Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

Παραμένει το διοικητικό αδιέξοδο για τον ΟΣΕ


Έχουν περάσει περίπου δύο εβδομάδες από τότε που ο μεταβατικός πρόεδρος του ΟΣΕ, Γιάννος Γραμματίδης, ενημέρωσε τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, για την πρόθεσή του να αποχωρήσει από το Διοικητικό Συμβούλιο του οργανισμού. Μέχρι στιγμής, δεν έχει βρεθεί το άτομο που θα αναλάβει τη θέση του κ. Γραμματίδη, γεγονός που ουσιαστικά επαναφέρει την εταιρεία σε καθεστώς ακυβερνησίας. 

Της Ματίνας Χαρκοφτάκη
capital.gr

Η έλλειψη ηγεσίας, όπως άλλωστε συνέβη και μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, αναδεικνύει τη συνεχιζόμενη αδυναμία του οργανισμού να σταθεροποιηθεί και να επιλύσει σε πρώτο χρόνο τα εσωτερικά του ζητήματα.

Η κάλυψη του κενού κρίνεται κάτι παραπάνω από επιτακτική, καθώς ο ΟΣΕ, όσο παραμένει "ακέφαλος", αδυνατεί να λάβει κρίσιμες αποφάσεις και να συγκαλέσει το Διοικητικό του Συμβούλιο. Αυτό τον καταδικάζει σε αδράνεια, τη στιγμή που η ανάληψη δράσης είναι εξαιρετικά επείγουσα. Ένα από τα επείγοντα ζητήματα είναι η προκήρυξη έργων για την αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου στη Θεσσαλία, το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές λόγω της κακοκαιρίας Daniel. Αν και αυτά τα έργα έχουν ενταχθεί σε καθεστώς fast track, έχουν ήδη καθυστερήσει αρκετά, και η απουσία ηγεσίας στον ΟΣΕ ενδέχεται να επιτείνει περαιτέρω τις καθυστερήσεις.

Θολό τοπίο

Προκειμένου να ξεπεραστεί ο σκόπελος της απραξίας μέχρι την ανεύρεση και τοποθέτηση νέου προέδρου, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Γραμματίδης συνεχίζει ανεπίσημα να εκτελεί ορισμένα καθήκοντα προς διευκόλυνση των day to day λειτουργιών του οργανισμού. Άλλωστε, ανεξαρτήτως από την παραίτηση, επίσημα η θητεία του ίδιου όσο και του μεταβατικού διευθύνοντος συμβούλου, Παναγιώτη Τερεζάκη λήγει στις 24 Οκτωβρίου. Από εκεί και πέρα το τοπίο παραμένει θολό για το πως θα συνεχίσει η διοίκηση του ΟΣΕ σε επίπεδο προσώπων, την ίδια στιγμή που κοντοζυγώνει το χρονικό ορόσημο της 1ης Νοεμβρίου. Η συγκεκριμένη ημερομηνία ξεχωρίζει, καθώς τότε ο ΟΣΕ και η ΕΡΓΟΣΕ θα συγχωνευτούν σε ένα ενιαίο ΑΦΜ. Αυτή η αλλαγή είναι το πρώτο βήμα στο σχέδιο για τη δημιουργία του νέου ΟΣΕ, ο οποίος θα περιλαμβάνει την ΕΡΓΟΣΕ και τη ΓΑΙΑΟΣΕ.

Η ένταξη της ΓΑΙΑΟΣΕ είναι πιο περίπλοκη σε σχέση με εκείνη της ΕΡΓΟΣΕ, αφού απαιτείται να προηγηθεί η καταγραφή του τροχαίου υλικού από ανεξάρτητους ελεγκτές, κάτι που θα δώσει σαφή εικόνα για την κατάσταση του εξοπλισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2023, ο ΟΣΕ παρουσίασε αύξηση εσόδων κατά 16,45%, φτάνοντας τα 62,544 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω τελών υποδομής από διάφορες χρήσεις, σύμφωνα με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ). Ωστόσο, οι ζημιές του εκτοξεύθηκαν στα 254,2 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω υψηλών αποσβέσεων εξαιτίας των ζημιών στο δίκτυο που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel.

Επιπλέον, τα ταμειακά διαθέσιμα του ΟΣΕ μειώθηκαν κατά -266,67 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2023, σε αντίθεση με το 2022, όπου είχε καταγραφεί αύξηση 224,3 εκατ. ευρώ.

sidirodromikanea.blogspot.com