Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η δοκιμή αμαξοστοιχίας υδρογόνου στη Σαουδική Αραβία

Φωτογραφία: railway-technology.com

Οι δοκιμές αμαξοστοιχίας υδρογόνου προωθούν τις φιλικές προς το περιβάλλον μεταφορές στη Σαουδική Αραβία

Η Σαουδική Αραβία ολοκλήρωσε με επιτυχία τις δοκιμές του πρώτου τρένου που κινείται με υδρογόνο, Coradia iLint. Αυτό το έργο σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προόδου στην ανάπτυξη φιλικών προς το περιβάλλον μεταφορών στην περιοχή. Ο Bashar Al Malik, Διευθύνων Σύμβουλος της Saudi Railway Company (SAR), επιβεβαίωσε την επιτυχή ολοκλήρωση των δοκιμών. Αυτό το επίτευγμα είναι ζωτικής σημασίας για το σύστημα μεταφορών, επειδή τα τρένα υδρογόνου μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις εκπομπές άνθρακα.

Κατά τη δοκιμαστική εκτόξευση, το Coradia iLint κάλυψε αποστάσεις που κυμαίνονταν από 10 έως 20 χιλιόμετρα στις ανατολικές γραμμές του SAR. Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν στις γραμμές 1 και 2, οι οποίες επέτρεψαν στο τρένο να επιδείξει τις δυνατότητές του σε διαφορετικές διαδρομές. Γνωστό ως το πρώτο επιβατικό τρένο στον κόσμο που τροφοδοτείται από κυψέλες καυσίμου υδρογόνου, το Coradia iLint έχει ήδη αναγνωριστεί στην Ευρώπη. Το 2022, 14 τρένα Coradia iLint ξεκίνησαν να λειτουργούν σε επιβατικά δρομολόγια στην Κάτω Σαξονία της Γερμανίας, επιδεικνύοντας την αποτελεσματικότητά τους.

Τον Σεπτέμβριο του 2023, η Coradia iLint ολοκλήρωσε ένα ταξίδι 1.175 χιλιομέτρων χωρίς να ανεφοδιάσει τις δεξαμενές υδρογόνου της. Αυτό το αποτέλεσμα υπογραμμίζει τις δυνατότητές του για διαδρομές μεγάλων αποστάσεων χωρίς την ανάγκη συχνών στάσεων. Η Σαουδική Αραβία ελπίζει ότι τα τρένα που κινούνται με υδρογόνο θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο στον εκσυγχρονισμό της υποδομής μεταφορών της χώρας. Η SAR συνεχίζει να εργάζεται για την εφαρμογή τέτοιων καινοτόμων λύσεων, επειδή είναι απαραίτητες για την επίτευξη στόχων βιώσιμης ανάπτυξης.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, η Alstom και η SAR υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης που επικεντρώνεται στην τεχνολογία υδρογόνου. Το έγγραφο περιγράφει τη συνεργασία μεταξύ των εταιρειών για την προσαρμογή λύσεων υδρογόνου για τις μεταφορικές ανάγκες της Σαουδικής Αραβίας. Η SAR δήλωσε ότι η δοκιμή καινοτόμων λύσεων θα βοηθήσει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για το περιβαλλοντικό μέλλον της περιοχής.

Ολοκλήρωση δοκιμών αμαξοστοιχίας υδρογόνου για το Coradia iLint

Ο κύριος στόχος του προγράμματος «Vision 2030» είναι η μείωση της εξάρτησης της Σαουδικής Αραβίας από το πετρέλαιο. Τα τρένα υδρογόνου αντιπροσωπεύουν ένα κρίσιμο βήμα προς αυτόν τον στόχο. Σύμφωνα με τον Bashar Al Malik, η συνεργασία με διεθνείς εταιρείες όπως η Alstom βοηθά στην εισαγωγή προηγμένων τεχνολογιών στη Σαουδική Αραβία. Αυτές οι τεχνολογίες θα βοηθήσουν τη χώρα να γίνει ηγέτης στις βιώσιμες μεταφορές.

Συμπερασματικά, η επιτυχημένη δοκιμή τρένου υδρογόνου του Coradia iLint καταδεικνύει τη δέσμευση της Σαουδικής Αραβίας για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της. Η χώρα προσπαθεί να επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί στο πλαίσιο του προγράμματος «Vision 2030». Οι τεχνολογίες υδρογόνου ανοίγουν νέες ευκαιρίες για την ανάπτυξη της υποδομής μεταφορών της χώρας. Η συνεργασία με την Alstom είναι ένα βασικό βήμα προς την οικολογική και τεχνολογική πρόοδο.

sidirodromikanea.blogspot.com