Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Παναγιώτης Μπαλωμένος -ΓΑΙΑΟΣΕ: Δημιουργία υπουργείου Δημόσιας Περιουσίας



Τη δημιουργία ενός υπουργείου Δημόσιας Περιουσίας πρότεινε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ, Παναγιώτης Μπαλωμένος, σε συζήτηση για τις στρατηγικές καινοτόμας ανάπτυξης της δημόσιας περιουσίας, στο πλαίσιο της 25ης Prodexpo, του μακροβιότερου συνεδρίου στον τομέα του real estate στην Ελλάδα, που πραγματοποιείται σήμερα 21 και αύριο 22 Οκτωβρίου 2024, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

politic.gr

Τη συζήτηση συντόνισε ο Δ. Μανουσάκης, Founder & Managing Partner της Kentriki Savills Hellas.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ, Παναγιώτης Μπαλωμένος, ανέφερε χαρακτηριστικά το παράδειγμα της εταιρείας του. «Η ΓΑΙΑΟΣΕ είναι ανώνυμος εταιρεία. Έχει Διοικητικό Συμβούλιο. Έχει μέτοχο το Υπερταμείο. Το Υπερταμείο έχει μέτοχο το υπουργείο Οικονομικών, παρόλα αυτά εποπτεύεται από το υπουργείο Ανάπτυξης. Μαζευόμαστε πάρα πολλοί». Επικρότω τον μετασχηματισμό σε γενική γραμματεία δημόσιας περιουσίας, νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα για ένα υπουργείο Δημόσιας Περιουσίας.

Ο Στέφανος Θεοδωρίδης, Πρόεδρος του Υπερταμείου, σημείωσε ότι ο ρόλος του Υπερταμείου είναι «σαν ομπρέλα και μέσα στο καταστατικό του έχει τη δυνατότητα να κάνει τομές που θα βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα, ταχύτητα και διαφάνεια της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας».

Αναφερόμενος στην τρέχουσα κατάσταση του οργανισμού, επεσήμανε: «Σ’ αυτή τη φάση έχει ξεκινήσει αναδιοργάνωση της ΕΤΑΔ για αποτελεσματικότερο management με ανθρώπους από την αγορά». Μέσα από μια ανανεωμένη διακυβέρνηση θα πετύχουμε μεγαλύτερη διαφάνεια στις συναλλαγές και είμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι για την ταχύτητα και τον επαγγελματισμό που θα προχωρήσουμε.

Όσον αφορά τα έργα που το Υπερταμείο δίνει αυτή την περίοδο προτεραιότητα, ο κ. Θεοδωρίδης απάντησε: «Αυτή τη στιγμή υπάρχει στρατηγική προτεραιοποίηση, πρώτα μπαίνουν ακίνητα με μεγάλο πολλαπλασιαστή για την οικονομία που δημιουργούν και θέσεις εργασίας».

Η Ιωάννα Δρέττα, διευθύνουσα σύμβουλος της REDS, ανέφερε ότι «δύο από τα τρία εμβληματικά μας projects είναι ακίνητα του δημοσίου» και επισήμανε ότι το πλεονέκτημα των ακινήτων του δημοσίου είναι ότι έρχονται μαζί με μια προίκα αδειοδότησης.

Για την βασικότερη παθογένεια της ελληνικής αγοράς, τόνισε: «Η ασφάλεια δικαίου είναι καθοριστική. Δεν πάει κανείς να επενδύσει χωρίς αυτήν».

Ο Δημήτρης Ρούσσης, Partner της Bernitsas Law, ανέφερε το καθεστώς ωρίμανσης των ακινήτων του δημοσίου ως ένα από τα βασικά προβλήματα για την αξιοποίηση τους, τονίζοντας: «Υπάρχουν ιδιαιτερότητες που σχετίζονται με το ιδιοκτησιακό καθεστώς και ελλείψεις στα επενδυτικά σχέδια».

sidirodromikanea.blogspot.com