Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Νέα επίθεση σε τρένο στη Θήβα: Συνεχή τα κρούσματα δολιοφθοράς στις σιδηροδρομικές γραμμές



Νέα επίθεση με πέτρες σημειώθηκε σήμερα το πρωί στην Θήβα, σε τρένο εν κινήσει, προκαλώντας σοκ στους επιβάτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ANT1, σοβαρά κενά στην ασφάλεια των μετακινήσεων με τα μέσα σταθερής τροχιάς δημιουργούν τα συνεχή κρούσματα δολιοφθοράς στις σιδηροδρομικές γραμμές, καθώς και τα περίεργα περιστατικά με λιθοβολισμούς σε αμαξοστοιχίες.

enikos.gr

Νέα επίθεση με πέτρες σημειώθηκε σήμερα το πρωί στη Θήβα, σε τρένο εν κινήσει, με αποτέλεσμα να προκαλέσει σοκ στους επιβάτες. Συγκεκριμένα, Ρομά πέταξαν πέτρες και χτύπησαν την αμαξοστοιχία 53 την ώρα που περνούσε από το Πύρι της Θήβας για το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Αθήνα. Επιβάτης προσπάθησε να καταγράψει με το κινητό του το περιστατικό αλλά τρομαγμένος από τον λιθοβολισμό επέστρεψε στη θέση του. Λίγη ώρα αργότερα το τρένο έφτασε στην Αθήνα με τους επιβάτες της αμαξοστοιχίας να αποβιβάζονται κατατρομαγμένοι στον σταθμό Λαρίσης. «Πέταξαν πέτρα στο τρένο», αναφέρει επιβάτιδα, ενώ σημειώνει πως επρόκειτο για παιδιά Ρομά.

Σε περιστατικά παλαιότερων επιθέσεων, drone κατέγραψε παιδιά και εφήβους Ρομά να φτάνουν στις γραμμές, στήνοντας τα σώματα τους ως εμπόδια στις ράγες για να κόψουν ταχύτητα οι συρμοί και μόλις αυτό επιτευχθεί, τότε δεκάδες πέτρες εκτοξεύονται στα βαγόνια, προκαλώντας όχι μόνο ζημιές στην αμαξοστοιχία, αλλά θέτοντας τους όλους σε σοβαρό κίνδυνο. Έτσι και σήμερα, όταν η αμαξοστοιχία 53 πέρασε από το σημείο ακόμη ένας πετροπόλεμος έλαβε χώρα. «Χαμήλωσε και η ταχύτητα», ανέφερε ένας επιβάτης της συγκεκριμένης αμαξοστοιχίας στον ΑNt1.

Και όλα αυτά μόλις χθες, όταν η κάμερα του Αντ1 κατέγραφε ελέγχους της ομάδας ΟΠΚΕ έξω από καταυλισμό στο Πύρι της Θήβας, καθώς οι λεηλασίες, τα κομμένα καλώδια, οι φωτιές δίπλα στις ράγες και το πλιάτσικο είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.

«Είμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία με τις αστυνομικές αρχές. Είμαστε και σε συνεργασία με τον ΟΣΕ με στόχο την αντιμετώπιση του φαινομένου» ανέφερε η Hellenic Train.

Κομμένα και απογυμνωμένα καλώδια, κάμερα ασφαλείας σε αχρηστία

H κάμερα του Αντ1 έκανε αυτοψία στο σιδηροδρομικό δίκτυο, στον εμπορευματικό σταθμό του ΟΣΕ, στο Θριάσιο. Καλώδια κομμένα και απογυμνωμένα από χαλκό παντού στην πορεία του. Μια κάμερα ασφαλείας σε αχρηστία, που έχουν κοπεί και εκεί όλα τα καλώδια του πυλώνα. Καταγράφεται ένα κουβούκλιο ρημαγμένο και ακόμα ένα ξεχαρβαλωμένο και πεταμένο. Σε ένα από τα φρεάτια οι δολιοφθορείς έχουν στήσει κρυψώνα, όπου βάζουν όλα τα κομμένα καλώδια απογυμνωμένα από χαλκό. Συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας, άνθρωποι εισβάλλουν και αφαιρούν καλώδια με χαλκό.

Δείτε τις εικόνες από την αυτοψία του Ant1:





Για τον λόγο αυτό, σήμερα το πρωί ο παριστάμενος ασφαλείας του ΟΣΕ έσπευσε στην αστυνομική διεύθυνση Δυτικής Αττικής και κατέθεσε ολόκληρο φάκελο με καταγραφές από το τελευταίο έτος με φωτιές, καταστροφές του δικτύου από κομμένα καλώδια, κατεστραμμένες ράγες και σπασμένες κάμερες.

«Καταθέσαμε βιντεοληπτικό υλικό. Η προσπάθεια μας είναι να καταδείξουμε που ήταν τα προβλήματα», ανέφερε στον ΑΝτ1 ο Γιάννης Φιστερίδης, προϊστάμενος ασφαλείας εγκαταστάσεων ΟΣΕ.
Δείτε εικόνες που βγάζουν στην δημοσιότητα, ειδικά μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, οι μηχανοδηγοί των τρένων:

Κλαδιά και κορμοί δένδρων πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές. Η πυκνή βλάστηση και τα άκοφτα κλαδιά χτυπούν τους συρμούς καθώς περνούν από το σημείο. Κρύβουν τη σήμανση, κορμοί δέντρων καρφώνονται και καταστρέφουν βαγόνια που κουβαλούν κόσμο. Τον χειμώνα, οι δυνατοί άνεμοι προσγειώνουν κλαδιά στα καλώδια του δικτύου και το καλοκαίρι παίρνουν φωτιά με τους υπαλλήλους του ΟΣΕ να γίνονται πυροσβέστες ώστε να σώσουν την κατάσταση.








Aναμένεται να τοποθετηθούν επιπλέον 800 κάμερες – Αστυνομία των τρένων ζητάει ο ΟΣΕ

Αστυνομία των τρένων ζητάει ο ΟΣΕ για να αντιμετωπιστούν τα περιστατικά δολιοφθοράς που έχουν ως αποτέλεσμα συχνά οι αμαξοστοιχίες να κινούνται στα τυφλά σε κάποια σημεία του δικτύου.

Μετά τα αλλεπάλληλα περιστατικά των δολιοφθορών που βάζουν σε κίνδυνο τους επιβάτες και την ασφάλεια του σιδηροδρόμου, η αστυνομία, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1 και σε συνεργασία με Hellenic Train και ΟΣΕ αναμένεται να ενισχύσει τις δυνάμεις που θα περιπολούν περιμετρικά το δίκτυο από τις απογευματινές ώρες που σκοτεινιάζει. Σε μια νέα προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο που έχει πάρει πλέον διαστάσεις, στο επόμενο διάστημα αναμένεται να τοποθετηθούν επιπλέον 800 κάμερες.

Οι κάμερες θα μπουν στοχευμένα στους οικίσκους, οι οποίοι βρίσκονται ανά 25 χλμ. στο δίκτυο. Τα καλώδια, γίνονται συχνά στόχος διαφθορέων που τα καίνε ή τα κλέβουν, με αποτέλεσμα να χάνεται το σήμα διαδρομής των τρένων που εκείνη την ώρα βρίσκονται στην γραμμή. Θα τοποθετηθούν μαζί με συναγερμό σε 247 σημεία ώστε να μη δημιουργείται πρόβλημα στην τηλεδιοίκηση.

Μέχρι τότε προτείνεται και η δημιουργία σιδηροδρομικής αστυνομίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, η οποία θα εποπτεύει, θα φυλάσσει το δίκτυο αλλά και θα συλλαμβάνει, όποτε χρειαστεί, υπεύθυνους κλοπών, κάτι που σήμερα δεν μπορεί να συμβεί από την ιδιωτική ασφάλεια που κάνει περιπολίες σε γραμμή και σταθμούς.

sidirodromikanea.blogspot.com