Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024

«Παντρεύτηκα τον μηχανοδηγό που μου έσωσε τη ζωή»



Ένα καλοκαιρινό απόγευμα του 2019, η νοσοκόμα Charlotte Lay ετοιμάστηκε για τη νυχτερινή της βάρδια κανονικά, αλλά «δεν ένιωθε καλά».

BBC News

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα είχε αποφασίσει να δώσει τέλος στη ζωή της κοντά σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό του Δυτικού Γιορκσάιρ.

Αλλά χάρη στην καλοσύνη του μηχανοδηγού που τη βρήκε σε κρίση, δεν το πέρασε.

Τρία χρόνια αργότερα παντρεύτηκαν ο ένας τον άλλον και απέκτησαν παιδιά.

«Αγωνιζόμουν με την ψυχική μου υγεία από την εφηβεία μου και έκτοτε ήμουν μέσα και έξω από το σύστημα», λέει η Charlotte, τώρα 33 ετών.

Οι αναμνήσεις της από εκείνη την ημέρα πριν από πέντε χρόνια είναι «αρκετά θολές», αλλά λέει ότι θυμάται ότι είδε ένα τρένο να ανεβαίνει στις γραμμές όπου βρισκόταν, κοντά στο σταθμό Crossflatts, κοντά στο Μπράντφορντ.

«Θυμάμαι ότι είδα έναν άντρα να κατεβαίνει από το τρένο και άρχισα να πανικοβάλλομαι και να σκέφτομαι ότι θα μου το έλεγε», θυμάται.

«Με πλησίασε και μου είπε "Γεια, με λένε Ντέιβ, έχεις μια κακή μέρα;"

"Είπα "ναι, λίγο". Πήγε "ΟΚ", μπορούμε να καθίσουμε και να μιλήσουμε μέχρι να νιώσει καλύτερα."
Η Charlotte λέει ότι αυτή και ο Dave ήθελαν να μοιραστούν την ιστορία τους για να δείξουν στους ανθρώπους που αγωνίζονται ότι "η ζωή γίνεται καλύτερη"


Ο Ντέιβ, που εργάζεται για τον χειριστή τρένου Northern, θυμάται ότι βγήκε από την καμπίνα του, «γονάτισε» μπροστά στη Σάρλοτ και παρουσιάστηκε.

Της είπε ότι θα συζητούσαν τα πράγματα «μέχρι να νιώσεις αρκετά άνετα» για να μπεις στο τρένο, όπου θα μπορούσε να μεταφερθεί σε ασφαλή οδό.

Το ζευγάρι μίλησε για μισή ώρα, οπότε η Σάρλοτ, αν και ακόμα στενοχωρημένη, συμφώνησε να μπει στην καμπίνα. Μεταφέρθηκε στο σταθμό Skipton και αφέθηκε υπό τη φροντίδα της αστυνομίας.

Την επόμενη μέρα, η Charlotte ήταν απελπισμένη να βρει τον άντρα που ήταν τόσο ευγενικός μαζί της και απηύθυνε έκκληση σε μια τοπική ομάδα στο Facebook για όποιον εργαζόταν για τη Northern και θα μπορούσε να την φέρει σε επαφή.

«Θα το καταλάβαινα αν δεν ήθελε να με ακούσει, αλλά ήθελα απλώς να του πω «ευχαριστώ» που μου δώσατε τον χρόνο και που μου συμπεριφέρεστε σαν να είμαι άνθρωπος», λέει.

Η έκκλησή της ήταν επιτυχής και αφού ο Σάρλοτ έλαβε τον αριθμό του Ντέιβ από έναν από τους συναδέλφους του που είχε δει την έκκληση, του έστειλε ένα μήνυμα.

Ο Ντέιβ, που είναι τώρα 47 ετών, ήταν εξίσου ανακουφισμένος όταν έμαθε νέα της.

Λέει ότι «δεν είχε ποτέ την ευκαιρία» να κατέβει από το τρένο και να μιλήσει με κάποιον σε κρίση.

«Έπρεπε να ξέρω ότι ήταν εντάξει», εξηγεί. «Επικοινωνούσα με την αστυνομία για να προσπαθήσω να μάθω τι της συνέβη και ήθελα απλώς να βεβαιωθώ ότι ήταν ασφαλής.

"Ένιωθα ότι είχα καθήκον να βεβαιωθώ ότι ήταν εντάξει. Είχαμε χτιστεί αυτή η σχέση δίπλα στην πίστα. Ήταν απλά ωραίο να μπορώ να κάνω αυτή τη διαφορά σε κάποιον."

Το ζευγάρι πιστώνει ο ένας στον άλλο ότι έσωσε τη ζωή του


Αφού ο Ντέιβ επέστρεψε το μήνυμα της Σάρλοτ λέγοντάς της ότι ήταν διαθέσιμος όποτε χρειαζόταν να μιλήσει σε κάποιον, άρχισαν να ανταλλάσσουν μηνύματα σε καθημερινή βάση.

Στη συνέχεια συναντήθηκαν για έναν καφέ δύο μήνες αργότερα και τα υπόλοιπα ήταν ιστορία.

Το 2022, το ζευγάρι, που ζει στο κοντινό Wilsden, παντρεύτηκε, με τη Charlotte 22 εβδομάδων έγκυο.

Αλλά πριν από τότε, υπήρχε μια ακόμη ανατροπή στην ιστορία τους.

Τον Ιούλιο του 2020, ο Ντέιβ διαγνώστηκε με καρκίνο των όρχεων, αφού πήγε στον γιατρό του με κακή πλάτη.

Είναι ανένδοτος ότι δεν θα είχε πάει ποτέ στους γιατρούς αν δεν επέμενε η Σάρλοτ.

«Είναι επειδή είμαι μάγκας», λέει.

«Είχα κάνει 12 ή 13 χρόνια στο εμπόριο αυτοκινήτων, δουλεύοντας σε κρύα πατώματα και έξω στα στοιχεία, σηκώνοντας και κουβαλούσα ανόητα πράγματα.

"Η Σάρλοτ έλεγε συνέχεια "Πηγαίνετε στους γιατρούς". Είπα ότι μόλις γέρασα".

Εβδομάδες μετά τη διάγνωσή του, ο Ντέιβ έλαβε τα πάντα ξεκάθαρα.

Ένας σύμβουλος στο νοσοκομείο St James' στο Λιντς πέρυσι του είπε ότι δεν θα ήταν πια στη ζωή αν δεν είχε διαγνωστεί όταν ήταν.

«Η Charlotte μπορεί να πει ότι της έσωσα τη ζωή, κάτι που δεν ξέρω πραγματικά, αλλά έσωσε και τη ζωή μου επίσης», λέει ο Dave.

«Η ζωή γίνεται καλύτερη»


Το ζευγάρι λέει ότι ήθελε να μοιραστεί την ιστορία του με την ελπίδα ότι όποιος παλεύει μπορεί να γνωρίζει ότι οι καλύτερες στιγμές είναι στη γωνία.

«Η ζωή γίνεται καλύτερη», λέει η Charlotte, η οποία είναι τώρα μαμά τριών παιδιών. «Απλώς πρέπει να είσαι εδώ για να το δεις».

Η Charlotte λέει ότι είναι συχνά πολύ δύσκολο για τους ανθρώπους που αγωνίζονται να «πλησιάσουν το χέρι» και να ζητήσουν βοήθεια, γι' αυτό προτείνει στους ανθρώπους γύρω τους να «προσεγγίσουν» αντ 'αυτού. Συνεχίζει να λαμβάνει συνεχή υποστήριξη για την ψυχική της υγεία.

Πιστεύει ότι το να ρωτήσεις κάποιον αν είναι καλά περισσότερες από μία φορές μπορεί να τον βοηθήσει να ανοιχτεί.

«Το οφείλουμε ο ένας στον άλλο να κάνουμε check-in με τους ανθρώπους γύρω μας», λέει.

«Δεν χρειάζεται να προσφέρετε συμβουλές που σας αλλάζουν τη ζωή ή να πείτε κάτι βαθύ. Απλώς το να καθίσετε με μια κούπα μπορεί να κάνει τη διαφορά.

«Λόγω όσων πέρασα, είχα καθήκον να μιλήσω γι' αυτό και ελπίζω ότι θα είναι μια αρχή συζήτησης».

sidirodromikanea.blogspot.com