Εκτός λειτουργίας είναι ένα κρίσιμο τμήμα του συστήματος πυρανίχνευσης, το οποίο έχει αφήσει σχεδόν «τυφλούς» τους σταθμάρχες βάρδιας σε τρεις σταθμούς της Γραμμής 2 του Μετρό εδώ και αρκετούς μήνες.
ethnos.gr
Στη σοβαρή αυτή καταγγελία προχώρησαν οι σταθμάρχες της ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) με το Συνδικάτο Σταθμαρχών «Πρώτη Γραμμή» να έχει στείλει επιστολή πριν τρεις ημέρες και στη διοίκηση της εταιρίας ζητώντας την άμεση αποκατάσταση της βλάβης στα συστήµατα εποπτείας της πυρανίχνευσης που βρίσκονται στα σταθµαρχεία των σταθµών Ηλιούπολη, Αλιμος και Αργυρούπολη και βρίσκονται εκτός λειτουργίας. Για το λόγο αυτό ζητούν το χρονοδιάγραμμα αποκατάστασής του, αφού όπως τονίζουν «οι βλάβες αυτές έχουν τελµατώσει καθώς η αποκατάστασή τους βλέπουµε να µην δροµολογείται άµεσα».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδικάτου, Λεωνίδα Γεωργόπουλο, οι ηµεροµηνίες δήλωσης των εν λόγω βλαβών, προκαλούν απογοήτευση για τη διάθεση αποκατάστασής τους, καθώς έχουν παρέλθει τεράστια χρονικά διαστήµατα, χωρίς καµία ανταπόκριση εκ µέρους της εταιρίας έτσι ώστε να δροµολογηθούν οι επιδιορθώσεις. «Στους δύο απ΄αυτούς, την Αργυρούπολη και τον Αλιμο οι βλάβες καταγράφηκαν πρώτη φορά εδώ και τουλάχιστον πέντε μήνες, ενώ στον τρίτο την περασμένη εβδομάδα», εξηγεί ο κ. Γεωργόπουλος, προσθέτοντας ότι τα συστήματα αυτά έχουν εγκατασταθεί μόνο σε αυτούς τους σταθμούς.
Στην επιστολή του το Συνδικάτο υπογραμμίζει ότι «η πυρανίχνευση στους σταθµούς αυτούς, µπορεί µε αυστηρά τεχνικούς όρους να λειτουργεί (όπως έχουν αποκριθεί κατά καιρούς οι ιθύνοντες), επί του πρακτέου όµως, δυσλειτουργεί».
ΜΕΤΡΟ
Ουσιαστικά, όπως εξηγεί ο κ. Γεωργόπουλος στο «Εθνος», οι οθόνες στις οποίες ο σταθμάρχης μπορεί να δει σε ποιο σημείο έχει πιάσει φωτιά είναι εκτός λειτουργίας: «Ο ρόλος της εποπτείας της πυρανίχνευσης από το σταθµαρχείο, δεν είναι άλλος από την πάρα πολύ σηµαντική ενηµέρωση που δίνει στον εκάστοτε σταθµάρχη για την ακριβή τοποθεσία και την έκταση µιας πυρκαγιάς, έτσι ώστε να µειωθούν στο ελάχιστο οι χρόνοι απόκρισης στο περιστατικό για την αποφυγή ζηµιών σε κτιριακές και εξοπλιστικές δοµές. Το σηµαντικότερο όµως όλων, είναι η αναγκαιότητα του να µπορεί ο εκάστοτε σταθµάρχης βάρδιας να ανταπεξέρχεται εγκαίρως σε περιστατικά πυρκαγιάς, στα οποία ίσως κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές εργαζοµένων ή επιβατών», τονίζουν οι εργαζόμενοι.
Ωστόσο στην παρούσα φάση, ο σταθμάρχης έχει την ενημέρωση που έχει και ένας ...επιβάτης. Κι αυτό γιατί στους συγκεκριμένους τρεις σταθµούς, ο σταθµάρχης θα καταλάβει ότι ίσως να υπάρχει πυρκαγιά στον σταθµό, από την σειρήνα που θα ηχήσει. «Δεν έχει καµία άλλη πληροφορία να επεξεργαστεί. Λαµβάνει δηλαδή γνώση για πυρκαγιά στον σταθµό που εργάζεται και η διαβάθµιση της πληροφορίας αυτής παραµένει σε χαµηλότατο επίπεδο. Λαµβάνει γνώση ως απλός επιβάτης που ακούει µια σειρήνα να ηχεί σε ένα σταθµό. Για περαιτέρω πληροφορίες θα πρέπει να µεταβεί στο δωµάτιο πυρανίχνευσης το οποίο δεν θα ξέρει καν αν είναι προσβάσιµο ή αν θα κινδυνεύσει από την πυρκαγιά κατά την µετάβασή του. Οπότε µόνο διακοσµητικό χαρακτήρα δεν έχει το σύστηµα εποπτείας της πυρανίχνευσης των σταθµαρχείων», καταλήγουν οι σταθμάρχες συμπληρώνοντας πως δε θέλουν να πιστέψουν στη φημολογία που ακούγεται, σύμφωνα με την οποία οι βλάβες δεν αποκαθίστανται εξαιτίας του κόστους.
Από την πλευρά της η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ, με την οποία επικοινώνησε το «Εθνος» επιβεβαιώνει την ύπαρξη της σοβαρής βλάβης στους τρεις σταθμούς, αλλά διαβεβαιώνει ότι αφενός η μη έως σήμερα αποκατάστασή της δεν οφείλεται σε λόγους αποφυγής κόστους, ενώ καθετα τονιζει ότι λειτουργούν εναλλακτικά συστήματα που διασφαλίζουν την ασφάλεια επιβατών και εργαζομένων.
Σύμφωνα με τη ΣΤΑΣΥ, η καθυστέρηση στην αποκατάσταση οφείλεται στο γεγονός ότι αναζητείται τεχνικά συμβατή λύση προκειμένου να αντικατασταθούν τα ανταλλακτικά, τα οποία αυτή τη στιγμή είναι εκτός διάθεσης της αγοράς ώστε να μη χρειαστεί να αλλαχθεί εξολοκλήρου το σύστημα πυρανίχνευσης, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά χρονοβόρο.
Αναφορικά με τα ζητήματα ασφαλείας, πηγές της εταιρίας προσθέτουν ότι το σύστημα πυρόσβεσης λειτουργεί απρόσκοπτα και ότι αυτό που έχει τεθεί εκτός λειτουργίας είναι το σύστημα αναγγελίας στο σταθμαρχείο: «Υπάρχει ωστόσο δικλείδα ασφαλείας καθώς το σύστημα αναγγελίας αποτελείται από δύο επιμέρους συστήματα. Το ένα αναγγέλλει στον σταθμάρχη και είναι εκτός λειτουργίας οπότε ο σταθμάρχης θα πρέπει πράγματι να μεταβεί σε περίπτωση συναγερμού ένα επίπεδο κάτω από το σταθμαρχείο για να δει την εστία στο τεχνικό δωμάτιο και το άλλο στο Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας (ΚΕΛ), το οποίο λειτουργεί κανονικά και μπορεί να δει σε πραγματικό χρόνο που είναι η φωτιά και να ενημερώσει άμεσα τον σταθμάρχη».
sidirodromikanea.blogspot.com