορισμένες χώρες έχουν επικυρώσει την εν λόγω συμφωνία. (Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν, Δημοκρατία της Λευκορωσίας, Δημοκρατία της Βουλγαρίας, Ινδία, Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, Δημοκρατία του Καζακστάν, Δημοκρατία της Κιργιζίας, Σουλτανάτο του Ομάν, Ρωσική Ομοσπονδία, Δημοκρατία του Τατζικιστάν, Δημοκρατία της Τουρκίας, Ουκρανία). Στόχος της δημιουργίας του διαδρόμου είναι να μειωθεί ο χρόνος παράδοσης φορτίου από την Ινδία στη Ρωσία, καθώς και στη Βόρεια και Δυτική Ευρώπη (ο χρόνος παράδοσης στην τρέχουσα διαδρομή είναι πάνω από 6 εβδομάδες και αναμένεται να είναι 3 εβδομάδες μέσω της διαδρομής «Βορράς-Νότος»).
Στο πλαίσιο του διαδρόμου, ο σιδηρόδρομος Qazvin-Rasht (175 km) τέθηκε σε λειτουργία στις 6 Μαρτίου 2019 για τη σύνδεση των σιδηροδρόμων του Αζερμπαϊτζάν με το σιδηροδρομικό δίκτυο του Ιράν. Ο σιδηρόδρομος Rasht-Astara θα πρέπει να κατασκευαστεί στο έδαφος του Ιράν.
Ο Διάδρομος Βορρά-Νότου έχει 3 κατευθύνσεις στο Ιράν. Η ανατολική κατεύθυνση είναι το Τουρκμενιστάν και οι χώρες της Κεντρικής Ασίας, η μεσαία κατεύθυνση είναι η Ρωσία και άλλες χώρες μέσω της Κασπίας Θάλασσας και η δυτική είναι το Αζερμπαϊτζάν, η Γεωργία, η Ρωσία και οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
Στις 17 Μαΐου 2023, υπογράφηκε συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και του Ιράν για την κατασκευή του σιδηροδρόμου Rasht-Astara στην επαρχία Gilan, που βρίσκεται στο βόρειο Ιράν. Θα κατασκευαστούν 9 σταθμοί στη σιδηροδρομική γραμμή Rasht-Astara, η οποία έχει μήκος περίπου 163 km. Με την ολοκλήρωση της κατασκευής αυτού του σιδηροδρόμου θα βελτιωθεί ο διεθνής διάδρομος Βορρά-Νότου και το σιδηροδρομικό δίκτυο του Ιράν θα συνδεθεί με τις χώρες του Καυκάσου, τη Ρωσία και τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Σύμφωνα με τη συμφωνία, η ρωσική πλευρά αναμένεται να δαπανήσει 1,6 δισ. ευρώ για την κατασκευή αυτού του σιδηροδρόμου. Ο σιδηρόδρομος αυτός σχεδιάζεται να κατασκευαστεί και να ολοκληρωθεί εντός 48 μηνών.