Τρίτη 13 Αυγούστου 2024

Ο Νέος Δρόμος του Μεταξιού θα συνδέσει τον Κόλπο με την Ευρώπη

Η Τουρκία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συνεργάζονται με το Ιράκ για την ανάπτυξη ενός νέου χερσαίου διαδρόμου – Development Road Project – που θα συνδέει τον Κόλπο με την Ευρώπη.

metro.global

Το Development Road Project είναι ένας χερσαίος διάδρομος πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα εκτείνεται 750 μίλια από τον Περσικό Κόλπο έως τη Μεσόγειο Θάλασσα, δημιουργώντας ένα δίκτυο με σιδηροδρόμους, δρόμους, λιμάνια και πόλεις, για να μειώσει σημαντικά τον χρόνο ταξιδιού μεταξύ Ασίας και Ευρώπης μέσω Τουρκίας.

Οι εκτιμήσεις για το κόστος του Έργου Αναπτυξιακού Οδού κυμαίνονται από 8 έως 15 δισεκατομμύρια δολάρια και πιθανώς έως 20 δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία μπορεί να χρηματοδοτηθούν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ ή άλλη χώρα, με το σύνολο του έργου να αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός πέντε ετών, μόλις εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση.

Τον Μάιο του 2023, η Βαγδάτη φιλοξένησε μια σύνοδο κορυφής στην οποία συμμετείχαν υπουργοί μεταφορών και αξιωματούχοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Παγκόσμια Τράπεζα, το ΣΣΚ, το Ιράν, την Τουρκία, τη Συρία και την Ιορδανία για να συζητήσουν τη θέσπιση της πρωτοβουλίας του Αναπτυξιακού Δρόμου.

Ο Δρόμος Ανάπτυξης, που ονομάστηκε «Ιρακινός Δρόμος του Μεταξιού», κέρδισε περαιτέρω προσοχή κατά τη Σύνοδο Κορυφής της G20 στο Νέο Δελχί τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν το έργο συζητήθηκε ως εναλλακτική οδός προς τη Διώρυγα του Σουέζ, για να βοηθήσει το ταχύτερο και πιο αποτελεσματικό εμπόριο μεταξύ Ασίας και Ευρώπης. .

Το έργο αναμένεται να μετατρέψει το Ιράκ σε διαμετακομιστικό κόμβο και να ανταγωνιστεί τη Διώρυγα του Σουέζ της Αιγύπτου, ενισχύοντας τη γεωπολιτική θέση του Ιράκ στην περιοχή και τον κόσμο, ενώ υποστηρίζει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Τον Απρίλιο του 2024, υπεγράφη από τους υπουργούς Μεταφορών του Ιράκ, της Τουρκίας, του Κατάρ και των ΗΑΕ ένα τετραμερές μνημόνιο κατανόησης σχετικά με τη συνεργασία στο έργο του Αναπτυξιακού Δρόμου, με σιδηροδρόμους και αυτοκινητόδρομους που συνδέονται με το Great Faw Port του Ιράκ, με στόχο να είναι το μεγαλύτερο λιμάνι του τη Μέση Ανατολή.

Το έργο προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί σε τρία στάδια έως το 2028, το 2033 και το 2050 και θα ανοίξει το Ιράκ στον κόσμο μέσω της Τουρκίας. Θα παράγει 4 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως και θα δημιουργήσει τουλάχιστον 100.000 θέσεις εργασίας.

sidirodromikanea.blogspot.com