Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024

Ένας ισλανδικός ύμνος 800 ετών που τραγουδιέται σε σιδηροδρομικό σταθμό του Βούπερταλ. Βίντεο.



Μια σύγχρονη επεξεργασία ενός αρχαίου ύμνου, μια τεράστια ακουστική και ένα βαθιά συγκινητικό βίντεο.

Πριν από μερικά χρόνια, ένα ισλανδικό indie-folk γκρουπ μπήκε σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό στη γερμανική πόλη Βούπερταλ και δημιούργησε μια αξέχαστη στιγμή μουσικής.

classicfm.com

Το συγκρότημα ήταν ο Árstíðir και η μουσική ήταν ένας ισλανδικός ύμνος του 13ου αιώνα Heyr himna smiður , προσαρμοσμένος από τον Þorkell Sigurbjörnsson, έναν από τους σημαντικότερους συνθέτες της Ισλανδίας του 20ού αιώνα.

Οι μουσικοί είχαν προσελκύσει το κτίριο του σταθμού, το οποίο χτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα από τους Πρωσικούς Κρατικούς Σιδηροδρόμους και διαθέτει μια ψηλή, κυρτή οροφή που μοιάζει με εκκλησία.

Καθώς τραγουδούσαν τις αρχαίες λέξεις, οι νότες τους στροβιλίζονταν στην τεράστια ηχηρή ακουστική. Δείτε παρακάτω την απίστευτη στιγμή.


Από τότε που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το βίντεο το 2013, η στιγμή της μουσικής έχει αντηχήσει βαθιά. Μέχρι στιγμής η παράσταση έχει συγκεντρώσει σχεδόν 7 εκατομμύρια προβολές, με τους τραγουδιστές να ηχογραφούν το κομμάτι με την Ολλανδή τραγουδίστρια και τραγουδοποιό Anneke van Giersbergen.

Ο λατρευτικός ύμνος Heyr himna smiður γράφτηκε από τον Ισλανδό βίκινγκ Kolbeinn Tumason το 1208 και στη συνέχεια μελοποιήθηκε τη δεκαετία του 1970 από τον Sigurbjörnsson. Το κείμενο λέει:

Άκου, δημιουργός των ουρανών,
τι ζητάει ο ποιητής.
Είθε απαλά να έρθει σε μένα
το έλεός σου.
Σε καλώ λοιπόν,
γιατί εσύ με δημιούργησες.
Είμαι δούλος σου,
είσαι ο Κύριός μου.


Ο Árstíðir αφηγείται την ιστορία για το πώς έγινε η αυτοσχέδια συναυλία τους. «Μόλις είχαμε τελειώσει να παίζουμε μια κανονική συναυλία σε ένα παρακείμενο μουσικό χώρο και κάναμε παρέα με τους ακροατές μας μετά την παράσταση, όταν ανακαλύψαμε την εκπληκτική ακουστική μέσα στην αίθουσα του σιδηροδρομικού σταθμού. Η φίλη μας Linda Iliste το κατέγραψε αυθόρμητα στην κάμερά της και είμαστε πολύ χαρούμενοι που το έκανε!».

Τι υπέροχη επίδειξη της δύναμης, της ομορφιάς, της απλότητας και της διαχρονικότητας αιώνων της μουσικής. Και, αγόρι μου, αυτοί οι Πρώσοι ήξεραν πώς να χτίζουν εντυπωσιακούς σιδηροδρομικούς σταθμούς.


sidirodromikanea.blogspot.com