Ο σταθμός «Βενιζέλου» του Μετρό της Θεσσαλονίκης και έπειτα αυτός της «Αγίας Σοφίας», συγκεντρώνουν δικαίως τα περισσότερα βλέμματα σε ό,τι αφορά τα ευρήματα των ανασκαφών που εκτίθενται στο κοινό.
Βιβή Κοτσαπουϊκίδου
theopinion.gr
Τόσο η «Βενιζέλου» που φιλοξενεί ένα δωρεάν μουσείο μέσα στον σταθμό, όσο και ο υπαίθριος χώρος της «Αγίας Σοφίας» εκατέρωθεν της Εγνατίας, από την πρώτη στιγμή της παράδοσης του έργου δέχονται χιλιάδες επισκέπτες. Ωστόσο μικρότερα «διαμάντια» κρύβονται και εντός του δεύτερου, αλλά και εντός του σταθμού «Σιντριβάνι».
Αν χρησιμοποιείτε το Μετρό καθημερινά, θα έχετε παρατηρήσει ότι και στους δυο σταθμούς υπάρχουν κάποιες προθήκες με εντυπωσιακά ευρήματα λίγο μετά την επικύρωση εισιτηρίων και πριν βρεθείτε στην αποβάθρα. Γνωρίζετε όμως τι ακριβώς είναι;
Ξεκινώντας από την «Αγίας Σοφίας», κατεβαίνοντας προς τον σταθμό και μετά την επικύρωση των εισιτηρίων, έχετε την ευκαιρία να δείτε κυριολεκτικά μικρά κομμάτια της ιστορίας της Θεσσαλονίκης.
Στο δεξί σας χέρι, θα βρείτε μια «βιτρίνα» που όπως αναγράφει η επεξηγηματική πινακίδα πρόκειται για «απόδοση της στρωματογραφίας του αρχαιολογικού σκάμματος στον Σταθμό Αγίας Σοφίας, μέσα από τη σύνθεση ενδεικτικών ευρημάτων, κεραμικών, γυάλινων, μεταλλικών, λίθινων, που αποτυπώνουν ανά εποχές την αδιάλειπτη διαχρονία, από την ίδρυση της Θεσσαλονίκης, τη ρωμαϊκή, βυζαντινή και οθωμανική εποχή έως και τους νεώτερους χρόνους».
Όπως βλέπετε και στην παραπάνω εικόνα, τα ευρήματα είναι χωρισμένα σε πέντε «επίπεδα» και είναι πραγματικά εντυπωσιακά.
Απέναντι δε, υπάρχουν δυο μεγάλα πάνελ με εικόνες από την περίοδο της ανασκαφής. Η μια αποτυπώνει « τον Μαρμαρόστρωτο Δρόμο μετά το 350 μ.Χ. και η δεύτερη τμήμα της πόλης του Κάσσανδρου, το οποίο χρονολογείται στο 316 π.Χ..
Τέλος, πάνω από τη σκάλα που οδηγεί προς την έξοδο από την αποβάθρα και στη συνέχεια από τον σταθμό, υπάρχει μια γιγαντοοθόνη που προβάλει βίντεο με εικόνες από τη διάρκεια των εργασιών κατασκευής του έργου, όπως αντίστοιχα και στο σταθμό «Βενιζέλου».
Στον επόμενο σταθμό με κατεύθυνση τη «Νέα Ελβετία», τον σταθμό «Σιντριβάνι», υπάρχουν δυο ακόμη ενδιαφέρουσες «βιτρίνες», λίγο μετά την είσοδο ή λίγο πριν την έξοδο σας.
Η πρώτη περιλαμβάνει «σπαράγματα ψηφιδωτού δαπέδου και τοιχογραφιών από την κοιμητηριακή βασιλική», η οποίο χρονολογείται μεταξύ 400 και 500 μ. Χ..
Ακριβώς απέναντι θα αντικρίσετε μια ακόμη «βιτρίνα» με «μαρμάρινες ενεπίγραφες λάρνακες με γλυπτό διάκοσμο», οι οποίες χρονολογούνται μεταξύ 100 και 300 μ.Χ..
Για την… ιστορία, η λάρνακα χρησίμευε ως σαρκοφάγος ή ως κιβώτιο όπου τοποθετείται η τέφρα ή τα οστά ενός νεκρού.
Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πως και στον σταθμό «Σιντριβάνι» υπάρχει γιγαντοοθόνη που προβάλλει εικόνες από την κατασκευή του μετρό και τις εργασίες εσκαφής από τους αρχαιολόγους.