Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

Αποκλειστικά στα Σιδηροδρομικά Νέα: Σύσταση αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας με την επωνυμία «Ελληνικός Πολιτιστικός Σιδηρόδρομος ΑΜΚΕ»


Ο κ. Γιάννος Γραμματίδης ανακοίνωσε στη Λάρισα την σύσταση αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας με την επωνυμία «Ελληνικός Πολιτιστικός Σιδηρόδρομος ΑΜΚΕ» με εταίρους την ΟΣΕ Α.Ε. το Σωματείο Εργαζομένων τού ΟΣΕ και τίς Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού ΑΜΚΕ. Βασικός εταίρος και διαχειριστής θα είναι η ΟΣΕ ΑΕ. Οι σκοποί της εταιρείας είναι πολιτιστικοί, πολιτισμικοί, καλλιτεχνικοί, εκπαιδευτικοί και κοινωνικοί. 

Έχουν ως έργο την συμμετοχή ατόμων και ομάδων σε δραστηριότητες που εκφράζουν τον πολιτισμό, την κουλτούρα, τις τέχνες και τα γράμματα σέ σχέση πάντα με τον σιδηρόδρομο έτσι ώστε να είναι προσιτά σε όλους, να βοηθούν στην βιώσιμη ανάπτυξη και να προωθούν την σημασία και την συμμετοχή τού σιδηροδρόμου στο κοινωνικό, πολιτιστικό και τουριστικό γίγνεσθαι.

Ειδικότερα σκοποί τής εταιρείας είναι:

  1. Η λειτουργία πολιτιστικού κέντρου «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ, που να αποτελεί χώρο πολιτιστικών και τουριστικών δραστηριοτήτων, καλλιτεχνικής και εκφραστικής δημιουργίας και διαλόγου.
  2. Η συμβολή στην δημιουργία σιδηροδρομικών Μουσείων και Αρχείων.
  3. Η συνδρομή σέ πολιτιστικούς φορείς και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για την προβολή τής ελληνικής σιδηροδρομικής παράδοσης.
  4. Οι πολιτιστικές, καλλιτεχνικές, εκπαιδευτικές, τουριστικές και κοινωνικές παρεμβάσεις έτσι ώστε να συμβάλουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής, την ανάδειξη του πολιτισμού ως κύριου πυλώνα ανάπτυξης, και στην ενδυνάμωση της ελληνικής κοινωνίας.
  5. Ειδικές δράσεις για την προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό σε συνεργασία με ομάδες, άτομα και επισκέπτες από όλο τον κόσμο με έμφαση με ανάλογους φορείς σιδηροδρομικών οργανισμών. Ενθαρρύνονται οι πολιτιστικές και καλλιτεχνικές επισκέψεις, κοινές δράσεις, με άλλες χώρες, με ομάδες ή άτομα και προκρίνεται η δημιουργία και η συμμετοχή σε διεθνή και τοπικά δίκτυα, για κοινές δράσεις, επικοινωνία, ανταλλαγή γνώσης και εμπειρίας.
  6. Δράσεις για τα παιδιά και τους νέους, που σκοπό έχουν την ενεργή συμμετοχή τους σε πολιτιστικά, καλλιτεχνικά και κοινωνικά δρώμενα με έμφαση  πολιτιστικές, εκπαιδευτικές, κοινωνικές, αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες.
  7. Η έρευνα, μελέτη και προβολή θεμάτων που αφορούν την σιδηροδρομική κουλτούρα και τον πολιτισμό, τον διάλογο καθώς και τον διαπολιτισμικό διάλογο, την κοινωνία, τις γυναίκες, τους νέους και τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.
  8. Ο σχεδιασμός, δημιουργία και χρήση των κατάλληλων εκπαιδευτικών, πολιτιστικών και τουριστικών εργαλείων, μέσων, έργων και προγραμμάτων για την επίτευξη των ανωτέρω σκοπών.

Τα μέσα για την επίτευξή των σκοπών αυτών θα είναι ενδεικτικά:


  1. Εικαστικές εκθέσεις, προβολή και παρουσίαση καλλιτεχνών από όλο το φάσμα της τέχνης μέσα από την δουλειά τους με έμφαση στην αρχιτεκτονική, στον σιδηρόδρομο και στην ανάπτυξη μουσείων.
  2. Φεστιβάλ, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές, λέσχες ανάγνωσης.
  3. Συνέδρια, ημερίδες, δημιουργία ομάδων εργασίας, σεμινάρια, επιμόρφωση ενηλίκων, εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και νέους και ενημέρωση του κοινού, των μη κερδοσκοπικών φορέων, του Τύπου και των μέσων μαζικής ενημέρωσης με έμφαση στον σιδηρόδρομο,.
  4. Η οργάνωση περιπάτων, εκδρομών, επισκέψεων με πολιτιστικό και εκπαιδευτικό ενδιαφέρον.
  5. Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, παζάρια και έρανοι.
  6. Η συμμετοχή σέ δράσεις ανάπτυξης σιδηροδρομικών Μουσείων και Αρχείων και γενικότερα αξιοποίησης τής ακίνητης περιουσίας τής ΟΣΕ Α.Ε. και η συνεργασία με την ΓΑΙΑΟΣΕ και επιχειρηματικούς και κρατικούς φορείς προς τον σκοπό αυτό.
  7. Η δημιουργία Βιβλιοθήκης με εκδόσεις βιβλίων, περιοδικών, κόμικς, CDs και πολυμέσα σχετικά με τον σιδηρόδρομο προς χρήση και με ειδικά τμήματα λογοτεχνίας.
  8. Η δημιουργία ιστοσελίδων πολιτιστικού και τουριστικού περιεχομένου.
  9. Η δημιουργία πωλητηρίου, e-shop και κυλικείων αποκλειστικά για κάλυψη των εξόδων λειτουργίας της εταιρίας.
  10. Η δημιουργία, ανάπτυξη και λειτουργία E-Learning Platform σαν εκπαιδευτικό εργαλείο.
  11. Η προβολή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
  12. Η έκδοση εντύπων, βιβλίων, περιοδικών, λευκωμάτων για θέματα πολιτισμού, τέχνης και εκπαίδευσης σε άμεση συνάρτηση με τους σκοπούς της εταιρίας,

Με τον τρόπο αυτό, συμπλήρωσε ο κ. Γραμματίδης, η ΟΣΕ ΑΕ και σέ λίγο οι Ελληνικοί Σιδηρόδρομοι ΑΕ θα συμβάλουν αποφασιστικά στο άνοιγμα τού σιδηροδρόμου στην κοινωνία, στην στήριξη των πολιτιστικών συλλόγων τού σιδηροδρόμου σέ όλη την Ελλάδα όπως και των συλλόγων φίλων τού σιδηροδρόμου, στην ανάπτυξη σιδηροδρομικής κουλτούρας, στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση τουριστικών και πολιτιστικών σιδηροδρομικών μεταφορών από την ΟΣΕ ΑΕ, και τέλος στην προσπάθεια να αξιοποιηθούν σύλλογοι συνταξιούχων αλλά και πολιτιστικοί φορείς τής ΟΣΕ ΑΕ πού ήδη επιτελούν πλούσιο έργο σέ όλη την Ελλάδα.


sidirodromikanea.blogspot.com