Πέμπτη 3 Απριλίου 2025

Τέμπη: «Κάτσε εκεί γιατί μάθαμε ότι έγινε μεγάλο συμβάν»

- Νέα ηχητικά μετά τη σύγκρουση- Το τελευταίο ηχητικό του σταθμάρχη Λάρισας, αλλά και η απολογία της διευθύντριας της Διευθύνσης Σιδηροδρομικών Μεταφορών


Νέα ηχητικά – ντοκουμέντα φέρνει στο φως το OPEN, από το μοιραίο βράδυ της μετωπικής σύγκρουσης των δύο τρένων στα Τέμπη, με το απόλυτο χάος να αποτυπώνεται στα λόγια των εργαζομένων.

ethnos.gr

Το τελευταίο ηχητικό πριν τη μοιραία σύγκρουση

Η τελευταία συνομιλία του σταθμάρχη Λάρισας με τη συνάδελφό του στους Νέους Πόρους, λίγο πριν την αναχώρηση του Intercity 62 προς τη Θεσσαλονίκη, δείχνει τα όσα έγιναν πριν την αναχώρηση του επιβατικού τρένου από τη Λάρισα, ενώ σύντομα φαίνεται ότι κάτι δεν πάει καλά.

Σταθμάρχης Νέων Πόρων: Έλα.

Σταθμάρχης Λάρισας: Τώρα σε διώχνω το 62.

Σταθμάρχης Νέων Πόρων: Ναι, έλα διώξ’ το και σε παίρνω μετά, πάρε με εσύ.

Σταθμάρχης Λάρισας: Έγινε, έγινε.

Λίγα αργότερα ακολούθησε νέα επικοινωνία.

Σταθμάρχης Νέων Πόρων: Τώρα με πήρε η Λάρισα και ενημέρωσε ότι υπάρχει κάποια ανωμαλία;

Ρυθμιστής Κυκλοφορίας: Δεν ξέρω, το 62 που είναι;

Σταθμάρχης Νέων Πόρων: Να σας πω κάτι, τώρα σε 3-4 λεπτά πρέπει να φτάσει στον σταθμό μας.

Ρυθμιστής κυκλοφορίας: Για να σε ακούσω λίγο. Για φώναξέ τον.

Σταθμάρχης Νέων Πόρων: 62 ακούει τους Νέους Πόρους; 62 ακούει τους Νέους Πόρους; Κύριε (…) δεν ανταποκρίνεται.

Ρυθμιστής κυκλοφορίας: Έγινε, καλώς έγινε.

Σταθμάρχης Νέων Πόρων: Θα προσπαθήσω και άλλο και θα σας ενημερώσω.

Όπως γίνεται κατανοητό, τα δύο τρένα είχαν συγκρουστεί και οι δύο μηχανοδηγοί δεν μπορούσαν να απαντήσουν.

Ρυθμιστής κυκλοφορίας: Η 63503 που έχει μείνει; Με ακούς κάτι, (…); Πάρε λίγο το 63503, ποιοι μηχανοδηγοί είναι;

Σταθμάρχης Νέων Πόρων: Κύριε (…) εγώ τι να κάνω;

Ρυθμιστής κυκλοφορίας: Κάτσε, κάτσε εκεί γιατί τώρα είναι συμβάν, έχουμε μάθει ότι είναι μεγάλο συμβάν.

Συνεχίζονται οι απολογίες

Μέσω υπομνήματος απολογήθηκε στον εφέτη ανακριτή υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Μεταφορών, σε βάρος της οποίας έχει ασκηθεί κακουργηματική δίωξη για διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών. Η απολογία της ήταν μαραθώνια, καθώς πρόκειται για ένα πρόσωπο – κλειδί, αφού ήταν και παραμένει υπεύθυνη για τη διαλειτουργικότητα και την ασφάλεια των σιδηροδρόμων.

Η απολογία της διευθύντριας της Διεύθυνσης Σιδηροδρομικών Μεταφορών διήρκησε οκτώ ώρες, με την ίδια να επιλέγει να απολογηθεί μέσω υπομνήματος, ωστόσο δέχτηκε ερωτήματα από τον εφέτη ανακριτή. Αργότερα αφέθηκε ελεύθερη, με τον περιοριστικό όρο της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής της μια φορά τον μήνα.

Η ίδια αρνήθηκε τις κατηγορίες και υποστήριξε ότι την εποπτεία για την ασφάλεια του σιδηρόδρομου έχει η ΡΑΣ και όχι η Διεύθυνση Σιδηροδρομικών Μεταφορών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Ο εφέτης ανακριτής είχε αντίθετη άποψη και αυτός είναι ο λόγος που έχει ασκηθεί κακουργηματική δίωξη εις βάρος της, για διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών δια παραλείψεως, όπως και τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή και της πρόκλησης σωματικών βλαβών κατά συρροή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αναστασίας Αργυριάδου στο κεντρικό δελτίο του OPEN.

Με τις ίδιες κατηγορίες θα απολογηθεί και ο γενικός προϊστάμενος της Διεύθυνσης Μεταφορών του υπουργείου και με τη συγκεκριμένη απολογία ολοκληρώνεται ο κύκλος απολογιών των 43 κατηγορούμενων. Το ερώτημα που υπάρχει είναι αν θα ασκηθούν νέες διώξεις, χωρίς ακόμα να είναι γνωστές οι προθέσεις του εφέτη ανακριτή. Θα πάρει τις αποφάσεις του μετά την προσεχή Παρασκευή (4/4).