Οι άνθρωποι μπλοκάρουν τον σιδηροδρομικό σταθμό του Κέντρου στο Βελιγράδι κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας ενάντια στο έργο εξόρυξης λιθίου του Ρίο Τίντο.
.rferl.org
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που αντιτίθενται στην εξόρυξη λιθίου στη Σερβία γέμισαν τους δρόμους του Βελιγραδίου στις 10 Αυγούστου και παρέλασαν προς δύο σιδηροδρομικούς σταθμούς όπου ορισμένοι από αυτούς εμπόδισαν την κυκλοφορία των τρένων.
Η διαμαρτυρία ξεκίνησε στο κέντρο της σερβικής πρωτεύουσας και στη συνέχεια χωρίστηκε σε δύο ομάδες που χωρίστηκαν και κατευθύνθηκαν προς τον σταθμό Prokop και τον σταθμό Novi Beograd. Μερικοί από τους διαδηλωτές ανάγκασαν τα τρένα να σταματήσουν ξαπλωμένοι ή καθισμένοι στις γραμμές.
Οι διαδηλωτές ζήτησαν να σταματήσει το έργο λιθίου του αγγλοαυστραλιανού μετάλλου και του γίγαντα εξόρυξης Rio Tinto στη δυτική Σερβία λόγω φόβου ότι θα μπορούσε να ρυπάνει τη γη και το νερό. Έφεραν τα πανό που έγραφαν «Όχι στο ορυχείο, εκμετάλλευση, έξωση» και «Πορεία Ρίο Τίντο από τη Σερβία» και φώναζαν «Δεν θα σκάψεις» και «Προδοσία, προδοσία!».
"Δεν υπάρχει γυρισμός, υπερασπιζόμαστε τη Σερβία", δήλωσε ο Ζλάτκο Κοκάνοβιτς, περιβαλλοντικός ακτιβιστής που κάλεσε τους διαδηλωτές να συνεχίσουν τη δράση τους ειρηνικά.
Η διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση της Συμμαχίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων της Σερβίας, αφού η κυβέρνηση απέτυχε να τηρήσει την προθεσμία που οι αντίπαλοι της εξόρυξης έθεσαν για την απαγόρευση της εξόρυξης λιθίου και το άνοιγμα ορυχείου στο Jadar στα δυτικά της χώρας.
"Φαίνεται ότι έχουμε πέσει θύματα ως μελλοντική αποικία εξόρυξης και χωματερή. Δεν θα το επιτρέψουμε. Γι' αυτό είμαστε εδώ σήμερα για να υψώσουμε τις φωνές μας, να διαφωνήσουμε και να υπερασπιστούμε την επιβίωση στη χώρα μας", η ηθοποιός και περιβαλλοντική ακτιβίστρια Σβετλάνα είπε ο Μπόικοβιτς στη συγκέντρωση.
Η σερβική κυβέρνηση επανέφερε στις 16 Ιουλίου ένα σχέδιο για ένα ορυχείο λιθίου στην περιοχή Jadar που διαχειρίζεται το Rio Tinto.
Η σερβική κυβέρνηση απέρριψε το έργο το 2022 μετά από μαζικές περιβαλλοντικές διαμαρτυρίες, αλλά επανέφερε το σχέδιο λίγες μέρες αφότου το Συνταγματικό Δικαστήριο του βαλκανικού κράτους δήλωσε ότι η κυβέρνηση ενήργησε αντισυνταγματικά όταν απέσυρε τις άδειες για το Ρίο Τίντο.
Τρεις ημέρες μετά την απόφαση πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι Σύνοδος Κρίσιμων Πρώτων Υλών, όπου υπογράφηκε μνημόνιο κατανόησης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της σερβικής κυβέρνησης για μια «στρατηγική συνεργασία» για βιώσιμες πρώτες ύλες, αλυσίδες εφοδιασμού μπαταριών και ηλεκτρικά οχήματα.
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι η εξόρυξη λιθίου, ένα βασικό συστατικό στις μπαταρίες για ηλεκτρικά οχήματα και κινητές συσκευές, είναι απαραίτητη για να παραμείνει η Ευρώπη κυρίαρχη σε έναν κόσμο που αλλάζει και να μην εξαρτάται από άλλους.
Ο Scholz δεσμεύτηκε ότι η εξόρυξη θα πραγματοποιηθεί «σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα προστασίας του περιβάλλοντος και η Γερμανία θα βοηθήσει σε αυτό».
sidirodromikanea.blogspot.com