Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Ο σιδηρόδρομος της Ιαπωνίας εξοπλίζει τρένα με ομπρέλες από λεπίδες για επιπλέον ασφάλεια!

Μια ιαπωνική σιδηροδρομική εταιρεία θέλει να εγκαταστήσει τα αμυντικά εργαλεία σε 600 τρένα.

Παρά το γεγονός ότι είναι μια από τις πιο ειρηνικές χώρες στη Γη, η Ιαπωνία δεν είναι απρόσβλητη από περιστασιακές πράξεις βίας. Σε απάντηση σε μια επίθεση με μαχαίρι τον Ιούλιο του 2023 που τραυμάτισε τρεις επιβάτες, η Japan Railway Co., πιο γνωστή ως JR West, εισήγαγε ένα νέο μέτρο ασφαλείας: 1.200 αδιάβροχες ομπρέλες στα τρένα της.

zmescience.com

Αυτές οι ασπίδες σε σχήμα ομπρέλας έχουν σχεδιαστεί για να αμύνονται από επιθέσεις που σχετίζονται με μαχαίρια στα τρένα. Είναι ελαφριές, φιλικές προς το χρήστη και ελαφρώς μεγαλύτερες από τις τυπικές ομπρέλες για να δημιουργήσουν μια ζώνη ασφαλείας μεταξύ του χρήστη και του εισβολέα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Οσάκα, η σιδηροδρομική εταιρεία παρουσίασε τον νέο εξοπλισμό ασφαλείας. Η ιδέα είναι οι επιβάτες να κρατούν μακριά έναν επιτιθέμενο αρκετή ώρα ώστε να επέμβει το προσωπικό του τρένου. Ο Πρόεδρος του JR West Kazuaki Hasegawa εξήγησε ότι, ενώ παρόμοιες προστατευτικές ασπίδες έχουν αναπτυχθεί στο παρελθόν, ήταν συνήθως βαριές και δύσκολο να αντιμετωπιστούν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

«Οι προστατευτικές ασπίδες που έχουν αναπτυχθεί μέχρι τώρα ήταν κοντινής εμβέλειας και βαριές», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της JR West Kazuaki Hasegawa. «Έχουμε επινοήσει μια ασπίδα που είναι επίσης εύκολη στη χρήση από τις γυναίκες εργαζόμενες. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, θέλουμε το πλήρωμα να ανταποκριθεί και οι επιβάτες να απομακρυνθούν με ασφάλεια».

Κάθε ομπρέλα έχει μήκος περίπου ένα μέτρο με διάμετρο 1,1 μέτρα όταν ανοίγει. Είναι κατασκευασμένο από υλικό που είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στη διείσδυση της λεπίδας. Με βάρος μόλις 700 γραμμάρια - περίπου όσο τρία ή τέσσερα smartphone - διαθέτει επίσης ένα διχτυωτό ύφασμα που επιτρέπει στον χρήστη να διατηρεί οπτική επαφή με τον επιτιθέμενο ενώ προστατεύεται.

Αν και το βίαιο έγκλημα είναι σπάνιο στην Ιαπωνία, μια πρόσφατη σειρά τυχαίων επιθέσεων με μαχαίρι έχει προκαλέσει αυξημένη ασφάλεια σε όλο το σιδηροδρομικό σύστημα. Οι χειριστές έχουν εγκαταστήσει πρόσθετες κάμερες παρακολούθησης και έχουν εισαγάγει νέο εξοπλισμό ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων ασπίδων, ανθεκτικών στα μαχαιρώματα γιλέκα και προστατευτικών γαντιών. Η αδιάβροχη ομπρέλα του JR West είναι η τελευταία προσθήκη σε αυτό το αυξανόμενο οπλοστάσιο αμυντικών εργαλείων.

sidirodromikanea.blogspot.com