Στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου των ακινήτων της, ενός χαρτοφυλακίου που περιλαμβάνει 100 χιλιάδες στρέμματα γης και 4.000 ακίνητα διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια, προχωρά η ΓΑΙΑΟΣΕ, με στόχο τη δημιουργία αξίας για τις τοπικές κοινωνίες και την εθνική οικονομία.
mononews.gr
Στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο πάνελ που αφορούσε στη σημασία της περιφερειακής ανάπτυξης ως βασικού πυλώνα για την οικονομική ανθεκτικότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη της Ελλάδας του 2nd Growthfund Summit, ο Πρόεδρος της ΓΑΙΑΟΣΕ, Κωνσταντίνος Κεσεντές, αναφέρθηκε στις στρατηγικές και τις επενδύσεις που απαιτούνται για την αξιοποίηση των περιφερειακών πλεονεκτημάτων, διαχωρίζοντας τρεις κατηγορίες ακινήτων, με πρώτα εκείνα που παρουσιάζουν μεγάλη δυναμική ανάπτυξης, όπως τα πολυτροπικά εμπορευματικά κέντρα σε Θριάσιο και Γκόνο. Οι προσφορές στον εν εξελίξει διαγωνισμό για τον Γκόνο αναμένονται ως τις 16 Δεκεμβρίου, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να προδιαγράφεται έντονο, ώστε να προχωρήσει στον ανταγωνιστικό διάλογο και την κατάθεση οικονομικών προσφορών.
«Είναι μια επένδυση περίπου 200 εκατ. ευρώ σε μία έκταση 670 στρεμμάτων, που θα δημιουργήσει άμεσα και έμμεσα 3.000 θέσεις εργασίας, και θα δώσει ένα εργαλείο εξωστρέφειας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής», σημείωσε ο κ. Κεσεντές.
Οι μεσαίες παρεμβάσεις αφορούν εμβληματικά κτήρια Σιδηροδρομικών Σταθμών, όπου θα αναπτυχθούν επιπλέον χρήσεις εμπορικές και πολιτιστικές, δημιουργώντας όπως έχει δείξει η ευρωπαϊκή εμπειρία έναν πόλο ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή. Έχει ήδη ξεκινήσει διαγωνισμός για τεχνικό σύμβουλο που θα κάνει την προμελέτη για τους σιδηροδρομικούς σταθμούς Θεσσαλονίκης και Πειραιά.
Όσο για τα μικρότερου εμπορικού ενδιαφέροντος κτήρια που είναι διάσπαρτα ανά την Ελλάδα, πρόθεση της ΓΑΙΑΟΣΕ, κατά τον κ. Κεσεντέ, είναι η αξιοποίηση σε συνεργασία με τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ανακαίνιση ενός ιστορικού σταθμού στην Πελοπόννησο -έργο τιυ Τσίλερ-, ο οποίος θα φιλοξενήσει πολιτιστικές δραστηριότητες και θα δώσει δυνατότητες προβολή των τοπικών παραγωγών. Αντίστοιχα, έχει αναπτυχθεί μια τουριστική δραστηριότητα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου σε κομμάτι της καταργημένης γραμμής. Επίσης, υπάρχει μνημόνιο με τον Δήμο Κοζάνης για την πολεοδόμηση 155 στρεμμάτων πέριξ του σιδηροδρομικού σταθμού, καθώς και με τον Δήμο Κατερίνης για 45 στρέμματα στην κατεύθυνση της φιλοξενίας δράσεων αθλητισμού και πολιτισμού για τις τοπικές κοινωνίες.