Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

Ο πρόεδρος του ΟΣΕ Γιάννος Γραμματίδης απαντά στον Γενικό Γραμματέα Δασών Ευστάθιο Σταθόπουλο



Στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλαδα" και στον Γιώργο Παπαδάκη, μίλησαν, ο Γενικός Γραμματέας Δασών, Ευστάθιος Σταθόπουλος και ο πρόεδρος του ΟΣΕ, Γιάννος Γραμματίδης, σχετικά με την σύγκρουση του τρένου του προαστιακού σιδηρόδρομου με κομμένα δέντρα, μεταξύ των σταθμών Σφενδάλης και Αφιδνών.

Ο κ. Σταθόπουλος, αναφέρθηκε στην δήλωση του κ. Γραμματίδη ότι ο ΟΣΕ "δεν μπορεί να κόψει δέντρα χωρίς την έγκριση του δασαρχείου". Τόνισε πως είναι σε ισχύ νόμος, ο οποίος προβλέπει, ότι η εκάστοτε εταιρεία που ασκεί το συγκονωνιακό έργο, μπορεί να υλοτομεί 10 μέτρα εκατέρωθεν τη σιδηροδρομικής γραμμής, με απλή ενημέρωση προς την Δασική υπηρεσία χωρίς να χρειάζεται να λάβει κάποια έγκριση. Είπε χαρακτηριστικά πως "δεν υπάρχει κάποιο επίσημο έγγραφο που να επιβεβαιώνει ότι μας ζητήθηκε καθαρισμός".

Από την πλευρά του ο Γιάννος Γραμματίδης υποστήριξε πως ο ΟΣΕ, έχει λάβει επιστολή που αφορούσε τον καθαρισμό των γραμμών για την περίοδο των πυρκαγιών, δεν έχει λάβει όμως επιστολή που να έχει σχέση με σιδηροδρομικά ατυχήματα. Είπε μάλιστα πως δεν γνώριζε για την διάταξη που "δινει την δυνατότητα να μπορούμε να υλοτομήσουμε χωρίς άδεια στις σιδηροδρομικές γραμμές".

Ο κ. Σταθόπουλος δήλωσε πως το 2023 ο ΟΣΕ είχε προσλάβει εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο πραγματοποίησε καθαρισμούς στις σιδηροδρομικές γραμμές, ενώ δήλωσε ότι "επειδή προέχει η ασφάλεια του επιβατηγού κοινού, τα δασαρχεία σκοπεύουν να συνεργαστούν με οποιονδήποτε φορέα εμπλέκεται με φυτικό υλικό και να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούν".

sidirodromikanea.blogspot.com