Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Πόσο συχνά είναι τα ατυχήματα τρένων στην Ουαλία;



Ένας άνδρας έχασε τη ζωή του σε δυστύχημα τρένου κοντά στο Llanbrynmair, Powys

Μια σιδηροδρομική γραμμή στο Powys έχει γίνει το σκηνικό του μοναδικού μεγάλου τρένου στην Ουαλία τα τελευταία χρόνια.

BBC

Η σύγκρουση, που συνέβη το βράδυ της Δευτέρας, είδε δύο επιβατικά τρένα να συγκρούονται κοντά στο Llanbrynmair , και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός άνδρα, ενώ άλλοι 15 μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.
Η σιδηροδρομική γραμμή μονής γραμμής είναι μέρος της Cambrian Line, η οποία εκτελεί υπηρεσίες Transport for Wales από το Shrewsbury στην Αγγλία, στο Aberystwyth και το Pwllheli στην Ουαλία.
Αλλά πόσα άλλα μεγάλα περιστατικά τρένων έχουν συμβεί στην Ουαλία;

Πότε ήταν το τελευταίο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ουαλία;

Το τελευταίο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ουαλία συνέβη το 1991 μέσα στη σήραγγα Severn που επιτρέπει τα ταξίδια μεταξύ Αγγλίας και Ουαλίας.
Στις 7 Δεκεμβρίου 1991, η ώρα 08:30 από το London Paddington προς το Cardiff Central σταμάτησε σε ένα σήμα στην είσοδο της σήραγγας.
Ο μηχανοδηγός του τρένου ενημερώθηκε για αστοχία σήματος και του είπαν να προχωρήσει με προσοχή, αλλά περίπου τρία μίλια μέσα στη σήραγγα, οδηγήθηκε πίσω από ένα σπρίντερ κλάσης 155 που ταξίδευε από το Πόρτσμουθ στο Κάρντιφ.

Από τη σύγκρουση τραυματίστηκαν συνολικά 185 άνθρωποι, πέντε εκ των οποίων τραυματίστηκαν σοβαρά.

Πόσο συνηθισμένα είναι τα σιδηροδρομικά ατυχήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Τα σιδηροδρομικά ατυχήματα είναι σπάνια στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τα τρένα να θεωρούνται ένας από τους ασφαλέστερους τρόπους ταξιδιού.

Το Συμβούλιο Ασφάλειας και Προτύπων Σιδηροδρόμων (RSSB) ανέφερε μηδενικούς θανάτους επιβατών ή εργατικού δυναμικού σε σιδηροδρομικά ατυχήματα μεταξύ Απριλίου 2023 και Μαρτίου 2024.

«Οι σιδηρόδρομοι ως τρόπος ταξιδιού είναι κατά τάξη μεγέθους πιο ασφαλείς από ορισμένα από τα ταξίδια που κάνουμε στους αυτοκινητόδρομους», δήλωσε ο επικεφαλής επιχειρήσεων της Transport for Wales Jan Chaudhry-Van Der Velde.

«Έχουμε έναν από τους ασφαλέστερους σιδηροδρόμους στην Ευρώπη».

Ένα από τα πιο δημοφιλή σιδηροδρομικά ατυχήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο του περασμένου έτους ήταν τον Σεπτέμβριο του 2023, όταν το Flying Scotsman συγκρούστηκε με ακίνητα βαγόνια στο σταθμό Aviemore στα Highlands της Σκωτίας, τραυματίζοντας δύο άτομα.

Ποιο είναι το χειρότερο τρένο που έχει συμβεί στην Ουαλία;


Η σιδηροδρομική καταστροφή του Abergele του 1868 είναι το χειρότερο δυστύχημα της Ουαλίας και εκείνη την εποχή ήταν το χειρότερο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το τρένο της Irish Mail ήταν καθ' οδόν από το Λονδίνο προς το Χόλιχεντ όταν πέρασε από το Άμπεργκελ.

Ωστόσο, ο οδηγός δεν γνώριζε ότι η γραμμή ήταν μπλοκαρισμένη λόγω μιας περίπλοκης λειτουργίας εκτροπής.

Ένα φορτηγό φρένων και έξι βαγόνια φορτωμένα με παραφίνη έμειναν ασύνδετα σε μια πλαγιά που οδηγεί προς το Abergele: μια σύγκρουση με άλλα βαγόνια τα έκανε να σπρωχθούν κατηφορικά, στο μονοπάτι της The Irish Mail.

Τα βαρέλια με παραφίνη έσκασαν από την πρόσκρουση, πυρπολώντας το επιβατικό τρένο και σκοτώνοντας 33 άτομα.

Ποια άλλα σιδηροδρομικά περιστατικά έχουν συμβεί στην Ουαλία;


Ένα φορτηγό τρένο που μετέφερε καύσιμο ντίζελ εκτροχιάστηκε πριν από λίγα χρόνια στον κόμβο Morlaes.

Στις 26 Αυγούστου 2020, μια ατμομηχανή Class 60 60062 που μετέφερε 25 βαγόνια βαγόνια εκτροχιάστηκε καθώς περνούσε από το Llangennech του Carmarthenshire.

Ως αποτέλεσμα ελαττωματικών φρένων, ένας από τους άξονες της αμαξοστοιχίας έπιασε, παραμορφώνοντας τη γραμμή κάτω από την αμαξοστοιχία και προκαλώντας τον εκτροχιασμό της.

Αρκετά από τα τανκς πήραν φωτιά και οι ντόπιοι αναγκάστηκαν να εκκενώσουν.

Καθώς τα φορτηγά βαγόνια έσπασαν, 446.000 λίτρα ντίζελ χύθηκαν στη γύρω περιοχή.

Η γραμμή Heart of the Valleys ήταν κλειστή για επτά μήνες μετά το περιστατικό.

Τι γνωρίζουμε για την τελευταία συντριβή;


Περίπου στις 19:30 BST τη Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2024, δύο επιβατικά τρένα συνετρίβη κοντά στο Llanbrynmair στο Powys.

Τα τρένα ήταν 18:31 από Shrewsbury προς Aberystwyth και 19:09 από Machynlleth προς Shrewsbury.

Σύμφωνα με έναν τοπικό μάρτυρα, το τρένο με κατεύθυνση δυτικά από το Shrewsbury δεν μπόρεσε να σταματήσει στην κορυφή μιας κλίσης και «γλίστρησε» προς το άλλο τρένο.

Η Cambrian Line, όπου σημειώθηκε η σύγκρουση, είναι μια σιδηροδρομική γραμμή μονής γραμμής που χρησιμοποιεί βρόχους διέλευσης για να επιτρέψει σε δύο τρένα που κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις να χρησιμοποιούν την ίδια γραμμή.

Η συντριβή επιβεβαιώνεται ότι έλαβε χώρα σε έναν από αυτούς τους βρόχους διέλευσης.

Μια έρευνα για τα γεγονότα που οδήγησαν στη συντριβή βρίσκεται σε εξέλιξη, με ζωντανές ενημερώσεις διαθέσιμες όπως γνωρίζουμε περισσότερα.

sidirodromikanea.blogspot.com