Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024

Τα φαντάσματα του παρελθόντος των σιδηροδρόμων της Χαβάης: Οι εγκαταλειμμένοι σιδηρόδρομοι δεν εξαφανίζονται ποτέ πλήρως

Εγκαταλελειμμένοι σιδηρόδρομοι
 Ακόμα κι αν ένας σιδηρόδρομος έχει χαθεί εδώ και πολύ καιρό, με κάποιο τρόπο μια πινακίδα του δρόμου θα θυμίζει σε όλους τι συνέβαινε κάποτε εδώ. Τέσσερις φωτογραφίες, David Lustig

Του Ντέιβιντ Λούστιγκ 
.trains.com

Μου αρέσει να ταξιδεύω στα νησιά της Χαβάης. Για μένα είναι μια ειρηνική ανάπαυλα. Αλλά υπάρχει μια αρνητική πλευρά. Δεν είναι υπέροχο μέρος για να παρακολουθείτε τρένα.

Κάποτε, όλα τα νησιά που αποτελούσαν το 49ο κράτος είχαν κάποιο είδος σιδηροδρομικής μεταφοράς. Υπήρχε ατμός, ντίζελ, σηματοδότηση, υπηρεσία προαστιακού, μεταφορά εμπορευμάτων, τρένα από ζαχαροκάλαμο και εξυπηρέτηση επιβατών. Στο Μεγάλο Νησί , ένας συνδυασμός τυφώνων που εξαφάνισαν τις υποδομές και ασφαλτοστρωμένους δρόμους ικανούς να αντέξουν τα φορτηγά ήταν σημαντικοί παράγοντες για τον χαμό τους.

Αλλά δεν με εμποδίζει να ψάξω για τα οστά τους.

Μου αρέσει να εξερευνώ όλα τα νησιά που αποτελούν την πολιτεία της Χαβάης, αλλά αυτό που με ιντριγκάρει περισσότερο είναι το Μεγάλο Νησί. Είναι απίστευτα ποικιλόμορφο, με μεγαλύτερη ποικιλία κλίματος και τοπίου από οποιοδήποτε από τα άλλα νησιά της Χαβάης. Από πλευράς τουρισμού, είναι επίσης ένα από τα λιγότερο επισκέψιμα νησιά. Για μένα, αυτό μεταφράζεται σε περισσότερα από τα χθεσινά απομεινάρια που είναι ακόμα άθικτα.Ακολουθώντας αυτό που έτρεχε ο δρόμος σε ένα χωράφι, αποκαλύπτει τον πρώην σωστό δρόμο.

Χαβάη σήμερα

Δεν υπάρχουν ενεργοί εμπορικοί σιδηρόδρομοι στο Μεγάλο Νησί σήμερα. Αλλά μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία του θα βρει μια σειρά από λειτουργίες που κάποτε υπήρχαν εκεί, με πιο αξιοσημείωτη τον ενοποιημένο σιδηρόδρομο της Χαβάης, μια γραμμή κανονικού εύρους που λειτούργησε ως αγωγός για να φέρει τις διάφορες εργασίες ζαχαροκάλαμου στα εργοστάσια επεξεργασίας από το 1899 έως το τέλος του το 1946. Η κινητήρια δύναμη περιελάμβανε λεωφορεία ατμού και τρένων.

Το HCR δεν ήταν μια επιχείρηση πτήσης-μιάς νύχτας. Αγκυρωμένο από την πόλη Χίλο στην ανατολική πλευρά του νησιού, είχε μια κύρια γραμμή και γραμμές διακλάδωσης και διέσχιζε βαθιά φαράγγια που εκτείνονταν από χαλύβδινα τρίγωνα.

Κατά τη διάρκεια της ιστορίας του, το HCR και οι προκάτοχοί του είχαν πολυάριθμους ιδιοκτήτες που έπρεπε να αντιμετωπίσουν τις εκπλύσεις και το υψηλό κόστος συντήρησης.
Σε αυτό το τσιμεντένιο κτήριο είναι χαραγμένη η ιστορία ενός σιδηροδρόμου, ακόμη και μετά την ασφαλτόστρωση της δεξιάς διαδρομής.

Τελικά ήταν η φύση, όχι ο άνθρωπος, που προκάλεσε τον χαμό της. Την 1η Απριλίου 1946, ένα τσουνάμι που προκλήθηκε από σεισμό στα ανοιχτά των Αλεούτιων Νήσων της Αλάσκας έπληξε το Χίλο και το μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής ακτής του νησιού. Τα επακόλουθα ήταν περισσότερα από ό,τι μπορούσε να αντέξει ο σιδηρόδρομος, με πολλά από τα ψηλά του πόδια και τμήματα της δεξιάς διέλευσης του να έχουν καταστραφεί. Η πλειονότητα των αποστολέων της στράφηκε σε φορτηγά και μέχρι το τέλος του έτους, ο σιδηρόδρομος σταμάτησε να λειτουργεί.

Έχοντας επίγνωση της ιστορίας των σιδηροδρόμων του νησιού, ήμουν περίεργος να δω τι εγκαταλειμμένοι σιδηρόδρομοι είχαν απομείνει. Με λίγο ψάξιμο βρήκα αρκετά για να συνειδητοποιήσω μια ωραία μικρή σιδηροδρομική υποδομή που λειτουργούσε εκεί. Άργησα πολύ να το δω σε δράση, αλλά κατάφερα να εντοπίσω την κληρονομιά του.

Ειδικότερα, οδηγώντας κοντά σε αυτό που ήταν το σωστό δρόμο, βρήκα κτίρια από σκυρόδεμα που όχι μόνο επέζησαν από την εγκατάλειψη της γραμμής, αλλά βρήκαν νέα χρήση τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, μουσεία που περιελάμβαναν την ιστορία των σιδηροδρόμων και πολλά για μένα. έκπληξη και απόλαυση, το τσιμεντένιο στρογγυλό σπίτι HCR που χτίστηκε το 1921, σε κατάλληλη τοποθεσία στη λεωφόρο Railroad.

Γεννήθηκα πολύ αργά για να δω τον Ενοποιημένο Σιδηρόδρομο της Χαβάης σε δράση; Δυστυχώς ναι. Ήμουν χαρούμενος, ωστόσο, που μπόρεσα να τεκμηριώσω τα λείψανά του, να κοιτάξω την άσκοπη δεξιά διαδρομή και να φανταστώ.
Οδηγώντας γύρω από το Hilo θα βρείτε λίγα που να υποδεικνύουν έναν σιδηρόδρομο που κάποτε ζούσε εδώ. Μέχρι που βρήκα αυτό - το πρώην στρογγυλό σπίτι, το οποίο τώρα χρησιμοποιείται από μια εταιρεία φορτηγών.

sidirodromikanea.blogspot.com