Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024

ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ απαντούν σε ερώτηση σχετικά με την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού τμήματος Δράμας – Ξάνθης και του Δυτικού Προαστιακού Θεσσαλονίκης


Σε απάντηση της υπ' αριθμό 5465/28-06-2024 Ερώτησης από τον Βουλευτή κ. Κωνσταντίνο Χήτα , σας αναφέρουμε τα ακόλουθα:

Η αναβάθμιση του σιδηροδρομικού τμήματος Δράμας – Ξάνθης, δεν θα υλοποιηθεί πλέον μέσω ΣΔΙΤ, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο ΟΣΕ προτίθεται να προχωρήσει με πόρους του , στην επικαιροποίηση των μελετών του έργου της αναβάθμισης της υπάρχουσας σιδηροδρομικής γραμμής Στρυμόνας -Τοξότες, προϋπολογισμού 290.000.000€ , ώστε στην συνέχεια να προχωρήσει στην εξεύρεση χρηματοδότησης του.

Όσον αφορά στο ερώτημα σχετικά με το έργο του Προαστιακού Σιδηροδρόμου Δυτικής Θεσσαλονίκης, αρμόδια για την απάντηση είναι η ΕΡΓΟΣΕ.

Απάντηση της ΕΡΓΟΣΕ





Η ΕΡΩΤΗΣΗ

Προκύπτον ερώτημα για την ενδεχόμενη ματαίωση κατασκευής του Προαστιακού Δυτικής Θεσσαλονίκης, λόγω περικοπών, καθώς και για τα έργα συντηρήσεως του σιδηροδρομικού τμήματος Δράμας Ξάνθης για την επανεκκίνηση των δρομολογίων της γραμμής Θεσσαλονίκης - Αλεξανδρουπόλεως, τα οποία διεκόπησαν από το 2019 για τον ίδιο λόγο»

Κύριε Υπουργέ,

Προ ολίγου χρόνου σας υποβάλαμε ερώτηση για την πορεία ενάρξεως του έργου του προαστιακού σιδηροδρόμου Δυτικής Θεσσαλονίκης, ο οποίος θα είναι υπέργειος και θα αξιοποιήσει τις παλαιές εγκαταλελειμμένες γραμμές. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε το 2022 και το έργο είναι σημαντικότατο για τη Δυτική Θεσσαλονίκη, διότι, όπως γνωρίζετε, η Θεσσαλονίκη διαθέτει μόνον ένα συγκοινωνιακό μέσον κυκλοφορίας σε αντίθεση με την Αθήνα, η οποία διαθέτει πέντε. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της 25 και 26 Μαρτίου, το ανωτέρω έργο αναμένεται να ανασταλεί ή ματαιωθεί λόγω περικοπών ύψους 4 δις, τα οποία σχεδίασε η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου και προωθούσε η ΕΡΓΟΣΕ. Παραλλήλως, δεν υπάρχει πληροφόρηση, παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις μας για τη συντήρηση του τμήματος του σιδηροδρομικού δικτύου Δράμας - Ξάνθης για να επανεκκινήσουν επιτέλους τα δρομολόγια Θεσσαλονίκης - Αλεξανδρουπόλεως, τα οποία διεκόπησαν το 2019. Σημειώνουμε ότι η αποκοπή της Θράκης και η απομόνωσή της από το σιδηροδρομικό δίκτυο είναι απαράδεκτη λόγω εθνικών και γεωστρατηγικών λόγων.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.     Προτίθεσθε να μα πληροφορήσετε αν το έργο του Προαστιακού Σιδηροδρόμου Δυτικής Θεσσαλονίκης θα αναβληθεί ή θα ματαιωθεί λόγω περικοπών; Σε θετική απάντηση, γιατί επελέγη προς περικοπή το συγκεκριμένο έργο;

2.     Προτίθεσθε να μας απαντήσετε για την πορεία επισκευής και συντηρήσεως του σιδηροδρομικού τμήματος Δράμας - Ξάνθης, ώστε να επαναλειτουργήσει στο σύνολό της και όχι με χρήση λεωφορείων η γραμμή Θεσσαλονίκη - Αλεξανδρούπολη για εθνικούς και γεωστρατηγικούς λόγους; Για το συγκεκριμένο ερώτημα, ζητούμε επιτακτικά, μετά σωρεία ερωτήσεων επί σειρά ετών, την απάντησή σας.

Ο ερωτών Βουλευτής
 ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

sidirodromikanea.blogspot.com